Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
ΕΛΕΤΑΕΝ: Στην Αναθεώρηση του Συντάγματος η Κλιματική Αλλαγή
 Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας με τις θέσεις που απέστειλε στην κυβέρνηση και τα κόμματα για τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, προτείνει όπως ενταχθεί στο άρθρο 24 (ή σε άλλο κατάλληλο σημείο) η υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά κατά προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος. Αναλυτικά:

Στο πλαίσιο της διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος να ενταχθεί στο άρθρο 24 (ή σε άλλο κατάλληλο σημείο) η υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά κατά προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής με την ενεργό συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς πρωτοβουλίες, την υλοποίηση κατάλληλων σχεδίων και δράσεων για την ενέργεια και το κλίμα και την αποχή από δράσεις που έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

Αυτή την αναθεώρηση υποστηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ με τις θέσεις που απέστειλε στη Κυβέρνηση και τα κόμματα για τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει δηλώσει στους αρμόδιους φορείς τη διαθεσιμότητά της να εργαστεί μαζί τους σε όλη τη διαδικασία οριστικοποίησης του ΕΣΕΚ.

Θέσεις και Απόψεις

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ,ανάμεσα σε άλλα, παρατηρεί τα ακόλουθα:

1. …προτείνεται τα σενάρια πολιτικής να οδηγούν σε πιο φιλόδοξες επιδόσεις (60% Α.Π.Ε. στην ΤΚΕ από 56% που εκτιμά το σχέδιο).

2. Η πορεία για το 2040 πρέπει να είναι πολύ περισσότερο φιλόδοξη και να προετοιμάζει το δρόμο για περί το 90% ή και περισσότερο, διείσδυση στην ακαθάριστη τελική ηλεκτρική κατανάλωση το 2050.

3. Εκτιμάται ότι στο υπό διαβούλευση σχέδιο υφίσταται υποεκτίμηση των αναγκαίων νέων εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. γεγονός που μπορεί να έχει πολιτικές συνέπειες κατά το σχεδιασμό ή την εφαρμογή των μέτρων.

4. Κυρίως το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται, στον ΕΣΕΚ, είναι ότι η Ελλάδα στοχεύει στην εξωστρέφεια. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγός πράσινης ενέργειας.

5. Απαιτείται Σχέδιο Δράσης και Μηχανισμός Ελέγχου & Ανάδρασης με αναλυτικό περιεχόμενο και χρονοδιαγράμματα, με ποσοτικούς δείκτες παρακολούθησης και με σαφή διοικητική δομή και διαδικασίες.

6. Απαιτείται Οδικός Χάρτης για Μεγάλες Επενδύσεις Α.Π.Ε.

7. Οι διασυνδέσεις των νησιών της Δωδεκανήσου και του ΒΑ Αιγαίου πρέπει να προγραμματισθούν για νωρίτερα και πρέπει να εξεταστεί η σημαντική αύξηση της μεταφορικής ικανότητας της 2ης φάσης της διασύνδεσης της Κρήτης.

8. Απαιτείται σαφέστερο πρόγραμμα διαγωνισμών.

Η δήλωση

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος δήλωσε:

«Η ένταξη της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής στον Ελληνικό Σύνταγμα είναι μια ώριμη πρόταση. Πέραν από την ηθική σημασία που έχει η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στη μάχη για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η χώρα μας θα έχει σημαντικά απτά οφέλη από τη συμμετοχή αυτή: αποφυγή απομόνωσης και αύξηση ισχύος, εκσυγχρονισμός του ενεργειακού της συστήματος, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, διαφοροποίηση του αναπτυξιακού της μοντέλου, πτώση του κόστους Όλες αυτές είναι σημαντικές, σύγχρονες προκλήσεις. Το Σύνταγμα, ως το βασικό κείμενο της πολιτείας μας, θα πρέπει να τις λάβει υπόψη του»
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Άνεμος
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 45% αιολικών πάρκων της Volterra
Νέο ΔΣ στην ΕΛΕΤΑΕΝ
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο Διαγωνισμός δεν είναι κοινός
Ευρωεκλογές 2019: Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές απαντούν…
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τα μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ: Η συμμετοχή των νέων αιολικών πάρκων στην ηλεκτρική αγορά
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ετήσια εκδήλωση με τα βραβεία ΑΙΟΛΟΣ
Δημόσια διαβούλευση για μικρές α/γ
ΕΛΕΤΑΕN για τις νέες δημοπρασίες ΑΠΕ
Στα σκαριά αιολικό πάρκο στο Μουζάκι
Ξεκινά το Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook