Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Παγκόσμια Ημέρα της Αιολικής Ενέργειας, Global Wind Day
 H 15η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί Ημέρα της Αιολικής Ενέργειας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας GWEC και την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope. Με 260.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην Ευρώπη και σε παγκόσμια κλίμακα, με αριθμό θέσεων να ξεπερνά το 1,15 εκατομμύριο η Αιολική Ενέργεια σημείωσε ρεκόρ αιολικών εγκαταστάσεων το 2017 και σήμερα έχει εγκατεστημένη ισχύ 169 GW. Στην Ελλάδα, την Αιολική Ενέργεια, εκπρόσωπος της GWEC και της WindEurope, αντιπροσωπεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η Αιολική Ενέργεια παρέχει στον πλανήτη καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Μετά από ένα έτος ρεκόρ αιολικών εγκαταστάσεων το 2017, η Ευρώπη έχει εγκατεστημένη ισχύ 169 GW. Ο άνεμος παρέχει σήμερα το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης: 44% στη Δανία, 22% στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, το 2017 σχεδόν το 10% της ηλεκτρικής κατανάλωσης προήλθε από τα αιολικά της πάρκα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν σήμερα 539 GW αιολικών πάρκων. Τέσσερεις πολιτείες των ΗΠΑ διασφαλίζει περισσότερο από το 30% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από τον άνεμο, όπως και η Ουρουγουάη και το κράτος της Νότιας Αυστραλίας.

Όλες τις εκδηλώσεις στον πλανήτη μπορείτε να παρακολουθήσετε από τον δικτυακό τόπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας GWD2018: https://globalwindday.org/ και στο twitter https://twitter.com/globalwindday

Οι εκδηλώσεις

Η ΕΛΕΤΑΕΝ διοργάνωσε, συμμετείχε ή υποστήριξε μια σειρά δράσεων που τις ενέταξε στους εορτασμούς για την σημερινή Ημέρα. Πληροφορίες για αυτές μπορείτε να βρείτε στο νέο της site. Ανάμεσα στις δράσεις αυτές ήταν και οι ακόλουθες:

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ένα νέο λογότυπο για την Αιολική Ενέργεια στην Ελλάδα» σε συνεργασία με τη Vellios School of Art που κατέληξε στο νέο λογότυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Το 9ο τουρνουά mini ποδοσφαίρου 7x7 ΑΙΟΛΟΣ 2018 που ολοκληρώθηκε με τους τελικούς, την τελετή απονομής και την εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ για τις ομάδες και τους συμμετέχοντες το βράδυ της Τρίτης 12 Ιουνίου 2018.

Η καταχώρηση στον έντυπο κυριακάτικο τύπο της προηγούμενης Κυριακής 10 Ιουνίου.

Η υποστήριξη και συμμετοχή στο δρομικό αγώνα βουνού Panachaiko Trail 2018 δίπλα στα αιολικά πάρκα του Παναχαϊκού 48,5 MW.

Ο διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας Wind Vision.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή 15/6/2018 και ώρα 9:30am (CET) εδώ: https://globalwindday.org/wind-vision-photo-competition-winners

Δηλώσεις

Παναγιώτης Λαδακάκος:Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ:«Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί χρέος της να συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες δράσεις, διότι με τον τρόπο αυτό τοποθετεί ισότιμα την πατρίδα μας στη μεγάλη εικόνα της διεθνούς αιολικής κοινότητας. Για αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους φίλους μας της WindEurope, σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Προσπαθούμε συνεχώς να αναβαθμίζουμε στην παρουσία μας στα ευρωπαϊκά όργανα της αιολικής ενέργειας».Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο για ανάπτυξη, νέες δουλειές, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία.

Η ανανέωση

«Για αυτό προσπαθούμε να ανανεωθούμε. Εδώ και λίγες ημέρες η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει ένα νέο σύγχρονο λογότυπο. Σήμερα, «σηκώσαμε» το νέο μας web site που έρχεται να προστεθεί δίπλα στην παρουσία της ΕΛΕΤΑΕΝ στα κοινωνικά δίκτυα linkedin και twitter την οποία προσπαθούμε να ενισχύσουμε». Φιλοδοξία της διοίκησης είναι να μπαίνει διαρκώς φρέσκος άνεμος που θα την ανανεώνει και ο επιστημονικός, επιχειρηματικός και επαγγελματικός κλάδος της αιολικής ενέργειας να έλθει ακόμα πιο κοντά της, να γίνει μέλος της και να τη στηρίζει».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:

«Τα χερσαία αιολικά πάρκα είναι πλέον ο φθηνότερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πλειονότητα της Ευρώπης και η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν απέχει πολύ, με το κόστος να έχει πέσει πάνω από το 60% σε τρία χρόνια. Τώρα γίνεται ευκολότερη και φθηνότερη η ενσωμάτωση της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα. Ως εγχώριος πόρος, ο άνεμος σημαίνει επίσης πολύ λιγότερες δαπάνες για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Και φυσικά σημαίνει λιγότερο CO2 και καθαρότερο αέρα. Από μια πρώιμη τεχνολογία, η αιολική ενέργεια είναι τώρα μια ιστορία βιομηχανικής επιτυχίας. Προσφέρει 260.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην Ευρώπη. Συνεισφέρει 36 δισ. Ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρώπης και ευρωπαϊκές εξαγωγές ύψους 8 δισ. Ευρώ. Επιπλέον έχει αντίκτυπο και σε τοπικό επίπεδο. Εξασφαλίζοντας τοπικές θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην τοπική αλυσίδα εφοδιασμού και συνεισφέροντας στους τοπικούς δήμους, η αιολική ενέργεια έχει θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες της Ευρώπης».

Ο Γενικός Γραμματέας του GWEC, Steve Sawyer, δήλωσε:

«Η αιολική ενέργεια παρέχει καθαρή, χωρίς εκπομπές ηλεκτρική ενέργεια, τοπική βιομηχανία και απασχόληση, προσελκύει τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς επενδύσεις, και ταυτόχρονα ενισχύει τις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Από το δυτικό Τέξας μέχρι τη βορειοανατολική Βραζιλία, από την περιοχή του ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής έως το παράκτιο Μαρόκο, από το Xinjian, το Gansu και την Εσωτερική Μογγολία στην Κίνα έως την Αϊόβα, το Κάνσας και τη Νότια Ντακότα στις ΗΠΑ και στο νότιο μισό της Ινδίας, η αιολική ενέργεια δημιουργεί τοπικές θέσεις εργασίας που δίνουν τη δυνατότητα στη νεότερη γενιά για καλές θέσεις εργασίας κοντά στην πατρίδα, αντί να μεταναστεύει στη μεγάλη πόλη, οπουδήποτε και να είναι. Η αξία της διατήρησης ζωντανών αγροτικών οικονομιών δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε αριθμούς, αφού η κοινωνική συνοχή και η ενίσχυση των κοινοτήτων έχουν εξαιρετικά σημασία για τον κόσμο».
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Άνεμος
ΕΛΕΤΑΕN για τις νέες δημοπρασίες ΑΠΕ
Στα σκαριά αιολικό πάρκο στο Μουζάκι
Ξεκινά το Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας
Κοινοπραξία Van Oord – Ελληνικά Καλώδια: Ανάθεση του έργου διασύνδεσης αιολικού πάρκου Hollandse Kust (South)
Γ. Μανιάτης: «Τεράστιες καθυστερήσεις στα κονδύλια από τα Αιολικά Πάρκα (2015-2017)»
Αιολική Ενέργεια: το Α’ Εξάμηνο 2018
Νέο λογότυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ
Τροπολογίες για τις ΑΠΕ
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ημερίδα για τους διαγωνισμούς Α.Π.Ε.
Αιολικός αγώνας δρόμου
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook