Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Tomicus Tiniperda: Ο απειλή του Σέιχ Σου τρώει πεύκα
 Το συγκεκριμένο έντομο χαρακτηρίζεται ως φυσικό φαινόμενο, που ωστόσο έχει μεγεθυνθεί από τις φετινές κλιματικές συνθήκες. Η ταχεία εξέλιξη του, ιδιαίτερα στις περιοχές της παλαιάς τεχνητής δάσωσης του Σέιχ Σου, αναγκάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του. Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, 80 δασεργάτες με τα αντίστοιχα ζώα εργασίας έχοιυν πέσει στην μάχη ενάντια στο έντομο. Αναλυτικά:

Για την εξάλειψη της προσβολής από το φλοιοφάγο έντομο γύρω από τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ιωάννη Σάββα, τις Δασικές Υπηρεσίες και δασεργάτες στο πεδίο όπου γίνεται η υλοτόμηση των προσβεβλημένων δέντρων. Στη συνέχεια, ο Αν ΥΠΕΝ συζήτησε για το θέμα με τους δημάρχους Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης, κ.α

«Υλοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα αντιμετώπισης όχι μόνο στο Σέιχ Σου, αλλά και στους γειτονικούς ΟΤΑ Ωραιοκάστρου και Θέρμης. Έχω ζητήσει στην ίδια κατεύθυνση να αξιοποιηθεί το κοινωφελές Πρόγραμμα Δασοπροστασίας των Υπουργείων Εργασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και η έκτακτη συνεισφορά μας με 50.000 € που εγκρίθηκε από τις 5 Ιουνίου» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Μετά το Πάσχα, έγινε αντιληπτή η δράση του εντόμου, και οι δασικές υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν άμεσα. Ωστόσο διαπιστώθηκε ευρεία προσβολή των πεύκων στο Σέιχ και πληθυσμιακή έξαρση και ξήρανση ατόμων πεύκης σε Ωραιόκαστρο, Πανόραμα, Θέρμη, Χορτιάτη και Σταυρό, αλλά πιο περιορισμένο το φαινόμενο σε αυτές τις περιοχές.

Στις συναντήσεις εργασίας τέθηκαν και θέματα εναλλακτικών μέσων αντιμετώπισης του φαινομένου, διαχείρισης των υπολειμμάτων, πρόληψης σώρευσης καύσιμης ύλης και συνεργασίας με τους ΟΤΑ.

Για τα υπολείμματα αποφασίστηκε να θρυμματιστούν σε πολύ λεπτά σωματίδια και να ακολουθήσει διασπορά των θρυμματισμένων σε μεγάλο τμήμα της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι, θα εφοδιαστούν οι φτωχότερες δασικές περιοχές με θρεπτικά στοιχεία, θα ενισχυθεί η φυσική αναγέννηση και θα περιοριστεί ο κίνδυνος μεταφοράς της δασικής πυρκαγιάς, εφόσον τα υπολείμματα, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, δεν αποτελούν εστίες μεταφοράς του εντόμου.

Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μετά τον έλεγχο των ενεργειών, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, που σαφώς έχει μεγεθυνθεί από τις φετινές κλιματικές συνθήκες και έχει ταχεία εξέλιξη ιδιαίτερα στις περιοχές της παλαιάς τεχνητής δάσωσης του Σέιχ Σου. Η υλοποίηση σύγχρονων δασικών διαχειριστικών μελετών, βάσει των νέων προδιαγραφών που έχουμε θεσπίσει, αλλά και η συνεργασία με τους κατάλληλους επιστήμονες θα εξασφαλίσουν την αντιμετώπιση του φαινομένου και την αναζωογόνηση του Σέιχ Σου και των δημοτικών αλσυλλίων. Είναι προφανές ότι από τη μεριά του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα υπάρξει και οικονομική, και επιστημονική, αλλά και πολιτική υποστήριξη αυτού του σχεδίου».
 
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
Συνεδρίαση για το Πάρκο Τρίτση-Νέος πρόεδρος ΔΣ, νέοι πόροι
Κινέττα: Συνεχίζονται οι εργασίες των κλιμακίων για την αντιμετώπιση της καταστροφής
Δήμος Αθηναίων: Αλλάζει όψη η πλατεία Συντάγματος – Ξεκίνησε η δράση καθαρισμού
Οι Κλιματικές Αλλαγές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε για το 2020
Παναγιώτης Νίκας: Η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το έργο αποκατάστασης του σκουπιδότοπο που κατάρρευσε στο Κιάτο
ΥΠΕΣ: Θα δοθούν 40 εκατ. ευρώ σε 266 δήμους για αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων σε δημόσιους χώρους
Δυτική Θεσσαλονίκη: Άμεση επίλυση του προβλήματος της δυσοσμίας ζητά ο ΙΣΘ
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Στο τραπέζι ο βιολογικός καθαρισμός των Αγίων Θεοδώρων
Επικίνδυνα φύκια στη Βρετάνη
Γ. Αρβανιτίδης: Να εντείνουμε προσπάθειες για τα SDGs του ΟΗΕ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook