Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
GreenTech Challenge by ESU NTUA #2
 Ολοκληρώθηκε ο 2ος κατά σειρά Διαγωνισμός Καινοτόμων Ιδεών που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την συμβολή της startup Μantis Business Innovation έβαλαν για δεύτερη φορά τη σφραγίδα τους σε μια επιτυχημένη διοργάνωση που ανέδειξε καινοτόμες ιδέες και πράσινες λύσεις στους τομείς ‘’Ενέργεια & Περιβάλλον’’, ‘’Έξυπνες Πόλεις’’ και ‘’Νέα Προηγμένα Υλικά’’.

Στο GreenTech Challenge #2 διαγωνίστηκαν 36 ομάδες διπλασιάζοντας σχεδόν τη συμμετοχή των διαγωνιζόμενων από τον πρώτο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες. Συνολικά υποβλήθηκαν 45 καινοτόμα σχέδια από τα οποία 36 προκρίθηκαν στον ημιτελικό (128 διαγωνιζομένων). Για την κάλυψη των αναγκών των ομάδων αυξήθηκε αναλογικά σε αριθμό και η Επιτροπή Μεντόρων, όπου 46 στελέχη τόσο από επιχειρηματικό και ερευνητικό/ακαδημαϊκό περιβάλλον όσο και από το οικοσύστημα καινοτομίας βοήθησαν για τρεις μήνες όλους τους διαγωνιζόμενους να αναπτύξουν την ιδέα τους.

Τη διοργάνωση στήριξαν 14 οργανισμοί του παραγωγικού ιστού της χώρας με δραστηριοποίηση στον περιβαλλοντικό και ενεργειακό κλάδο. Όλοι βοήθησαν τόσο με την οικονομική συμβολή τους, αλλά κυρίως με την παρουσία εκπροσώπων τους καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του GreenTech Challenge προσφέροντας την τεχνογνωσία τους ως μέντορες για τις ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς επιτέλεσαν το δύσκολο έργο της επιλογής των νικητών συμμετέχοντας στον Ημιτελικό και Τελικό του GreenTech Challenge με την ιδιότητα του κριτή.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του φορέα Reload Greece, ο οποίος δια της εκπροσώπου του παρουσίασε τις δράσεις τις οποίες υποστηρίζει για το startup οικοσύστημα ενώ προσέφερε απευθείας πρόκριση και συμμετοχή στα acceleration programs που διοργανώνει για τους πρώτους νικητές από τις κατηγορίες Early Stage και Ιnnovation Idea του Διαγωνισμού.

Το τριήμερο του Διαγωνισμού διεξήχθη μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη ενέργεια και ενθουσιασμό τόσο από τους συμμετέχοντες - οι οποίοι δούλεψαν επί ώρες πάνω στο επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις παρουσιάσεις τους για να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα και να κερδίσουν τα βλέμματα των κριτών και του κοινού- όσο και από την Επιτροπή Μεντόρων καθώς και την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για να βοηθήσει και να συμβουλεύσει τις ομάδες. Σημαντικά για την πρόοδο των ομάδων ήταν και τα workshops τα οποία διοργανώθηκαν για Finance και Presentation Skills.

Ο διαγωνισμός ανέδειξε τρείς νικήτριες ομάδες από την κατηγορία Early Stage και τέσσερις από την κατηγορία Innovation Idea. Η διαδικασία αξιολόγησης στηρίχθηκε τόσο στα συστήματα αξιολόγησης και τον αλγόριθμο της Mantis Business Innovation, τη γνώμη των κριτών αλλά και την ψηφοφορία του κοινού. Οι ιδέες που βραβεύθηκαν ήταν οι εξής:

EARLY STAGE
1.
Jetk. –Η εταιρία φτιάχνει πολυεργαλεία υψηλής προστιθέμενης αξίας ανακυκλώνοντας σύγχρονα αεροπορικά υλικά. Τα υλικά αυτά προέρχονται από αποσυρθέντα αεροσκάφη της πολεμικής καθώς και της πολιτικής αεροπορίας. Ο ιδρυτής της JETK. Βασίλης Σοφικίτης είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και πρωτοετής φοιτητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνιδρυτής είναι ο Πορφύριος Πελωρίδης απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
2.
PTA ECORTHOTICS- Κατασκευάζει προσωποπαγείς ορθοπεδικούς νάρθηκες (εξωσκελετούς υγείας) με τη μέθοδο της ταχείας στρωματικής κατασκευής (3d printing) με πρώτη ύλη τα ανακυκλωμένα υλικά(π.χ. πλαστικά μπουκάλια). Ιδρυτής της PTA ECORTHOTICS Μάρκος Κυριατζής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής του Τμήματος ΣΕΥΠ Φυσικοθεραπείας. Συνιδρυτής είναι ο Αγησίλαος Κυριατζής απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
3.
AiRFLOW -Tο AiRFLOW είναι μια κοινή βάση για απεριόριστες εμπορικές, στρατιωτικές και εξατομικευμένες λύσεις. Αποτελείται από υπερσύγχρονο υλικό και λογισμικό, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως: AI & Ρομποτικό έλεγχο (για αυτόνομη πτήση), στρατιωτική κρυπτογράφηση & ασφαλή επικοινωνία, κάμερες HD (με αναγνώριση προσώπου & σχεδίου / νυχτερινής όρασης) θερμικές κάμερες, αισθητήρες υπέρυθρων και υπερήχων (για αποφυγή εμποδίων), ανιχνευτές καπνού και πολλά άλλα. Ιδρυτής, CEO&CIO, ο Γιώργος Δελαπόρτας, πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών και μεταπτυχιακός σε Networking and Data Communications. Συνιδρυτής είναι ο Τάσος Σμπόνιας, Technical Advisor & Faculty Manager, πτυχιούχος Τεχνικός Υπολογιστών και Μηχανικός Ηλεκτρονικών. Τέλος, συνιδρυτής είναι και ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Sales, πτυχιούχος Management & Sales.

Innovation Idea
1.
SolMeYea –Συμβάλλει στην επίλυση του διατροφικού προβλήματος λόγω του υπερπληθυσμού βασιζόμενο στην παραγωγή πρωτεϊνης μέσω οργανικής μετατροπής CO2. Ιδρυτής της SolMeYea είναι ο Βασίλης Στενός, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Columbia στο Enviromental Engineer. Συνιδρυτής είναι ο Χρήστος Καλαντζής, προπτυχιακός της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
2.
Green Sea Straws- Παραγωγή καλαμακιών (straws) και άλλων πλαστικών ειδών μίας χρήσης, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το θαλάσσιο χόρτο γένους Posidonia Oceanica. » Ιδρυτές της Ιδέας είναι ο Γιώργος Ζαγκλής, ο Θοδωρής Κοτζαμάνης και Γιάννης Κανάδιος, προπτυχιακοί φοιτητές των Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
3.
RECOIL- Συνίσταται στην δυνατότητα που παρέχει στους καταναλωτές για λήψη και αρχειοθέτηση αποδείξεων συναλλαγών από το κινητό τους. Οι πελάτες των επιχειρήσεων μπορούν να διαχειρίζονται τις αποδείξεις των συναλλαγών που διεξάγονται όχι μόνο με τραπεζική κάρτα, αλλά και με μετρητά. Ιδρυτές της Ιδέας είναι ο Νικόλας Μάριος Λέττας και ο Νικόλαος Μπέλτσος, Προπτυχιακοί Φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τέλος, συνιδρυτές είναι η Ειρήνη Αναξαγόρου προπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Εμμανουήλ Νικόλαος Σκούρης προπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Πληροφορικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
4.
Cutlereat- Μια ιδέα για κατασκευή βρώσιμων μαχαιροπίρουνων από σιτηρά. Ιδρυτές της Ιδέας είναι ο Νικόλαος Παναγιώτου, Θεόδωρος Δαλιέτος, Γιώργος Παντέλαρος, προπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Enrique Munoz Esteo προπτυχιακός φοιτητής της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS.

Βραβεία : Οι ομάδες Jetk. και SolMeYea, πρώτες νικήτριες από τις δύο κατηγορίες εκτός από τα χρηματικά έπαθλα κέρδισαν απευθείας πρόκριση στα προγράμματα RG Challenge και RG YEP του Reload Greece αντίστοιχα, ενώ όσες ομάδες το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας.

Το GreenTech Challenge ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πλέον αποτελεί θεσμό για την κοινότητα των μηχανικών. Η Οργανωτική Επιτροπή ανανεώνει το ραντεβού για τον Δεκέμβρη του 2019, υποσχόμενη νέες δράσεις για τις GreenTech Startups που εκκολάπτονται στο ίδρυμα.
 
 Επικαιρότητα
ΔΕΣΦΑ: Εορτασμοί για τη νέα χρονιά
H ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου
Κ. Χατζηδάκης για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Εως 12 Ιανουαρίου για το BLUE PROTOTYPE-στο επίκεντρο η καινοτομία στη θαλάσσια οικονομία
Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου
Kωστής Χατζηδάκης: Δίκαιη μετάβαση Δυτικής Μακεδονίας-Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ
Επένδυση στο γραφένιο
ΕΣΠΑ και Μεγαλόπολη στο Υπουργικό Συμβούλιο
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019:Νικητής το Περιβάλλον
Επιδείνωση του καιρού από τα ξημερώματα της Κυριακής
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook