Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Editorial Ιουλίου-Αυγούστου 2009
 


Η ρύθμιση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια και τα κίνητρα για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων κλιματιστικών με τα νέας γενιάς, τύπου inverter, ήταν δυό μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά ήταν λίγα…

Η Ελλάδα για να μπορέσει να πιάσει τους υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, θα πρέπει κάθε μέρα να ανακοινώνει αντίστοιχες κινήσεις.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει σύσσωμη η κυβέρνηση να πιστέψει σε μια τέτοια επιτυχία, αφού πρώτα κατανοήσει την ανάγκη της, και να στρατευτεί για την κατάκτησή της. Κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη στιγμή…

Απόδειξη γι αυτό είναι ότι μόλις πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομίας, εξαγγέλλοντας μια σειρά από εισπρακτικά μέτρα για να «μπαλώσει» τα χαοτικά ελλείμματα του αδηφάγου και αναποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, δεν συνέδεσε κανένα από αυτά με το περιβάλλον.

Για παράδειγμα: Πρόσθεσε άλλη μια ετήσια φορολογία 150-650 ευρώ στα αυτοκίνητα (λίγες εβδομάδες μετά το κίνητρο για την αγορά τους!) βασιζόμενος στα κυβικά τους κι όχι στο ύψος των εκπομπών καυσαερίων τους -κάτι που θα ανάγκαζε αρκετούς να τα αλλάξουν με φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Από την άλλη, για όλα αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν «ουκ εστίν αριθμός». Θα μπορούσαν να υπάρξουν κίνητρα (ή και πρόστιμα, όπου χρειαστεί) για τα σκουπίδια, τα υλικά προς ανακύκλωση, τους μικρούς βιολογικούς καθαρισμούς, την αξιοποίηση της γεωθερμίας, την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών, τη φύτευση των ταρατσών κλπ.

Κυρίως, και με δεδομένη την ύφεση στην οικοδομή, η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνδυάσει μια σειρά κινήτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων με παρεμβάσεις στα λεβητοστάσια, με αλλαγές των θερμικών σωμάτων και των λαμπτήρων, με αντικατάσταση των κουφωμάτων με μονωτικά, με εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης νερού, με σκιάσεις κ.α., επιτυγχάνοντας πολλαπλά οφέλη:

Να δουλέψει ο κλάδος της οικοδομής, να κινηθεί η αγορά, να εξοικονομηθεί ενέργεια, να βελτιωθεί το περιβάλλον και οι πολίτες να πληρώνουν λιγότερα για κλιματισμό, νερό και ρεύμα… Έτσι θα μπορεί επιτέλους να έχει αντικείμενο και η περίφημη «ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων» που επίμονα, από το 2006, μας ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσουμε.

Βούλα Μουρτά
 
 Θέσεις
Η έρευνα, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος και η χρησιμότητα της “Verde.Tec”
Tο “new deal” της οικονομίας και η προετοιμασία της “Verde.Tec”
Κάντε το επόμενο βήμα… Κάντε Restart!
Editorial Μαϊου 2010
Editorial Φεβρουαρίου 2010
Editorial Δεκεμβρίου 2009
Editorial Νοεμβρίου 2009
Editorial Οκτωβρίου 2009
Editorial Σεπτεμβρίου 2009
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook