Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
«Συνταγματική Αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη»: Το στίγμα της εκδήλωσης
 Με συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων φορέων και παραγόντων της οικονομικής και παραγωγικής ζωής της χώρας, με συμμετοχή διακεκριμένων νομικών και εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Προεδρείου της Βουλής, με τίτλο «Συνταγματική Αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Επιγραμματικά η ουσία των απόψεων είναι η εξής:

«Είναι υπαρκτή η ανάγκη αναθεώρησης επιλεγμένων διατάξεών του Συντάγματος με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς, με όρους υγιούς ανταγωνισμού και βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Ο κ. Φέσσας κατέγραψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τις προτάσεις του ΣΕΒ που εκτός των άλλων είναι: -Αντικατάσταση της έννοιας της «αειφορίας» από την έννοια της «βιώσιμης ανάπτυξης», προκειμένου η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος να ασκείται ταυτόχρονα με την υποχρέωση προστασίας του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, την οικονομική ελευθερία και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων (άρθρο 24).

«Ελπίζω να μη χαθεί άλλη μία δεκαετία, για την Συνταγματική αναθεώρηση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, τονίζοντας τη σημασία να εισαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη στην αναθεώρηση του Συντάγματος και υπογράμμισε πως «εμείς οι μηχανικοί είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον όρο ανάπτυξη και την αναζητούμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιβιώσουμε σαν κλάδος». «Αναφέρθηκα στην αληθινή ανάπτυξη, γιατί για να είναι δίκαιη πρέπει πρώτα να υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε την ανάγκη για τη θέσπιση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, προκειμένου να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει και πώς.

Ο κ. Στασινός εξήγησε στη συνέχεια τις αδικίες σε σχέση με τον κλάδο των μηχανικών κι επεσήμανε ότι το 80% οφείλουν εισφορές. «Οι εισφορές είναι οι μεγαλύτερες που μπορεί να υπάρξουν και φθάνουν στο 38%», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι 15.000 -20.000 μηχανικοί έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας αναγνώρισε ότι το υπάρχον Σύνταγμα άντεξε, αλλά από την άλλη πλευρά δεν διασφαλίζει το πλαίσιο για να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βέττας για την ανάγκη σαφέστερων Συνταγματικών προβλέψεων όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα του κράτους και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το δημογραφικό και τις συνέπειες που θα προκύψουν σε σχέση και με την εκπαίδευση.

Η νομική επιστήμη

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι «τα ζητήματα που τίθενται σήμερα, τα έχει επισημάνει το ΣτΕ εδώ και 30 χρόνια», προσθέτοντας ότι «φοβάμαι ότι ασχολούμαστε πολύ αργά». Όπως είπε, το ΣτΕ έχει ήδη χειριστεί από το 2004 το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης ισότιμα με την αειφορία. Σύμφωνα με τον κ. Πικραμένο, «θα ήταν καλό να μπει η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και αν δεν προχωρήσει, το Σύνταγμα το χειρίζεται με ταυτόσημο τρόπο με την αειφορία, καθώς οι δύο αυτές έννοιες συμπίπτουν». Επιπλέον ο κ. Πικραμένος, προέτρεψε το ΤΕΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία για μία ημερίδα για τα αυθαίρετα.

Απ΄ την πλευρά της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρος του ΣτΕ, ξεκαθάρισε ότι στην πάγια νομολογία η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης ενυπάρχει στο Σύνταγμα και έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος για ειδική αναφορά. Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν είναι το Σύνταγμα ούτε το ΣτΕ που εμποδίζει τα έργα και τις επενδύσεις».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΤΕΕ για έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό χάρτη με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα. Όπως είπε «εάν υπήρχε αυτή η μεταρρύθμιση, πολλά από αυτά που συζητάμε σήμερα δε θα χρειαζόταν να τα συζητάμε».

Προχωρώντας σημείωσε ότι «ο μεγάλος εχθρός είναι οι διατάξεις του Συντάγματος που είναι κενό γράμμα». Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να θίγουμε στο Σύνταγμα ζητήματα που είναι λυμένα». Σύμφωνα με τον κ. Ράντο, στο «άρθρο 24 η βιώσιμη ανάπτυξη είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται. Οποιαδήποτε αλλαγή θα επιφέρει προβλήματα». Όπως επεσήμανε, «αυτό που πρέπει να δούμε είναι το ζήτημα των δασικών εκτάσεων. Δεν μπορούμε να ψάχνουμε να βρούμε τι ήταν δάσος το 1970». Ενώ, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, των υδάτων κλπ, αυτά σύμφωνα με τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΣτΕ, ρυθμίζονται από διεθνείς συμβάσεις.

Επιστημονικοί φορείς - αυτοδιοίκηση

Την ξεκάθαρη πρόβλεψη στο Σύνταγμα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρότεινε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος ΟΕΕ στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΤΕΕ. «Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στο παρελθόν. Αυτή η πρόβλεψη είναι η καλύτερη δυνατή διασφάλιση ώστε η χώρα να μείνει στη σωστή τροχιά», δήλωσε. Τόνισε την ανάγκη, «στο νέο Σύνταγμα να υπάρχουν κανόνες που θα αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του κράτους». Όπως είπε, ο κ. Κόλλιας «αν η Ελλάδα κατευθυνθεί σε αυτή την κατεύθυνση, τότε θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα», προσθέτοντας ότι έτσι θα υπάρξει ουσιαστική συμβολή για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Απ’ την πλευρά του ο Σπύρος Μάμαλης, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, επεσήμανε το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, «προέχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορούμε να ανταγωνιστούμε στις διεθνείς αγορές», συμπληρώνοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγικότητα. «Υπάρχει αναγκαιότητα για βελτιώσεις στο άρθρο 24 και κυρίως προς τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς συντρέχουν και λόγοι εθνικού συμφέροντος», ανέφερε ο κ. Μάμαλης, αναγνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο άρθρο λειτούργησε θετικά στην περίοδο της κρίσης προστατεύοντας ουσιαστικά τον δασικό πλούτο της χώρας. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το δασολόγιο και τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει προστασία της φύσης και του δάσους, αλλά πρέπει να εξυπηρετούνται και οι κοινωνικές ανάγκες».

Για την ανάγκη σύνθεσης, και συναίνεσης έκανε λόγο ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όσον αφορά τη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση, καθώς «αφορά την τύχη της χώρα μας για τα επόμενα δέκα χρόνια». «Το ζητούμενο είναι να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει», σύμφωνα με τον κ. Πατούλη. «Οι νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, θέτοντας στον πυρήνα της συζήτησης την ελληνική κοινωνία. Το Σύνταγμα είναι επαρκείς σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ωστόσο ο νομοθέτης καλείται να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα τις ελλείψεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Επεσήμανε ότι πρέπει να ζητηθεί και η γνώμη των ΟΤΑ, σε ό,τι τους αφορά και ανέφερε ότι «ο Α’ βαθμός αυτοδιοίκησης γνωρίζει πώς μπορεί να συμβάλει για να υπάρξει τοπική ανάπτυξη». «Η αυτοδιοίκηση», όπως είπε, «έχει πολλά να προσφέρει στο ζητούμενο της ανάπτυξης στη χώρα».

«Όλοι συμφωνούν διαφωνώντας. Θα είναι πάλι μία αναθεώρηση που δε θα μπούμε στην ουσία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός. «Ο πολίτης θέλει μία αναθεώρηση που θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων και όχι μία κομματική αναθεώρηση», ανέφερε. Πρότεινε την προώθηση στο άρθρο 102 της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, με κανονιστικό πλαίσιο, με συμμετοχή, με πόρους, με έλεγχο, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η δημοκρατία, έτσι ώστε το κράτος να διατηρήσει έναν επιτελικό ρόλο, ενώ έκανε λόγο για ένα κράτος δουλοκτητικό όπου οι δίκαιοι τιμωρούνται».

Το Σύνταγμα του 1975 είναι ένα άρτιο νομικό πόνημα, γι΄ αυτό και σε αυτό το κείμενο δεν έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, δήλωσε ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος ΔΣΑ, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα της ανάπτυξης της χώρας δεν είναι Συνταγματικό ζήτημα». Παρόλα αυτά αναγνώρισε ότι χρειάζονται ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ασκούνται πιέσεις από αντίρροπες δυνάμεις που αναζητούν την ανάπτυξη. «Εάν εκεί κάνουμε υποχωρήσεις, θα αλλοιωθεί ο πολιτισμός μας, καθώς αυτό είναι η ζωή μας». «Αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε τι χρειάζεται στη λειτουργία και στις δομές του κράτους. Δε μας φταίει κανένα Σύνταγμα», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης και ανεξαρτησίας στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς οι καθυστερήσεις λειτουργούν αποεπενδυτικά όπως είπε.

Σε γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επεσήμανε, ότι «η επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης έχει απόλυτη ανάγκη από συνταγματικές προβλέψεις για την θεσμική θωράκιση της αγοράς εργασίας ειδικά μετά την απορρυθμιστική κληρονομιά της κρίσης και των Μνημονίων».
 
 Επικαιρότητα
GreenTech Challenge by ESU NTUA #2
Με όραμα τα «Έξυπνα» και ενεργειακά αυτόνομα νησιά
Παρατείνεται η υποβολή προτάσεων για τα “Greek Green Awards 2019”
Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Συζήτηση στη Βουλή
Μείωσε τους ρύπους της η Περιφέρεια Αττικής
Κτηματολόγιο: Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε Μεσσηνία, Βοιωτία και Φωκίδα
«Ελέγχουμε, επιβεβαιώνουμε, διορθώνουμε» σε περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
HELMEPA:Τα πρώτα Ναυτιλιακά Σεμινάρια του 2019
Πρόγραμμα LIFE θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα
HELMEPA: Αποχαιρετισμός στη Νίκη Γουλανδρή
Με την παρουσία του Γ. Πατούλη συνεδρίασε η επιτροπή αξιολόγησης των “Greek Green Awards 2019”
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook