Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Υπογραφή συμφωνίας για το 66% του ΔΕΣΦΑ
 Σε ευρωπαική κοινοπραξία που από τελείται από τις Snam (60%), Enagás (20%) και Fluxys (20%) κατέληξε το 66% του ΔΕΣΦΑ, του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Στην συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας, με το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, παρευρέθηκαν ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο CEO της Snam Marco Alverà, ο CEO της Enagás Marcelino Oreja και ο CCO της Fluxys Arno Büx.

Τον Απρίλιο η κοινοπραξία αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στη βάση προσφοράς 535 εκατ. ευρώ.

Οι σημερινές συμφωνίες υπεγράφησαν έπειτα από τις εγκρίσεις που δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, υπόκειται, μεταξύ άλλων, στην οριστικοποίηση της εσωτερικής αναδιοργάνωσης που απαιτείται ώστε το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να γίνουν άμεσοι μέτοχοι στον ΔΕΣΦΑ- διαδικασία η οποία σχετίζεται και με τη ΔΕΠΑ - και στην πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ υπό τη νέα ιδιοκτησία από την ΡΑΕ.

Ο ΔΕΣΦΑ κατέχει και λειτουργεί, υπό ρυθμιζόμενο καθεστώς, ένα δίκτυο υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χλμ. καθώς και ένα σταθμό επαναεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσσα.

Δηλώσεις:

Ο Marco Alverà, CEO της Snam, σχολίασε: «Η Snam είναι έτοιμη να δουλέψει με τους εταίρους της για να επιταχύνει την ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ και των υποδομών στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να έχει ένα ρόλο -κλειδί στην πραγματοποίηση ενός συνεχώς ενοποιημένου, ασφαλούς και βιώσιμου ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, το οποίο θα ωφελήσει τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Ο Marcelino Oreja, CEO της Enagás, δήλωσε ότι «Η συμμετοχή μας σε αυτή την κοινοπραξία είναι μία μοναδική ευκαιρία να συνεισφέρουμε με την τεχνογνωσία μας ως διαχειριστής συστήματος αερίου, μαζί με την Ελληνική τεχνογνωσία, στην ασφάλεια προμήθειας και στην ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική χώρα για τους σκοπούς αυτούς και οι υποδομές αερίου που έχει είναι κλειδί για τη στήριξη μίας οικονομίας απαλλαγμένης από την χρήση άνθρακα, και για την πρόοδο μίας αληθινής κοινής ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη. Με την υπογραφή σήμερα, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση αυτή».

Ο Pascal de Buck, γενικός διευθυντής και CEO της Fluxys δήλωσε: «Η Fluxys μαζί με τους εταίρους της, την Snam και την Enagás, προτίθεται να ενισχύσει μέσα στα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος υποδομών φυσικού αερίου, πραγματοποιώντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει κόμβος φυσικού αερίου. Αυτό όχι μόνο θα ευνοήσει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς καθιστώντας την ενέργεια οικονομική, αξιόπιστη και βιώσιμη για τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά θα ευνοήσει και άλλες πρωτοβουλίες που θα «ξεκλειδώσουν» νέες πηγές αερίου για την Ευρώπη. Επιπλέον, η κοινοπραξία μας θα μεταφέρει τεχνική και επιχειρησιακή τεχνογνωσία στον ΔΕΣΦΑ, για να αναπτύξει νέες χρήσεις αερίου όπως το συμπιεσμένο φυσικό αέριο για τα αυτοκίνητα, το LNG για τα φορτηγά και τα πλοία, και να εισάγει τα ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο, με σκοπό την δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων της χώρας από επιβλαβείς ρύπους και αέρια του θερμοκηπίου».
 
 Επικαιρότητα
Κοινή επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ-ΕΣΜΥΕ για τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε.
Παρουσία Ecotec στο 3rd EU-Arab World Summit
Οι πέντε δήμοι του έργου BEACON
Tο ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Αν. Μεσόγειο
Τo ATHENS INNOVATION FESTIVAL επιστρέφει
WARM UP DAY | GREENTECH CHALLENGE: Μεγάλη συμμετοχή για την καινοτομία
Tο νέο ΠΧΠ για τη Στερεά Ελλάδα-Που βρίσκονται οι ζώνες των ΑΠΕ
ΥΠΕΝ-ΥΠΠΕΘ: Ενώνουν δυνάμεις για το περιβάλλον
Μάθημα (e-learning) για την αξιοποίηση του περιβαλλοντικού τουρισμού
Κοινή επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ-ΣΕΦ σε ΡΑΕ
Πρωτοβουλία για επανασχεδιασμό των αστικών περιοχών
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook