Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ξεκίνησε η “Τεχνική Υποστήριξη για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων” της ΕΕ
 Ξεκίνησε επίσημα, την Πέμτπη 7 Μαρτίου, το έργο «Τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Ελλάδας» της ΕΕ, με την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στο ΥΠΕΝ. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω του προγράμματος στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (SRSP) και συγχρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας (BMU). Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (YΠEN) και τη Γερμανική Διεθνή Συνεργασία, GIZ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναλυτικά:

Ο γενικός στόχος του έργου είναι η βελτίωση του πλαισίου εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και η υποστήριξη της επίτευξης των αντίστοιχων εθνικών στόχων για το 2020 και μετέπειτα.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της GIZ και του YΠEN συναντήθηκαν με στελέχη του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για να συζητήσουν το πεδίο εφαρμογής και την υλοποίηση του έργου.

Η Ελλάδα ενέκρινε το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Απορριμμάτων τον Δεκέμβριο του 2015 και έκτοτε αντιμετώπισε προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που οδηγούν σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, στο πλαίσιο της ισχύουσας οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του έργου και για την υποστήριξη υλοποίησης του σχεδίου, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, θα διατεθούν στο Υπουργείο δύο εμπειρογνώμονες στη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και παροχή τεχνικής υποστήριξης μέσω συμβουλευτικών και αναλυτικών υπηρεσιών. Το έργο θα μεταφέρει τις σχετικές εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και θα διατυπώσει συστάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο θα παράσχει υποστήριξη, ειδικότερα, για τη βελτίωση της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, ειδικά ρυθμιστικά θέματα του τομέα των αποβλήτων και για τη διαχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων.

Δήλωση

«Είμαι αισιόδοξος ότι η εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Διεύθυνση υποστήριξης δομικών μεταρρυθμίσεων (SRSS) στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, που μόλις ξεκίνησε, θα είναι πολύ επωφελής για όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Υπουργείου και πιστεύουμε ότι η εμπειρία και η τεχνογνωσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας και του GIZ είναι πολύτιμες και η συμβολή τους θα είναι σημαντική στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών» ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.

Οι προσδοκίες του Υπουργείου είναι μεγάλες από αυτό το Εργο και υπάρχει η πεποίθηση πως οι δράσεςι του Υπουργείου αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα υποστηριχτούν αποτελεσματικά και ουσιαστικά.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες μέσω του προγράμματος στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για να βοηθήσουμε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη. Με το έργο αυτό, τα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, συμβάλλοντας έτσι στη στρατηγική της ΕΕ για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», δήλωσε ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Προϊστάμενος Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

"Το έργο θα συμβάλει επίσης σημαντικά στη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος. Η προώθηση της αποδοτικής χρήσης των υλικών, η χωριστή συλλογή και η ανακύκλωση αποβλήτων θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά επίσης θα προσδώσουν οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Σίγουρα, ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας θα είναι η ισχυρή δέσμευση των εμπλεκόμενων φορέων και των εταίρων του έργου", δήλωσε η Eva Ringhof, διευθύντρια έργου, από την GIZ.
 
 Διαχείριση Αποβλήτων
Συνάντηση Δικτύου ΦΟΔΣΑ με Μ. Γραφάκο
Ο καφέ κάδος στο Περιστέρι…μαζί και δυο κινητά Πράσινα Σημεία
Συνέντευξη με τον καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο για τη μείωση αποβλήτων στο Χαλάνδρι
Tροποποίηση Περιβαλλοντικών Όρων του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
ΗΛΕΚΤΩΡ για την Ίδρυση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα
Σημαντικά έργα λυμάτων στην Αν. Αττική
Ξεκινά ο ΣΜΑ του δήμου Αθηναίων
ΕΣΔΑΚ: Στην αφετηρία το νέο Kύτταρο στη Σητεία
Υπόγειοι κάδοι στο δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι.Ρέντη
Δήμος Αθηναίων: Ο δωδεκάλογος της καθαρής πόλης
Σ. Φάμελλος: Ενισχυμένοι οι ΦΟΔΣΑ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook