Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Γ.Πατούλης-Σ.Φάμελλος: Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ η Ανακύκλωση
 Στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παραβρέθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος οι οποίοι κι ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των ΟΤΑ για θέματα στην διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση. Την παρουσία του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ είχε ζητήσει ο ίδιο ο Υπουργός με επιστολή του, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στο πλαίσιο της συζήτησης, εκτός από την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων συμφωνήθηκαν δράσεις το επόμενο διάστημα. Αναλυτικά:

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης συμφώνησε με τον κ. Φάμελλο να συσταθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μία κοινή ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του υπουργείου και των ΦΟΔΣΑ προκειμένου να διαβουλευθούν και να καταλήξουν σε κοινές θέσεις επί των νέων θεσμικών ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο.

Από την συζήτηση, κι εκ μέρους της ΚΕΔΕ προέκυψαν 2 σημαντικές δυσχέρειες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:

-Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης υπογράμμισαν ότι είναι πρωταρχική ανάγκη και μείζον θέμα η έγκαιρη και επαρκής διασφάλιση της χρηματοδότησης των Δήμων για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης. Παράλληλα ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού αλλά και υποδομών υποδοχής των βιοαποβλήτων.

-Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στον κ. Φάμελλο σχετικά με τον χρόνο έναρξης ισχύος της νέας τιμολογιακής πολιτικής τόσο ως προς τα βιοαπόβλητα όσο και ως προς τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ειδικότερα ζήτησαν να μην εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2019 όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου αλλά όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών και συνεπώς θα έχει διασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση για να σταματήσει να είναι η Ελλάδα ουραγός στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο» συμπλήρωσε.

Συμμαχία για την ανακύκλωση

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός με βασική φιλοσοφία πως «Από τη συμμαχία για την ανακύκλωση δεν μπορεί να λείπει κανείς» ενημέρωσε την ΚΕΔΕ για τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση, τη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα τις νέες ρυθμίσεις για την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων με κίνητρα για την ανακύκλωση, την διαλογή στην πηγή και την κυκλική οικονομία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα οικονομικά εργαλεία που προβλέπονται για την αυτοδιοίκηση από τα Συστήματα και τους Φορείς Ανακύκλωσης, από τα Περιφερειακά προγράμματα (ΠΕΠ) για τη χρηματοδότηση των καφέ κάδων και της διαλογής στην πηγή οργανικών, από το ΕΣΠΑ για τις μονάδες επεξεργασίας, αλλά και των παρεχόμενων κινήτρων για την ανακύκλωση με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ κ. Σάββας Χιονίδης, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη να γίνει ουσιαστική διαβούλευση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να δοθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ κ. Δ. Πολιτόπουλος.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ecotec
 
 Ανακύκλωση
Ήρθε το «τέλος» για τα πλαστικά μιας χρήσης
Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης
Ecoelastika: Αποτελέσματα Ερευνητικής Μελέτης
Η γνωριμία με το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
To Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα
Tο μήνυμα της ανακύκλωσης ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα μέσω δήμου Φυλής
Ένα δις δολάρια για τη διαχείριση των πλαστικών
ΥΠΕΝ: Κίνητρα για την ανακύκλωση και όχι μόνον…
COMBATT: Χριστουγεννιάτικη ανακύκλωση στο Μαρούσι
Επιστολή Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου στη ΚΕΔΕ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook