Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
ΣΠΕΦ: Επιστολή στη ΡΑΕ για μειοδοτικούς διαγωνισμούς
 Επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με κοινοποίηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Σταθάκη αλλά και τον Γ.Γ του ΥΠΕΝ, κ. Βερροιόπουλο απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ) η οποία περιλαμβάνει παρατηρήσεις και προτάσεις για τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς νέας φωτοβολταϊκής ισχύος από την ΡΑΕ. «…αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως χρειάζονται οπωσδήποτε εκτενείς παρεμβάσεις από την Αρχή σας ώστε να διασωθεί η Κατηγορία αλλά η θεσμική αξιοπιστία της διαδικασίας σε επόμενους διαγωνισμούς» αναφέρει ο ΣΠΕΦ. Αναλυτικά:

«Τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν ωστόσο στον πρόσφατο διαγωνισμό σας, δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο στο τεχνολογικό κομμάτι της διαδικασίας αλλά θίγουν απολύτως και θέματα ουσίας και μάλιστα καταστρατήγησης της φυσιογνωμίας του διαγωνισμού της Κατηγορίας Ι, η οποία σαρώθηκε από υπαίτιες κατατμήσεις πολύ μεγαλύτερων έργων κατά βάση ενός μονάχα διαγωνιζομένου» συνεχίζει η επιστολή.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, που εκπροσωπεί περισσότερα από 500 μέλη, για να σταθεί η λογική των διαγωνισμών ΝΟΜΕ στα φωτοβολταϊκά θα έπρεπε το κοινό που συμμετέχει στους διαγωνισμούς να είναι ομοιογενές ανά Κατηγορία. Τι προτείνει ο ΣΠΕΦ:

«να τεθεί πλαφόν στην συνολική ισχύ με την οποία δύναται να συμμετέχει έκαστος συμμετέχων μαζί και οι συνδεδεμένες εταιρείες του συνολικά που κατέρχονται στον κάθε διαγωνισμό. Το πλαφόν προτείνουμε να οριστεί στα 2 MW δηλαδή στο διπλάσιο του ορίου της Κατηγορίας Ι.» Ωστόσο ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει πως η θέσπιση του πλαφόν δεν απαλλάσσει τον ΔΕΔΔΗΕ από κάθε προσπάθεια και επιμέλεια που οφείλει να καταβάλει για την ανάσχεση του φαινομένου των υπαίτιων κατατμήσεων.

Επίσης, ο ΣΠΕΦ παραμένει αντίθετος στις χρονικές παρατάσεις των διαγωνισμών: «Αν η ΡΑΕ προτίθεται να εφαρμόσει την λογική των συνεχών χρονικών παρατάσεων του διαγωνισμού μέχρι την επίτευξη ισορροπίας όπως στα ΝΟΜΕ, δηλαδή παύσης εντολών από πλευράς διαγωνιζομένων για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει είτε να αρθεί ο κανόνας υποχρεωτικής υπερκάλυψης όπως συμβαίνει στα ΝΟΜΕ, είτε τέλος πάντων να περιοριστεί δραστικά στο λ.χ. 1,10-1,20 από 1,75 σήμερα ώστε να αποφεύγονται επί της αρχής περιπτώσεις όπου η δημοπρατούμενη ποσότητα θα υπερκερνά τις συμμετοχές» αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Άλλη μια πρόταση είναι να καταργηθεί ο κανόνας του 1% και να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα.

«αν η Πολιτεία αποτύχει να προστατέψει τον υγιή ανταγωνισμό στην Κατηγορία Ι, τότε δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους μικρούς από το να καθοριστούν υγιείς ταρίφες εκτός διαγωνισμών. Υπενθυμίζεται πως και σήμερα υπάρχουν τέτοιες (μΟΤΣν-1 x 1,1 ή 1,2 για έργα κάτω των 500 KWp αναλόγως αν είναι πάνω ή κάτω των 100 KWp) ωστόσο είναι εξωπραγματικά χαμηλές και εντελώς παραδόξως χαμηλότερες των μεγάλων έργων, ώστε να μπορούν να θεωρούνται βιώσιμη εναλλακτική».

Ο ΣΠΕΦ κλείνει την επιστολή του με την επισήμανση πως πρέπει θεσμικά να προστατευθεί το κύρος των διαγωνισμών αλλά και η στόχευση τους για ισόρροπη ανάπτυξη και δίκαιη συμμετοχή όλων στο νέο τοπίο των ΑΠΕ.
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Ήλιος
UTECO ABEE: Επέκταση συνεργασίας με την ισπανική POWER ELECTRONICS S.L.
Ο ΣΠΕΦ χορηγός στον «Προμηθέα» του ΕΜΠ
Αγώνας ηλιακών αυτοκινήτων
Διαβούλευση για ΜΜΑΕΙ
Νέο ΔΣ στον ΣΕΦ
Προτάσεις ΣΠΕΦ για το άρθρο 72
Tο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΦ
ΣΠΕΦ: Αρχαιρεσίες και Ετήσια Γενική Συνέλευση
ΣΠΕΦ: Τακτική Γ.Σ. και εκλογές
Επιτυχία ΚΑΠΕ το έργο στην Αλγερία
ΣΕΦ για απόφαση ΡΑΕ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook