Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ελλάς-Νορβηγία συμμαχία για το περιβάλλον
 Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος ξεκίνησε νέα φάση συνεργασίας με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ζωής, κατά την οποία θα προχωρήσει σε εκτίμηση της διάβρωσης του εδάφους των νησίδων λόγω υπερβόσκησης, η οποία αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για τη βιοποικιλότητα των νησίδων. Η συνεργασία με επιστήμονες από το Norwegian University of Life Sciences (Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ζωής) θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών πτηνών. Αναλυτικά:

Προτεραιότητα του επόμενου διαστήματος αποτελεί, επίσης, η εκτίμηση και η αντιμετώπιση των ανθρωπογενών επιπτώσεων, όπως η παράνομη θήρευση που βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Αιγαίου.

Το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" συνεχίζει δυναμικά τις παράλληλες δράσεις για την προστασία της σπάνιας φύσης του Αιγαίου, εστιάζοντας στις ακατοίκητες νησίδες. Τα απομονωμένα αυτά οικοσυστήματα του Αιγαίου που πολλοί θεωρούν ήσσονος σημασίας, αποτελούν περιβαλλοντικά σημεία διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς στηρίζουν και φιλοξενούν σπάνια βιοποικιλότητα πάνω και κάτω από το νερό.

Όμως για αιώνες οι νησίδες του Αιγαίου είχαν και μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς σε αυτές γίνονταν καλλιέργειες και ελεγχόμενη κτηνοτροφία, ενώ κατοικούνταν από οικογένειες, εποχιακά ή και μόνιμα, όπως είναι εμφανές από τα κτίσματα που έχουν απομείνει.

Καθ´ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει να εργάζεται στην ίδια περιοχή με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των τοπικών υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων τα οποία λόγω της απομόνωσής τους στηρίζουν ιδιαίτερα παραγωγικούς ψαρότοπους και προσφέρουν καταφύγιο σε σπάνια είδη όπως οι φώκιες.

Το Αρχιπέλαγος

Δεκατέσσερις από τις βραχονησίδες αυτές, μικρά διαμάντια μέσα στη θάλασσα, αποτελούν από το 2004 το Μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Συμπλέγματος Αρκιών & Νησίδων Β. Πάτμου. Το Καταφύγιο δημιουργήθηκε με βάση έρευνα και παρεμβάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στην περιοχή, με τη στενή συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Πάτμου, καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στην περιοχή του Καταφυγίου απαγορεύεται επ’ αόριστο το κυνήγι, ενώ η φύση της περιοχής προστατεύεται γενικότερα από κάθε είδους ανθρωπογενή καταστροφή.

Δύο από τις βραχονησίδες που αποτελούν τμήμα του Καταφυγίου, το Άνυδρο και το Πετροκάραβο, αποτέλεσαν, το 2005, ύστερα από τη συντονισμένη και δυναμική παρέμβαση του Ινστιτούτου, με τη στενή συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Πάτμου, την πρώτη περιοχή της Ελλάδας στην οποία διακόπηκε, με διαταγή διαρκούς ισχύος, η υλοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας.

Μαυροπετρίτης
Μεταξύ των ειδών που απαρτίζουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής, πολυάριθμα είδη πτηνών βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο και χώρο αναπαραγωγής στις νησίδες. Ειδικότερα, οι νησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο, καθώς και άλλες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου αποτελούν διεθνούς σημασίας αναπαραγωγικές αποικίες για τον Μαυροπετρίτη (Falco elenorae), ένα προστατευόμενο είδος μικρόσωμου γερακιού, που μεταναστεύει κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο, όπου αναπαράγονται τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού του.
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Νερό
Ξεκινά τη δραστηριότητα της η FORENA ENERGY
HELMEPA:To νέο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 2020
Η HELMEPA υποστηρικτής του Aegean 600
Συνέδριο με θέμα: «Χρήση Νερού – Καινοτομία και Εκπαίδευσης», στο πλαίσιο του έργου «Best Water Use/ BestU»
Κ. Αραβώσης: Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών
Αίγινα: Σε 7 μήνες θα υδροδοτείται από την ΕΥΔΑΠ
Γλυπτό από πλαστικά απορρίμματα
Βιώσιμη αλιεία για τη Δανία
Παραίτηση Κρεστενίτη από ΕΥΑΘ
Γαλάζια Σημαία: Οι κορυφαίες ακτές και μαρίνες
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook