Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Σ. Φάμελλος: Κυκλική Οικονομία και στα νησιά μας
 Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Design and Management of Port, Coastal and Offshore Works» ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος συνέδεσε άμεσα την νησιωτικότητα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 και τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Αναφέρθηκε στη θαλάσσια στρατηγική και στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, μίλησε με αριθμούς για την απαγόρευση των πλαστικών, και διαβεβαίωσε για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας στα νησιά μας. Αναλυτικά:

Οι δηλώσεις του Αν. ΥΠΕΝ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διαλόγου με τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Ίδρυμα Ευγενίδου με διοργάνωση από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Πατρών και με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του ΣΕΓΜ.

Ο κ. Φάμελλος, αφού έκανε λόγο για ένα λανθασμένο μοντέλο ανάπτυξης, τα προηγούμενα χρόνια, στα νησιά, τονίζοντας, ωστόσο, πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλο έναν αποσπασματικό σχεδιασμό.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη θαλάσσια στρατηγική και στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, λέγοντας ότι αμφότερα κινούνται πλέον εντός του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου. "Η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω ελλειμμάτων και καθυστερήσεων στη θαλάσσια στρατηγική, όμως πλέον, από το 2018, είμαστε η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που υπέβαλε Έκθεση Αξιολόγησης για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ από το 2017 έχουμε θαλάσσια στρατηγική που συνδέεται και με τη διαχείριση απορριμμάτων και με τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος", επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη αναπτύσσεται ένα καινούργιο κεφάλαιο για τη θαλάσσια στρατηγική που συνδέεται με τη διαχείριση των πλαστικών, ιδιαίτερα των πλαστικών μιας χρήσης.

Τα πλαστικά

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φάμελλος, η μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας ξεπέρασε στο 70%, ωστόσο από τις ακτές μας συλλέγουμε πλαστικά απορρίμματα σε ποσοστό πάνω από το 80%. «Άρα, πρέπει να συζητήσουμε το πώς η αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου μπορεί να δώσει επιπλέον υπεραξία στα νησιά μας, πώς οι διαθέσιμοι πόροι κάθε νησιού θα τροφοδοτήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Τα απόβλητα

Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στα νησιά επιβάλλει μεταξύ άλλων τη χωριστή συλλογή οργανικού και τροφίμων, όπως και των κλαδεμάτων ή των υπολειμμάτων των αγροτικών καλλιεργειών, χωρίς να εισέρχονται πλέον στο ρεύμα σύμμεικτων απορριμμάτων. "Δεν μπορούμε να έχουμε μεικτή συλλογή στα νησιά τα οποία εμφανίζουν έλλειμμα οργανικού υλικού και μετά να ψάχνουμε άργιλο για να σκεπάσουμε χωματερές ή ΧΥΤΑ. Αυτό είναι το απόλυτο αδιέξοδο και η απόλυτη τρέλα", σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Κλιματική Αλλαγή

Δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, για τα νησιά προτείνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος. "Πρέπει να περάσουμε άμεσα σε δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό θα αποτελέσει υποχρεωτικό κριτήριο χρηματοδότησης των έργων για τα επόμενα χρόνια".

Η Ελλάδα έχοντας πλέον ολοκληρώσει τον κατάλογο των περιοχών Natura 2000, εντός του οποίου ανήκει το 22% των εθνικών υδάτων πρέπει να στηριχτεί στο τρίπτυχο νησιωτικότητα - κυκλική οικονομία - βιώσιμη ανάπτυξη: το στοίχημα για τον κ. Φάμελλο είναι πώς θα κινητοποιήσουμε τους επιστήμονες και τους παραγωγούς να συμμετέχουν σε αυτή την πρόκληση, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
 
 Επικαιρότητα
GreenTech Challenge by ESU NTUA #2
Με όραμα τα «Έξυπνα» και ενεργειακά αυτόνομα νησιά
Παρατείνεται η υποβολή προτάσεων για τα “Greek Green Awards 2019”
Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Συζήτηση στη Βουλή
Μείωσε τους ρύπους της η Περιφέρεια Αττικής
Κτηματολόγιο: Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε Μεσσηνία, Βοιωτία και Φωκίδα
«Ελέγχουμε, επιβεβαιώνουμε, διορθώνουμε» σε περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
HELMEPA:Τα πρώτα Ναυτιλιακά Σεμινάρια του 2019
Πρόγραμμα LIFE θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα
HELMEPA: Αποχαιρετισμός στη Νίκη Γουλανδρή
Με την παρουσία του Γ. Πατούλη συνεδρίασε η επιτροπή αξιολόγησης των “Greek Green Awards 2019”
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook