Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Οι οικολογικές υποψηφιότητες των Βραβείων Ζαχάρωφ
 Από τις 5 υποψηφιότητες για τα Βραβεία Ζαχάρωφ και τους τελικούς φιναλίστ, έτσι όπως ανακοινώθηκαν μετά από κοινή ψηφοφορία των μελών των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων κι Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, οι δύο υποψήφιοι προτείνονται για τον αγώνα και τις δράσεις τους υπέρ του περιβάλλοντος: Αναλυτικά:

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για το 2019, που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία είναι οι:

- Η Claudelice Silva dos Santos: Βραζιλιάνα περιβαλλοντολόγος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία ξεκίνησε την ακτιβιστική της δράση μετά τη δολοφονία του αδερφού της και της γυναίκας εξαιτίας των δράσεων που είχαν αναλάβει για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Είναι γνωστή για τη στάση της απέναντι στους παράνομους ξυλοκόπους, κτηνοτρόφους και παραγωγούς άνθρακα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Praia-Alta Piranheira, έναν απομακρυσμένο οικισμό του Αμαζονίου.

- Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι: Εμβληματική φιγούρα του αγώνα κατά της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο. Είναι ένας από τους μεγάλους ηγέτες του λαού Kayapo, εγκαταστάθηκε στην καρδιά του Αμαζονίου, και έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για τα δικαιώματα των ιθαγενών και την προστασία του Αμαζονίου.

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες είναι: Η Marielle Franco, Βραζιλιάνα ακτιβίστρια και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2018, ο Ilham Tohti, Ουιγούρος οικονομολόγος που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της κοινότητας των Ουιγούρων της Κίνας, και οι Αναστηλωτές (The Restorers) μια ομάδα πέντε μαθητών από την Κένυα (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno, Ivy Akinyi), η οποία έχει δημιουργήσει την εφαρμογή i-Cut, που βοηθά τα κορίτσια να αντιμετωπίσουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

To Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης θεσμοθετήθηκε το 1988 στη μνήμη του Σοβιετικού φυσικού και αντιφρονούντα Andrei Sakharov για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρσι, το βραβείο δόθηκε στον Ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Credits φωτό: ©AP Images / Ellis RUA; © Jeff Pachoud / AFP; © Senado Federal do Brasil; © Restorers;© AP Images / Andy WONG)
 
 Επικαιρότητα
ΦΔΠΠ: Ημερίδα με θέμα «Γνωριμία με τις Περιοχές Natura 2000 της Άνδρου: Αειφορική Διαχείριση, Προκλήσεις, Βιώσιμες Λύσεις»
ΕΕΔΣΑ: Όλα έτοιμα για το 6ο Συνέδριο - Λήγει η προθεσμία για την υποβολή των επιστημονικών εργασιών
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Συνάντηση Χατζημάρκου με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ
Περιφέρεια Αττικής: Καμία ανοχή σε όσους θέλουν να παρανομούν εις βάρος του περιβάλλοντος και των οδηγών
Τι είναι η ουδετερότητα του άνθρακα και πως μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το 2050;
Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Ecotec
Ο δήμος Καλαμάτας αλλάζει – Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη
Σωκράτης Φάμελλος: «Μαθητευόμενοι, αλλά και επικίνδυνοι μάγοι στο ΥΠΕΝ»
Σταύρος Αρναουτάκης: Υπογραφή έργου 900 χιλιάδων ευρώ για σταθμούς μέτρησης ρύπων
Enel Green Power: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΕΗ
Γ. Στουρνάρας: Αύξηση στον φόρο άνθρακα ως αντίμετρο στην κλιματική αλλαγή
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook