Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Editorial Ιουνίου 2009
 


Να πούμε πως ξεκίνησε και στη χώρα μας η «πράσινη επανάσταση» ίσως είναι υπερβολικό. Είναι πάντως ιδιαίτερα θετική η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να ανοίξει το δρόμο των νοικοκυριών προς τα φωτοβολταϊκά.
…Και γιατί όχι -αν τα μέτρα για την διευκόλυνση της εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων στις στέγες εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα και ταχύτητα- να μην αποδειχθεί αυτό η αρχή και της δικής μας επανάστασης, η οποία άργησε πολύ.

Είναι αλήθεια πως τα μέτρα αυτά δεν θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Ούτε θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες όσων νοικοκυριών επιλέξουν να εγκαταστήσουν ένα τέτοιο σύστημα στο σπίτι τους. Θα πετύχουν όμως κάτι πολύ πιο σημαντικό από την ελάφρυνση των λογαριασμών της ΔΕΗ και των ενεργειακών δαπανών της χώρας:
Θα κινητοποιήσουν θετικά αντανακλαστικά στην κοινωνία μας, εκπαιδεύοντας κάθε έναν από εμάς στην έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας. Θα αλλάξουμε όλοι και τους λαμπτήρες στα σπίτια μας με οικολογικούς, τα αιρκοντίσιον με τους νέους «ινβέρτερ» και τις λευκές συσκευές με «πράσινες», επιδιώκοντας λιγότερη κατανάλωση.

Η προώθηση των ηλιακών συστημάτων οικιακής χρήσης δεν είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ένα ανάλογο σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας που επιδοτήθηκε. Και σήμερα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των ηλιακών θερμοσιφώνων ανά κάτοικο.
Γύρω από τα ηλιακά συστήματα δημιουργήθηκε τότε ένας δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας με ισχυρές μονάδες παραγωγής τέτοιων συστημάτων που όχι μόνο διέθεταν -και διαθέτουν- υψηλή τεχνολογία και διαρκώς βελτιούμενη, αλλά πραγματοποιούν και σημαντικότατες εξαγωγές.

Ας θυμηθούμε πως επετεύχθη αυτό: Στην πρώτη φάση με φορολογικά κίνητρα -όπως σήμερα με τα φωτοβολταϊκά- ώστε να επιταχυνθεί η απόσβεση της επένδυσης. Σήμερα πια δεν υπάρχουν κίνητρα αλλά η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα θεωρείται αυτονόητη για κάθε οικοδομή.

Τα νέα μέτρα, που κάνουν τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα ελκυστικές -τόσο οικονομικά όσο και χρονικά- πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και τον διδακτικό τους χαρακτήρα θα δώσουν ιδιαίτερη ώθηση στο νέο, δυναμικό τομέα που δημιουργείται στην αγορά γύρω από αυτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία.
Με δυό λόγια είναι μέτρα ανάπτυξης.

Βούλα Μουρτά
 
 Θέσεις
Η έρευνα, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος και η χρησιμότητα της “Verde.Tec”
Tο “new deal” της οικονομίας και η προετοιμασία της “Verde.Tec”
Κάντε το επόμενο βήμα… Κάντε Restart!
Editorial Μαϊου 2010
Editorial Φεβρουαρίου 2010
Editorial Δεκεμβρίου 2009
Editorial Νοεμβρίου 2009
Editorial Οκτωβρίου 2009
Editorial Σεπτεμβρίου 2009
Editorial Ιουλίου-Αυγούστου 2009
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook