Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Editorial Σεπτεμβρίου 2009
 


Είναι φανερό, για όποιον παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων των καναλιών ή διαβάζει εφημερίδες, πως η μεγάλη αγωνία των κυβερνώντων είναι πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και αν θα επανεκλεγούν. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Με την οικονομική κρίση, «θα τα βγάλει πέρα μόνη της η αγορά». Με την οικολογική κρίση, «έχουμε χρόνο»…

Είναι χαρακτηριστικό -και ιδιαίτερα ανησυχητικό- πως κονδύλια ύψους 1,8 δις ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, που αφορούν σε έργα περιβαλλοντικά και έργα υποδομής, βρίσκονται στο «κόκκινο». Κινδυνεύουν να χαθούν, όπως χάθηκαν ήδη κάπου 150 εκατ. Ευρώ. Το ίδιο το Υπουργείο Οικονομίας, μάλιστα, παραδέχεται πως καθυστερούν σημαντικά και εισροές κοινοτικών κονδυλίων για πληρωμές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Μια σειρά από σημαντικά περιβαλλοντικά έργα που κινούνται με ρυθμό χελώνας, κινδυνεύουν να χάσουν την χρηματοδότηση και να μην ολοκληρωθούν ποτέ.
Ανάμεσά τους η αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας και του περαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου), η αποχέτευση του Θριασίου Πεδίου (δευτερεύον δίκτυο) και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στην ίδια περιοχή, η ύδρευση της ευρύτερης περιοχής της Ρόδου από το φράγμα Γουδουρά, η βιολογική επεξεργασία λυμάτων Θεσσαλονίκης…

Στην πιο επικίνδυνη κατηγορία, ως «έργα με κίνδυνο μη υλοποίησης», έχουν χαρακτηρισθεί έξι μεγάλες επενδύσεις:
Η ύδρευση του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου Κρήτης από το φράγμα Αποσελέμη που ξεκίνησε το 2000, τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Νοτιοανατολική Αττική και στην Τροιζηνία, η ίδρυση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα και η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στη θέση Μαύρο Βουνό, στο Γραμματικό.

Γνωρίζουμε όλοι πως το ελληνικό κράτος, με την απίστευτα κακή διαχείριση που κάνει στα οικονομικά του, έχει απόλυτη ανάγκη αυτά τα κονδύλια. Αλλά και η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη αυτά τα έργα.
Που λοιπόν στηρίζονται οι αρμόδιοι και επιτρέπουν αυτές τις καθυστερήσεις; Σε επιβολή νέων έκτακτων εισφορών στους φορολογούμενους οι οποίες περιορίζουν την κατανάλωση και βαθαίνουν την κρίση στην αγορά; Ή μήπως άρχισαν να αισθάνονται προσωρινοί;…

Βούλα Μουρτά
 
 Θέσεις
Η έρευνα, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος και η χρησιμότητα της “Verde.Tec”
Tο “new deal” της οικονομίας και η προετοιμασία της “Verde.Tec”
Κάντε το επόμενο βήμα… Κάντε Restart!
Editorial Μαϊου 2010
Editorial Φεβρουαρίου 2010
Editorial Δεκεμβρίου 2009
Editorial Νοεμβρίου 2009
Editorial Οκτωβρίου 2009
Editorial Ιουλίου-Αυγούστου 2009
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook