Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Στο επίκεντρο η Κέρκυρα – Το πλάνο της κυβέρνησης για το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμάτων
 Στη λύση του προβλήματος τη διαχείρισης των απορριμάτων σε τρεις δήμους της Κέρκυρας, φαίνεται να ενσκήπτει η Κυβέρνηση έπειτα και από την ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, παρόντων όλων βουλευτών Κέρκυρας, της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και των τριών δημάρχων του νησιού.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στη μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων του νησιού στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, για το επόμενο χρονικό διάστημα των τριών ετών, μέχρι να ολοκληρωθεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεχούς, στην πηγή, διαλογής των απορριμμάτων από τους κατοίκους του νησιού, την ανακύκλωση και τη χρήση των "πράσινων σημείων", στους εκάστοτε τρεις δήμους.

«Εργαζόμαστε από καιρό με τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους τρεις δημάρχους της Κέρκυρας για μία ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, διαρκούς βιωσιμότητας, αλλά και απεμπλοκής της σημερινής κρίσης που βρίσκεται το νησί. Αυτό που πρέπει να εντατικοποιηθεί είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή καθώς και η ανακύκλωση στα "πράσινα σημεία" του νησιού. Είναι ένας μονόδρομος που εξασφαλίζει την επιτυχία κάθε κρίσης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αποφασισμένο και μετά από διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν να δώσει άμεσες λύσεις διευθέτησης του προβλήματος των απορριμμάτων που ταλανίζουν το νησί της Κέρκυρας», είπε η κ. Κράτσα.

«Όπως υποσχεθήκαμε και προεκλογικά η Λευκίμμη δεν θα είναι πια χώρος της ανικανότητας της Πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης να χειριστούν την κατάσταση, όπως ήταν τις ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ενώ διευκρίνισε πως «οι όλες διαδικασίες της μεταφοράς απορριμμάτων δεν θα αφορούν τα ήδη δεματοποιημένα απορρίμματα που βρίσκονται στο χώρο της Λευκίμμης και του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου».

Σε δήλωσή της, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, αναφέρει: «Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για να μην ξαναζήσουμε στην Κέρκυρα τις εφιαλτικές εικόνες με τα σκουπίδια στους δρόμους. Η πρόταση μας για μεταφορά των απορριμμάτων σε έκτακτες περιπτώσεις και συνθήκες, έγινε αποδεκτή. Αποφασίστηκε η δημιουργία τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Βορρά, Μέση και Νότο αλλά και η δημιουργία ΜΕΒΑ για τα βιοαπόβλητα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να προχωρήσει το σχέδιο μας για την ανακύκλωση. Να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή και με νέες υποδομές για την ανακύκλωση. Το σχέδιο μας ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Μία ακόμα θετική είδηση ότι δρομολογήθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του νέου εργοστασίου και θα υπάρξει ανάδοχος μέσα στο 2020. Αποδεικνύεται ότι ο ρεαλισμός και η θέληση για συνεργασία και συνεννόηση, φέρνουν πάντα αποτελέσματα».

Να σημειωθεί ότι για να μπορέσει να γίνει αυτή η «δια-περιφερειακή» μεταφορά των απορριμμάτων από το νησί της Κέρκυρας στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν αρκετές διαδικασίες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί αν μεταξύ των οποίων θα πρέπει να έχουν προηγηθεί ειδικές σχετικές αποφάσεις των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και να κηρυχθεί το νησί της Κέρκυρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 
 Διαχείριση Αποβλήτων
Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Όχι πλαστικά στους καφέ κάδους
«Απόβαση» καφέ κάδου στην Αθήνα
Δήμος Περιστερίου: Επεκτείνει το δίκτυο βιοαποβλήτων
H πρώτη ημέρα του 6oυ συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
Νέα απορριμματοφόρα στον Δήμο Τρικκαίων
To 6o συνέδριο της ΕΕΔΣΑ με κορυφαία γεγονότα
Δημοπρατούνται μέσα στο 2020 οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσσαλία
Καφέ κάδος: Να ανταποκριθούν οι δήμοι άμεσα λέει ο Μ. Γραφάκος
Ημερίδα «Ακολούθησε το ρεύμα: Ξανασκέψου – Ανακύκλωσε! Επανασχεδιασμός της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων: από απόβλητα σε πόρους»
Συνάντηση Θεοδωρικάκου, Πατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής
Αυτοψία του Μ. Γραφάκου στην Ύδρα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook