Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Φάμελλος: Οι δήμοι να εφαρμόσουν την ΔσΠ
 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε πως οι δήμοι θα πρέπει εντός έξι μηνών να σχεδιάσουν την συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων ώστε να μην εξέρχεται από τα γεωγραφικά τους όρια το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων με τη μορφή σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά με τη μορφή των καθαρών υλικών. Τις δηλώσεις αυτές, έκανε στη Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της 12ης Πανελλήνιας Συνόδου των ΦοΔΣΑ. Αναφέρθηκε, όμως, και στον «Κλεισθένη» με τον οποίο, εξέφρασε την άποψη πως νομοθετικά κατοχυρώνει την ξεχωριστή συλλογή του οργανικού αποβλήτου εντός του 2018.

Εντός του 2018 πρέπει όλοι οι δήμοι να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για το οργανικό και διαλογή στην πηγή σε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, είπε μεταξύ άλλων ο Αν. ΥΠΕΝ. «Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση της ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου για το 50% των απορριμμάτων. Οι μονάδες που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται διαδημοτικά ή περιφερειακά αφορούν το υπόλοιπο 50%».

«Ο δήμος που θα δει το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων του να μην εξέρχονται ως σύμμεικτα από τα γεωγραφικά του όρια, θα δει το κόστος μεταφοράς αποβλήτων να πέφτει στο μισό. Και όταν ο συντελεστής διαχείρισης αποβλήτων κατά το ένα τρίτο βαρύνεται από τα κόστη μεταφοράς αυτό σημαίνει άμεσα μείωση των δημοτικών τελών» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ως προς την ξεχωριστή συλλογή του οργανικού αποβλήτου σημείωσε ότι νομοθετικά κατοχυρώνεται ακόμη περισσότερο με τον "Κλεισθένη" εντός του 2018, σημειώνοντας ότι οι ΦοΔΣΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους δήμους, δημιουργώντας μεταβατικές μονάδες οργανικού σε όλες τις περιφέρειες απ το 2019, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χωριστή επεξεργασία του οργανικού. Ανέφερε ως παράδειγμα, την Κεντρική Μακεδονία, όπου ο ΦοΔΣΑ επέλεξε ένα εργαλείο μεταβατικής λειτουργίας το οποίο θα μπορεί να δέχεται βιοαπόβλητα από το 2019. Αντίστοιχη προετοιμασία πρέπει να γίνει παντού στην Ελλάδα.

Για ΧΑΔΑ

«Το 2014 η χώρα μας είχε ακόμη 293 ανεξέλεγκτες χωματερές, ΧΑΔΑ για τους οποίους πλήρωνε πρόστιμο και σήμερα έχουμε φτάσει με στοιχεία του Μαΐου του 2018 στους 54» είπε ο κ. Φάμελλος γνωστοποιώντας ότι σύντομα προκηρύσσεται το μέτρο του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των τελευταίων χωματερών, ώστε εντός του 2018 να ενταχθούν όλα τα έργα.
 
 Διαχείριση Αποβλήτων
Υπόγειοι κάδοι στους Αγ. Αναργύρους
ΕΕΔΣΑ: Πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των μελών
Γ. Πατούλης: Να μη γίνουμε Νάπολη…
Τα απόβλητα και οι λύσεις στο Μυστρά
ΚΕΔΕ: Στον Μυστρά για τα απόβλητα της Πελοποννήσου
Απάντηση ΕΔΣΝΑ σε δημοσιεύματα
Αγ. Παρασκευή: Ο καφέ κάδος… πάει Λαϊκή Αγορά
Ξεκινά το CirClE2018 στα Χανιά
Ιntrakat: Υπογραφή Σύμβασης για απόβλητα
ΕΔΣΝΑ: Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ) στο Δήμο Μαρκοπούλου
Το Ηράκλειο Κρήτης στο «WIN – POL»
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook