Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
GreenTech Challenge by ESU NTUA 2019: Η συνέχεια το ίδιο καλή-Με 52 υποβολές συμμετοχής, 30 ομάδες και συμμετοχή 600 ατόμων
 Στις 23 Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια του GreenTech Symposium, που παρακολούθησε και κατέγραψε το Ecotec ξεκίνησε και η επίσημη έναρξη του GreenTech Challenge του επιστημονικού συνεδρίου που είχε ως σκοπό να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τον παραγωγικό ιστό στους τομείς Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Έξυπνων πόλεων. Ο διαγωνισμός πράσινων καινοτόμων ιδεών του ΕΜΠ GreenTech Challenge by ESU NTUA 2019 διοργανώθηκε στο νέο πολυχώρο, ATRAKTOS με πληθώρα καινοτόμων ιδεών.

Με 52 υποβολές συμμετοχής, 30 ομάδες να διαγωνίζονται και τη συμμετοχή 600 περίπου ατόμων που συντέλεσαν με την ιδιότητα του μέντορα, του κριτή, του διαγωνιζόμενου ή ως μέλη των Επιτροπών και των συνεργαζόμενων φορέων, ο Διαγωνισμός - θεσμός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανέδειξε για τρίτη φορά την καινοτομία και έδωσε το έναυσμα προκειμένου η ερευνητική δραστηριότητα να συνδεθεί και να βρει υλοποίηση στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Τα 3 εκπαιδευτικά Bootcamp Trainings προετοίμασαν καλύτερα τις ομάδες για το Διαγωνισμό με τη συμβολή της Επιτροπής Μεντόρων, από άτομα τόσο του ακαδημαϊκού χώρου όσο και του παραγωγικού ιστού της χώρας και του οικοσυστήματος καινοτομίας, που οδηγήθηκαν στον τριήμερο ημιτελικό και τελικό διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων ομάδων.

Το πρόγραμμα

Ο Αν. καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και συντονιστής στην Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΜΠ άνοιξε τις εργασίες του GreenTech Challenge

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το GreenTech Challenge αποτελεί πλέον έναν θεσμό της ακαδημαϊκής κοινότητας που ενισχύει όλες τις πράσινες καινοτόμες ιδέες που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη με λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, δημιουργείται μια «οικογένεια ανθρώπων» με ιδέες για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο όπου στο επίκεντρο υπάρχει το Περιβάλλον, η Επιχειρηματικότητα και η Καινοτομία.

Η όλη διαδικασία του Διαγωνισμού υποστηρίχθηκε και διοργανώθηκε από τη spinout startup του ΕΜΠ, Mantis Business Innovation, ιδρυτής της οποίας είναι ο κος Χρήστος Νικολούδης, ερευνητής του ΕΜΠ. Ως Innovation Enabler ανέλαβε την ψηφιακή διαχείριση ενσωματώνοντας τη χρήση της πλατφόρμας Mantis IMS (Innovation Management Software). Μέσω της πλατφόρμας, οι συμμετέχοντες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και στη συνέχεια αυτές αξιολογήθηκαν βάσει συστήματος αξιολόγησης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, προσδίδοντας διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή και της κ. Νίκης Δανδόλου, Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΑ & ΕΚΤ, οι οποίοι τόνισαν ότι μόνο αν είμαστε πρωτοπόροι και η έρευνα αποτελέσει γενεσιουργό δύναμη για την ανάπτυξη πετυχημένων καινοτόμων σχεδίων θα επέλθει η πρόοδος.

Οι νικητές

Ο ανταγωνισμός στην Innovation Idea Κατηγορία ήταν ιδιαίτερα μεγάλος και 9 φιναλίστ διεκδίκησαν επάξια τα βραβεία, με τις Chroma Swap, AstoCUPοu και Active City να κερδίζουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Αντίστοιχα και στην Early Stage κατηγορία ως νικητές αναδείχτηκαν με τη σειρά η Aurora Plasma Tools, η Energy4Smart και η Airbots- Agritech.

Κατηγορία Early Stage

1ος νικητής: Η Aurora plasma tools εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων ψυχρού πλάσματος για την επιφανειακή τροποποίηση υλικών.

2ος νικητής: Η Energy4Smart είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα ενεργειακά συστήματα (info kiosk-smart benches)

3ος νικητής: Η εταιρία Airbots η οποία με χρήση τεχνολογίας αιχμής βελτιστοποιεί την αγροτική παραγωγή.

Νικητές Κατηγορίας Innovation Idea

1ος νικητής- ChromaSwap: η πρώτη και μοναδική πλατφόρμα μετατροπών εγγράφων και οπτικού υλικού σε χρώματα φιλικά στα άτομα με δυσχρωματοψία

2ος νικητής- AstoCUPou: εφαρμογη (app) που στοχεύει στην εξάλειψη των πλασικών ποτηριών μίας χρήσης με την αντικατάστασή τους με μεταλλικά πολλών χρήσεων

3ος νικητής- Αctive City: Διαδικτυακή πλατφόρμα (site) ενεργοποίησης εθελοντικών δράσεων σε δήμους

Oι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία κερδίζουν απευθείας πρόκριση στους Διαγωνισμούς RG Challenge και RG Yep στο Λονδίνο καθώς και υποτροφία στο πρόγραμμα συμμετοχής Beyond Exports για εκπαίδευση στις εξαγωγές.

Τέλος, ειδικές κατηγορίες βραβείων αποτέλεσαν το βραβείο από την εταιρία ECOELASTIKA στη startup εταιρία The Skilab η οποία διακρίθηκε στη θεματική για εναλλακτική διαχείριση ελαστικών και το βραβείο της θεματικής ορυκτών πρώτων υλών από τον Οργανισμό EIT Raw Materials στη startup εταιρία Evotropia.

Οι χορηγοί

Σημαντικοί φορείς οι οποίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία ήταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) που μάλιστα συμμετείχαν στην Έναρξη του GreenTech Challenge με την διοργάνωση πάνελ ομιλιών, αλλά και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιοαερίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης και το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ). Τέλος, η διοργάνωση δε θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη μεγάλων εταιριών του παραγωγικού ιστού της χώρας όπως ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η HELECTOR, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, η εταιρία COMBATT, η Ν&Κ ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, η Solar Cells Hellas Α.Ε., η LAMDA Development, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε., η ECOELASTIKA Α.Ε.και η Antipollution.
 
 Επικαιρότητα
ΔΕΣΦΑ: Εορτασμοί για τη νέα χρονιά
H ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου
Κ. Χατζηδάκης για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Εως 12 Ιανουαρίου για το BLUE PROTOTYPE-στο επίκεντρο η καινοτομία στη θαλάσσια οικονομία
Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου
Kωστής Χατζηδάκης: Δίκαιη μετάβαση Δυτικής Μακεδονίας-Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ
Επένδυση στο γραφένιο
ΕΣΠΑ και Μεγαλόπολη στο Υπουργικό Συμβούλιο
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019:Νικητής το Περιβάλλον
Επιδείνωση του καιρού από τα ξημερώματα της Κυριακής
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook