Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Τα απόβλητα και οι λύσεις στο Μυστρά
 Αρκετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβρέθηκαν στην έναρξη της ημερίδας που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ, τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη». Η υφιστάμενη κατάσταση, εντυπωσιακές καλές πρακτικές, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, η μετεξέλιξη των ΦΟΔΣΑ και πολλές άλλες ειδήσεις αποτέλεσαν τη θεματολογία της πρώτης ημέρας. Το Ecotec βρέθηκε στο Μυστρά, και κατέγραψε τις ομιλίες του συνεδρίου:

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και η εφαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠΣΔΑ) θα αποτελέσουν το βασικό θέμα του συνεδρίου και την δεύτερη ημέρα.

Ο Ευάγγελος Βαλιώτης, δήμαρχος Σπάρτης άνοιξε το πρόγραμμα των ομιλιών. Εντυπωσιακές οι στατιστικές που παρουσίασε από την διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση της πόλης.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη η ομιλία-καλωσόρισμα του προέδρου ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, κ. Σταύρου Αργειτάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα πορεία για την διαχείριση αποβλήτων στην Περιφέρεια και το καλύτερο μέλλον, μετά τα νέα έργα και την αναδιάρθρωση του μοντέλου διαχείρισης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε τόσο στις τριτοκοσμικές εικόνες που αντικρίσαμε σε κάποιες περιοχές της χώρας και στην Αττική, όσο και στις ριζικές λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επίσης αναφέρθηκε και στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Πολιτεία και Περιφέρειες ευθύνονται τα τελευταία χρόνια για την τριτοκοσμική κατάσταση με τα απορρίμματα στη χώρα μας. Δεν θα τους επιτρέψουμε πλέον ούτε να κάνουν την Αττική Νάπολη, ούτε να παίζουν με την υγεία των πολιτών. Ως εδώ».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυροί και οργανωμένοι ΦΟΔΣΑ, να εξασφαλισθεί η άμεση αδειοδότηση των Χώρων Επεξεργασίας και Διαλογής Απορριμμάτων με παράλληλη εξασφάλιση των απαιτούμενων χώρων, πριν το πρόβλημα καταστεί μη διαχειρίσιμο όπως εμφανίζεται σήμερα στην Αττική, μέχρι πρότινος στη Πελοπόννησο, στη Κέρκυρα και αλλού.

«Οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να εισπράττουν τα οικονομικά οφέλη και μέσω της ανακύκλωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους διαχείρισης» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες με διάφορες μορφές επιδότησης αλλά και όπου χρειάζεται αντικίνητρα.

Εκτενέστερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, για το έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας που θα αναβαθμίσει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» κ. Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος παρουσίασε την δραστηριότητα του Δικτύου και τις μελλοντικές ενέργειες για την ευρύτερη συνεργασία των ΟΤΑ απ όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο συνεργάτης του κ. Φάμελλου και Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Βασίλης Λιόγκας, ο οποίος και αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ΦοΔΣΑ.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Ecotec.
 
 Διαχείριση Αποβλήτων
Δίκτυο ΦΟΔΣΑ:Επιστολή σε Υπ. Εσωτ. και ΥΠΕΚΑ
Ξεκίνησε η “Τεχνική Υποστήριξη για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων” της ΕΕ
ΕΣΔΑΚ:192 κομποστοποιητές για χρήση στις σχολικές μονάδες
Ρένα Δούρου: «Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός πρέπει να προχωρήσει»
ΕΔΣΝΑ: Για την πιλοτική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού
O Γ. Πατούλης στην ΟΕΔΑ Φυλής
Γ. Πατούλης: Να μη γίνουμε Νάπολη…
ΚΕΔΕ: Στον Μυστρά για τα απόβλητα της Πελοποννήσου
Απάντηση ΕΔΣΝΑ σε δημοσιεύματα
Αγ. Παρασκευή: Ο καφέ κάδος… πάει Λαϊκή Αγορά
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook