Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Προαναγγελία: Συνέδριο ΣΕΒ για την Βιομηχανία 4.0 στις 19 Δεκεμβρίου
 Μια σημαντική συνεδριακή διοργάνωση, με κορυφαίους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, στο ξενοδοχείο Hilton, με τίτλο «Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», στις 19 Δεκεμβρίου. Στο συνέδριο για τις θεμελιώδεις αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την περιβαλλοντική βιομηχανία, την καινοτομία, την τεχνολογία, μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί και η ενότητα «Έξυπνο Εργοστάσιο», ενώ τριάντα ομιλητές θα συζητήσουν σε πέντε ενότητες για όλες τις προκλήσεις της βιομηχανίας. Αναλυτικά:

Η προαναγγελία του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, τον κ. Αλέξανδρο Χατζόπουλο, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ και τον Δρ. Γιώργο Ξηρογιάννη - Διευθυντή Τομέα Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών και Δικτύων ΣΕΒ. Συντονιστής της συζήτησης με τους δημοσιογράφους ήταν ο κ. Δημήτρης Βέργαδος, Διευθυντής Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης του ΣΕΒ.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα αναζητηθεί ο οδικός χάρτης, τα κρίσιμα ορόσημα και οι κύριες ανάγκες για την μετάβαση της βιομηχανίας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Στόχος του συνεδρίου αποτελεί η ανάδειξη της έγκαιρης μετάβασης στη Βιομηχανία 4.0 ως προϋπόθεση για διεθνή ανταγωνιστικότητα, σταθερές δουλειές και κοινωνική ευημερία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία, όμως η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί.

Πρέπει να συνοδευτεί από νέα δομή και τρόπο λειτουργίας, ανθρώπινο κεφάλαιο με κατάλληλες δεξιότητες, όραμα και δέσμευση της διοίκησης.

Το βιομηχανικό συνέδριο υπογραμμίζει την αναγκαιότητα κινητοποίησης όλων (πολιτεία, επιχειρήσεις, εκπαίδευση, έρευνα) για μια περισσότερο ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία μέσω της τεχνολογικής και ψηφιακής αναβάθμισης.

Η ερώτηση του Ecotec

Προς το πάνελ των ομιλητών απευθύνθηκε η εξής ερώτηση από το περιοδικό Ecotec: Σε ποιο βαθμό το συνέδριο θα εστιάσει στην περιβαλλοντική βιομηχανία εν όψει των νέων προκλήσεων, εάν θα ληφθεί υπόψη η παράμετρος της Κλιματικής Αλλαγής κι αν η ενότητα για το «Έξυπνο Εργοστάσιο» που θα ξεδιπλωθεί στο συνέδριο θα είναι αναφορά και σε αυτόν τον τομέα:

Θεόδωρος Φέσσας: Με τη Βιομηχανία 4.0 γίνεται καλύτερη αξιοποίηση πόρων, κάνουν πολύ πιο ευέλικτη την εφοδιαστική αλυσίδα, δεν σπαταλούνται πόροι και κυρίως ενεργειακοί πόροι, οπότε τέθηκε και το ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η άλλη διάσταση είναι αντίστοιχα, πως τα προϊόντα που παράγονται έχουν σαφώς πιο οικολογικό περιεχόμενο.Σε αυτά τα δύο θέματα βοηθάει η Βιομηχανία 4.0 στο να ελαττωθεί το δυσμενές οικολογικό αποτύπωμα. Και σαφέστατα υπάρχει μιαν ολόκληρη πολιτική που την βλέπεται να εκπορεύεται και από την Ε.Ε και η οποία ενισχύει τις επενδύσεις στις νέες καθαρές τεχνολογίες».

Αλέξανδρος Χατζόπουλος: «Ένα από τα αποτυπώματα της 4η Βιομηχανικής Επανάστασης και της εφαρμογής της στην παραγωγή, είναι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το Συνέδριο δεν είναι επικεντρωμένο σε αυτό το θέμα, είναι όμως ένα από τα θέματα τα οποία θα θιγούν, πλην, όμως ο ΣΕΒ, και ειδικά μέσω του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ασχολείται πολύ συστηματικά και με τα θέματα της μετάβασης στη νέα βιομηχανία ως προς το ενεργειακό της αποτύπωμα».

Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης: «Στο συνέδριο θα δούμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που επηρεάζουν ή καθορίζουν τη λειτουργία του Έξυπνου Εργοστασίου, θα δούμε πρακτικές από την Ευρώπη οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα και θα συζητήσουμε τις προκλήσεις από την μετάβαση της βιομηχανίας σε αυτή τη λογική. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δεν είναι ένα αυτόνομο θέμα μιας γραμμής παραγωγής. Είναι ο επαναπροσδιορισμός όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι τόσο σύνθετες οι προκλήσεις του έξυπνου Εργοστασίου και της βιομηχανίας 4.0 που πρέπει να τις δούμε συνδυαστικά και όλες μαζί»
 
 Επικαιρότητα
ΔΕΣΦΑ: Εορτασμοί για τη νέα χρονιά
H ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου
Κ. Χατζηδάκης για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Εως 12 Ιανουαρίου για το BLUE PROTOTYPE-στο επίκεντρο η καινοτομία στη θαλάσσια οικονομία
Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου
Kωστής Χατζηδάκης: Δίκαιη μετάβαση Δυτικής Μακεδονίας-Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ
Επένδυση στο γραφένιο
ΕΣΠΑ και Μεγαλόπολη στο Υπουργικό Συμβούλιο
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019:Νικητής το Περιβάλλον
Επιδείνωση του καιρού από τα ξημερώματα της Κυριακής
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook