Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Επικίνδυνα φύκια στη Βρετάνη
 Στον κόλπο του Σαιν-Μπριέκ, στην περιοχή της Βρετάνης, εμφανίστηκαν πράσινα φύκια τα οποία κατά την αποσύνθεση τους παράγουν τοξικό αέριο και σύμφωνα με μαρτυρίες, μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Εδώ και χρόνια, τα φύκια συσσωρεύονται στις ακτές της περιοχής και οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό να οφείλεται στα νιτρικά άλατα των λιπασμάτων και των αποβλήτων από τα χοιροστάσια. Αναλυτικά:

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «theguardian» φέτος το καλοκαίρι έκλεισαν έξι παραλίες στη Βρετάνη και μεγάλα φορτηγά με μπουλντόζες μάζεψαν φύκια τα οποία σκόρπιζαν αφόρητη δυσοσμία στην περιοχή.

Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για 2 θανάτους ανθρώπων αλλά και για θανάτους ζώων, εξαιτίας των αεριών που εκλύουν τα φύκια καθώς σαπίζουν.

Ο Jean-René Auffray, 50 ετών, προετοιμαζόταν για αγώνα μεγάλων αποστάσεων και κατά την απογευματινή του προπόνηση έφυγε με τον σκύλο του για την παραλία Χίλιον στο Σαιν-Μπριέκ. Ο σκύλος γύρισε μόνος του και ο 50χρονος βρέθηκε νεκρός κοντά σε περιοχή που είχαν βρεθεί νεκροί αγριόχοιροι. Ωστόσο πολύ αργά πραγματοποιήθηκε η νεκροψία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανιχνευθεί πιθανή εισπνοή αερίου προερχόμενο από τα φύκια.

Η οικογένεια του 50χρονου, μύνησε την Πολιτεία διότι δεν πήρε αρκετά μέτρα έτσι ώστε να προστατέψει τους πολίτες από την εξάπλωση των φυκιών.

Αυτό το περιστατικό έγινε το 2016, αλλά υπάρχει κι άλλο, αρκετά χρόνια πίσω, το 2009, όταν Thierry Morfoisse, πέθανε ενώ μετέφερε φύκια με το φορτηγό του, απομακρύνοντας τα από κάποια ακτή. Και μόλις πέρσι, το δικαστήριο έκρινε πως ο συγκεκριμένος θάνατος ήταν εργατικό ατύχημα και πως συνδέεται με τα φύκια.

Από την πλευρά τους οι αρχές υποστηρίζουν πως οι πρωτοβουλίες τους περιόρισαν σημαντικά τα νιτρικά άλατα στο σύστημα ύδρευσης και πως η εμφάνιση των φυκιών έχει μειωθεί αρκετά: όταν η Βρετάνη διαθέτει 2.700 χιλιόμετρα ακτογραμμής, μόλις το 5% επηρεάζεται από αυτό το φαινόμενο των φυκιών.

Στη χειρότερη περίπτωση, πριν από 15 χρόνια, οι αρχές συγκέντρωναν 30.000 τόνους φύκια, ετησίως, μόνον από κάποιες παραλίες. Σήμερα, συγκεντρώνουν συνολικά 10.000 ετησίως.

Από την άλλη πλευρά κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ενώ η ρύπανση από νιτρικά και φυτοφάρμακα είναι αόρατη, άοσμη και άχρωμη, τα φύκια κάνουν ορατή την εμφάνιση της και την εντοπίζουμε από την δυσοσμία ενώ είναι πράγματι επικίνδυνη.
 
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
WWFΕλλάς: Ενισχύει τη φύλαξη των Σεκανίων
Συνεδρίαση για το Πάρκο Τρίτση-Νέος πρόεδρος ΔΣ, νέοι πόροι
Κινέττα: Συνεχίζονται οι εργασίες των κλιμακίων για την αντιμετώπιση της καταστροφής
Δήμος Αθηναίων: Αλλάζει όψη η πλατεία Συντάγματος – Ξεκίνησε η δράση καθαρισμού
Οι Κλιματικές Αλλαγές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε για το 2020
Παναγιώτης Νίκας: Η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το έργο αποκατάστασης του σκουπιδότοπο που κατάρρευσε στο Κιάτο
ΥΠΕΣ: Θα δοθούν 40 εκατ. ευρώ σε 266 δήμους για αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων σε δημόσιους χώρους
Δυτική Θεσσαλονίκη: Άμεση επίλυση του προβλήματος της δυσοσμίας ζητά ο ΙΣΘ
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Στο τραπέζι ο βιολογικός καθαρισμός των Αγίων Θεοδώρων
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook