Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Επιστολή ΣΠΕΦ για Ενεργειακές Κοινότητες
 Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ) έστειλε επιστολή προς το ΥΠΕΝ με αίτημα κατάργησης της προτεραιότητας πρόσβασης στα δίκτυα από τις Ε.Κοιν. κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ένεκα του ασύμμετρου αποκλεισμού ομοίων έργων ιδιωτών επενδυτών που έχουν καταθέσει και αιτηθεί νωρίτερα Όρους Σύνδεσης στο διαχειριστή. Αναλυτικά:

Στην επιστολή του ΣΠΕΦ, επισημαίνεται πως οι αιτήσεις που υποβάλλονται από Ενεργειακές Κοινότητες στους διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης με το δίκτυο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ εξετάζονται αδιακρίτως κατά προτεραιότητα έναντι των λοιπών αιτήσεων ιδιωτών.

«Επειδή μάλιστα δεν υφίστανται κύκλοι υποβολής στις αιτήσεις στους διαχειριστές, η προτεραιότητα των Ε.Κοιν. είναι καθολική και απόλυτη επί ενός δημοσίου αγαθού όπως ο ηλεκτρικός χώρος, όπου η διαθεσιμότητα του είναι τεχνικά πεπερασμένη» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΠΕΦ στην επιστολή του.

Επίσης, το ύψος επίσης της Εγγυητικής Επιστολής που καταβάλλουν οι Ε.Κοιν. στους διαχειριστές για την κατοχύρωση των Όρων Σύνδεσης με το δίκτυο είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με των ιδιωτών.

Ο ΣΠΕΦ θεωρεί πως «η προτεραιότητα των Ε.Κοιν. κερδοσκοπικού χαρακτήρα στον ηλεκτρικό χώρο για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ έναντι ομοειδών επενδύσεων ιδιωτών, συνεπάγεται διάθεση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου των δικτύων στους πρώτους καθΆ υπέρβαση της χρονικής σειράς των αιτήσεων Όρων Σύνδεσης» και ζητά από την Πολιτεία τα εξής:

1.Την στο εξής άμεση και ολοσχερή κατάργηση της προτεραιότητας στην έκδοση προσφορών Όρων Σύνδεσης των Ε.Κοιν. κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οιουδήποτε μεγέθους και τάξης.

2.Την κατάργηση της προτεραιότητας των Ε.Κοιν. κερδοσκοπικού χαρακτήρα για παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην αδειοδότηση ΡΑΕ και ιδίως στην περιβαλλοντική αδειοδότηση εντός περιοχών με περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής επενδύσεων ΑΠΕ.

3.Την θέσπιση ανώτατου κατά κεφαλήν πλαφόν ισχύος λ.χ. 1 MW εν τέλει ανά φυσικό πρόσωπο που μετέχει ως μέλος είτε απευθείας είτε μέσω εταιρειών του σε Ε.Κοιν. κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ με χορήγηση ΤΑ εκτός διαγωνισμών ΡΑΕ.

4.Το ανωτέρω πλαφόν ισχύος κατά κεφαλήν εν τέλει ανά φυσικό πρόσωπο για εκτός διαγωνισμού έργα ΑΠΕ να εφαρμοστεί ενιαίο και για τους ιδιώτες.

5.Αν η Κυβέρνηση σας δεν επιθυμεί πλαφόν ισχύος ΑΠΕ εν τέλει ανά φυσικό πρόσωπο στις Ε.Κοιν. τότε να καταργηθεί ολοσχερώς το επίμαχο πλαφόν του ν. 4602 και για τους ιδιώτες.

6.Προτείνει όπως η συμμετοχή ΟΤΑ οποιουδήποτε βαθμού σε αυτές να είναι υποχρεωτική και μάλιστα με ισχυρό ποσοστό (50%+). διότι όπως υποστηρίζει ο ΣΠΕΦ προαλείφονται καταστρατηγήσεις των προβλέψεων του ν. 4513 και στις Ε.Κοιν. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Ήλιος
Προτάσεις ΣΠΕΦ για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης
Hμερίδα ΣΕΦ: “Φωτοβολταϊκά 2020: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός ξεκίνησε”
Ημερίδα ΣΕΦ για τον ενεργειακό μετασχηματισμό
Αμερικανικές επενδύσεις στις ΑΠΕ
ΕΒΗΕ: Συνάντηση με Γ.Γ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων
Πράσινα κτίρια στην Πελοπόννησο
METKA EGN: Έργο ΑΠΕ στην Αυστραλία
UTECO ABEE: Επέκταση συνεργασίας με την ισπανική POWER ELECTRONICS S.L.
Ο ΣΠΕΦ χορηγός στον «Προμηθέα» του ΕΜΠ
Αγώνας ηλιακών αυτοκινήτων
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook