Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Editorial Δεκεμβρίου 2009
 


Το «Ecotec» -όπως άλλωστε και τα άλλα έξι περιοδικά της «T Press»- δεν υπηρετεί πολιτικές παρατάξεις και κόμματα. Δεν υπάρχει με σκοπό να κάνει συμπολίτευση ή αντιπολίτευση. Η κινητήρια δύναμή του είναι το πάθος της υπεράσπισης ενός οράματος για μια καθαρή και όμορφη Ελλάδα. Και όταν συμβαίνει αυτό το πάθος να ταυτίζεται με τα συμφέροντα του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου που κινείται γύρω από τις τεχνολογίες περιβάλλοντος -και, όπως είναι λογικό, συμβαίνει συχνότατα αυτό- στρατεύεται μαζί τους απέναντι σε πράξεις, παραλήψεις, λάθη και αδιαφορίες της όποιας κυβέρνησης εμποδίζουν την πορεία προς ένα οικολογικό μέλλον.

Το θεωρούμε αναγκαίο να το διευκρινίσουμε αυτό για αποφυγή παρεξηγήσεων. Επειδή είναι το δεύτερο, μόλις, τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί υπό νέα κυβέρνηση και είμαστε αναγκασμένοι και πάλι να… γκρινιάξουμε.
Γράφαμε τον προηγούμενο μήνα ότι πριν καλά-καλά χαρούμε που η χώρα απέκτησε επιτέλους ένα αμιγές Υπουργείο Περιβάλλοντος, ήρθε η ακύρωση του μέτρου της απόσυρσης των παλιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων, επειδή «η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια για το (απροσδιόριστο) μέλλον».

Στη συνέχεια ήρθε και το «πάγωμα» του προγράμματος «Εξοικονομώ κατΆ οίκον» που θα επέτρεπε στα νοικοκυριά να μετατρέψουν τα σπίτια τους, με τα μισά ή και λιγότερα χρήματα, σε λιγότερο ενεργοβόρα και θα έδινε μια ανάσα στην αγορά που πλήττεται σήμερα εξαιτίας της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας.
Η δικαιολογία; «Θα ενταχθεί σε ένα ευρύ πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με ορίζοντα τετραετίας που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα εξαγγείλει στο (επίσης απροσδιόριστο) μέλλον».
Προς το παρόν συνίσταται με προεδρικό διάταγμα «Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών» το οποίο θα υπαχθεί στο «Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος» που θα υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος… Και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Έχοντας μείνει τραγικά πίσω στην κάλυψη των στόχων που έχει ήδη αποδεχθεί η χώρα μας και χάνοντας πολύτιμο χρόνο με συστάσεις επιτροπών -που μόνο επιδείνωση της γραφειοκρατίας αλλά και νέα έξοδα για το κράτος θα επιφέρουν- βγαίνουμε και διακηρύσσουμε πως πάμε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για να υποστηρίξουμε σθεναρά ένα δεσμευτικό στόχο για μείωση των ρύπων κατά 30% έως το 2020.

Τόσο απαιτητικοί με τους άλλους! Εμείς απλά θα πληρώνουμε πρόστιμα…

Βούλα Μουρτά
 
 Θέσεις
Η έρευνα, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος και η χρησιμότητα της “Verde.Tec”
Tο “new deal” της οικονομίας και η προετοιμασία της “Verde.Tec”
Κάντε το επόμενο βήμα… Κάντε Restart!
Editorial Μαϊου 2010
Editorial Φεβρουαρίου 2010
Editorial Νοεμβρίου 2009
Editorial Οκτωβρίου 2009
Editorial Σεπτεμβρίου 2009
Editorial Ιουλίου-Αυγούστου 2009
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook