Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
ΑΡΕΝΕΠ 2011: Τα είχε όλα...
 
: Ο κ. Άγις Παπαδόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου.
: Ο κ. Άγις Παπαδόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου.
Ένα συνέδριο με λύσεις

Κείμενο:Μ.Σταθακόπουλος
Φωτό:Γ.Διαμαντάκης

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Αρχιτεκτονική, Ενέργεια και Περιβάλλον στα κτίρια και τις πόλεις (ΑΡΕΝΕΠ 2011) που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 3& 4 Μαϊου 2011 στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 300 συνέδρων, αναδείχθηκαν τόσο το μεγάλο δυναμικό που υπάρχει στα ελληνικά κτίρια για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, όσο και οι δυσκολίες που συναντώνται στην προσπάθεια αυτή.
Όπως προέκυψε και από τις εισηγήσεις των έμπειρων, αλλά και των νεότερων, επιστημόνων που συμμετείχαν, τα προβλήματα είναι απόρροια της επί δεκαετίες στρεβλής χωροταξικής ανάπτυξης και του γεγονότος ότι κατασκευάζουμε κτίρια χωρίς ηλιοπροστασία, επαρκή θερμομόνωση και με παρωχημένα συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Παράλληλα, όμως είναι και νομικά και οικονομικά, αφού οι προσπάθειες ριζικής ανάπλασης ολόκληρων κτιρίων ή τετραγώνων δεν διευκολύνονται τόσο από το υψηλό κόστος όσο και από παρωχημένες νομοθετικές διατάξεις.
Ωστόσο, και παρά τη δύσκολη συγκυρία για τον κατασκευαστικό κλάδο, καταγράφηκε και μία θετική δυναμική. Οι δυνατότητες που απορρέουν από τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοση Κτιρίων, η ύπαρξη στοχευμένων δράσεων, όπως το Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον και το Χτίζοντας το Μέλλον, αλλά και η κινητικότητα που παρατηρείται στο χώρο των πανεπιστημίων, της έρευνας και της βιομηχανίας, δίνουν την ελπίδα ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μπορεί να αποτελέσει μοχλό όχι μόνο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους, αλλά και για την ανάπτυξη των κλάδων των κατασκευών και των δομικών υλικών.
Όπως επισημάνθηκε και στη διάρκεια των πολύ ζωντανών συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου, η προοπτική πρέπει να βασίζεται στην αξιοποίηση της υψηλού επιστημονικού επιπέδου τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, στη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κλάδων και στην αλλαγή νοοτροπίας που απαιτείται, ώστε να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι που αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για τη χώρα.
Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του “Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)” και με τη συνεργασία της “Ομάδας Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών”, του “Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης” και της UIA-ARES Διεθνές Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της UIA (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων).

Χορηγός επικοινωνίας ήταν το περιοδικό ECOTEC.

Στην κεντρική εισαγωγική ομιλία, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, κ. Ματθαίος Σανταμούρης, αναφέρθηκε στον κτιριακό τομέα της νέας δεκαετίας, ενώ στην ενότητα «Γενική Προσέγγιση» έγινε αναφορά στις πολιτικές δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση των ψυχρών υλικών στον ευρωπαϊκό χώρο. Στην συνέχεια, ακολούθησε παρουσίαση με θέμα, την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω της εφαρμογής θερμομονωτικών λύσεων στο περίβλημα (Σ. Χαδιαράκου).
Η εφαρμογή σε κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, με ανάπτυξη εργαλείου για την ολοκληρωμένη μελέτη και αξιολόγηση κτιρίων, ήταν το θέμα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, (Αναστασέλος Δ., Οξυζίδης Σ., Θεοδωρίδου Ι., Παπαδόπουλος Α.), ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον περιείχε η παρουσίαση «Μεσογειακές οικογειτονιές: Μεθοδολογίες προσέγγισης και εργαλεία σχεδιασμό» (Μ. Σίνου ,ΤΕΙ Αθήνας, Σ. Κυβέλου-Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Μετά την παρουσίαση των ηλιακών συστημάτων, για τα οποία γίνεται λόγος εκτενέστερα σε άλλο σημείο του παρόντος τεύχους του Ecotec, σειρά είχε η ενότητα «Μικροκλίμα». Η συνδυαστική χρήση δορυφορικών εικόνων Landsat και δεδομένων GIS, που αφορούσε την χαρτογράφηση της αστικής θερμονησίδας και του δείκτη ποιότητας ζωής για την πόλη της Αθήνας (Σταθοπούλου Μ., Καρτάλης Κ. (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), άνοιξε τις παρουσιάσεις της συγκεκριμένης ενότητας.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε εργασία με θέμα την διερεύνηση του φαινομένου αστικής θερμονησίδας στην πόλη της Λευκωσίας (Π. Φωκαϊδης, Ι. Παναγιώτου, Μ. Νεοφύτου, Ι. Ιωάννου, Μ.Πέτρου,Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μ. Sandberg,University of Gävle,Ε. Batchvarova, Bulgarian Academy of Science)
Από άλλη ομάδα εργασίας (Μ. Θεοφίλου, Σ. Πασιαρδής, Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, Δ. Σεργίδη, Μ. Καταφυγιώτου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) παρουσιάστηκαν οι κλιματικές αλλαγές στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. «Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα (πόλεις και ύπαιθρος) σημείωσε ανοδική τάση. Στην πρωτεύουσα της Κύπρου, δηλαδή στη Λευκωσία, η μέση ετήσια θερμοκρασία αυξήθηκε περίπου κατά 0.8 °C από την πρώτη τριακονταετία του 20ου αιώνα (1901-1930) μέχρι την τελευταία (1971 - 2000)» ήταν κάποια από τα ευρήματα της εργασίας.
Ακόμη, προβλήθηκε μελέτη στην οποία εξετάζονται αποτελέσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED-TEENERGY-Ενεργειακή Απόδοση Σχολείων στην περιοχή της Μεσογείου, Μ. Καταφυγιώτου, Δ. Σεργίδη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ έγινε αναφορά για την αξιολόγηση ποιότητας και ενεργειακής απόδοσης σχολείων στην Κύπρο σε περιοχές ενδοχώρας και παράλια της Κύπρου.
Η παρουσίαση που έκλεισε την ενότητα ήταν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, στη Δυτική Ελλάδα και τρόποι αντιμετώπισης του Ε. Βαρδουλάκης,Δ. Καραμάνης, Π. Μιχαλακάκου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, Μ.Ν. Ασημακοπούλου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Τα αποτελέσματα δείχνουν έντονη παρουσία του φαινομένου κυρίως κατά τις βραδινές ώρες και ένταση θερμικής νησίδας που φτάνει και τη μέση τιμή των 3.8οC το μήνα Αύγουστο» ανέφεραν κάποια από τα δεδομένα της έρευνας.
Στην ενότητα «Υλικά» παρουσιάστηκα εφαρμογές που αποδεικνύουν την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων. Από την Ριζάκος ΑΒΕΤΕ, έγινε προβολή εφαρμογής για την κατασκευή παθητικών κτιρίων με θερμομονωτικά υλικά κατασκευασμένα από Neopor & Peripor της BASF και ενεργειακή μελέτη αυτών από το Passive House Institute (Κ.Ριζάκος) Η συμβολή των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια ήταν το θέμα της παρουσίασης από την κα Γ.Ρούνη (STO Hellas). Μια ειδική εφαρμογή, το σύνθετο θερμομονωτικό πλακίδιο, αποτελούμενο από εξηλασμένο πολυστυρένιο και επικάλυψη κεραμικού πλακιδίου πλήρους υάλωσης, κατάλληλο για αντεστραμμένη μόνωση δώματος ήταν το επόμενο θέμα της παρουσίασης (Χ. Χατζηάστρου ,FIBRAN A.E., Ν. Οικονόμου, ΑΠΘ,Ε. Κόντος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της χρήσης των μεμβράνων της εταιρίας 3Μ Μ. Ασημακοπούλου , Α. Σπανού, Κ.Σφακιανάκη,Ν. Γαϊτανή,Μ. Σανταμούρης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κ. Σπυρόπουλος 3Μ Ελλάς ΜΕΠΕ, Ν. Χαραλαμπίδης, Greenpeace)
Το Ecotec συμμετείχε με περίπτερο στους χώρους του συνεδρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ ήταν χορηγός επικοινωνίας.
Το Ecotec συμμετείχε με περίπτερο στους χώρους του συνεδρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Η συγκεκριμένη εργασία απεικονίζει τα αποτελέσματα της πειραματικής αξιολόγησης της ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου της Greenpeace.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Στην δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, αναλύθηκε ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός. Στην εισαγωγή της ενότητας, διερευνήθηκε η διερεύνηση θερμικών απωλειών με θερμοκάμερα και πολύμετρο σε κτίρια γραφείων (Π. Κοσμόπουλος, Α. Καντζιούρα ,Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών) Το αντικείμενο μελέτης της έρευνας ήταν η διερεύνηση των θερμικών απωλειών τριών δημόσιων κτιρίων στην πόλη του ίδιου αστικού μικροκλίματος, στην Ξάνθη, τα οποία κατασκευάστηκαν διαφορετικές χρονικές περιόδους και επομένως διαφέρουν ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Τα κτίρια που επιλέχθηκαν έχουν κατασκευαστεί το 1880 (Δημαρχείο Ξάνθης), το 1970 (Δημοτικό Αμφιθέατρο) και το 2002 (Τράπεζα).
Η περίπτωση του Μετρό της Αθήνας, ήταν στη συνέχεια ένα παράδειγμα σύνθεσης της πόλης, με ενεργειακά κτήρια. Η παρούσα εισήγηση έρχεται να προτείνει λύσεις αξιοποίησης της θερμικής ενέργειας με Φ/Β σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο εξοπλισμό των Σταθμών 20/0,4 KV, στις εγκαταστάσεις της ΑΜΕΛ , κάνουν την επένδυση φ/β τεχνικά εφικτή, οικονομικά ελκυστική που αναβαθμίζει, μετασχηματίζοντας την υπάρχουσα μορφή της πόλης. Δ.Μπάτσος, Ι. Τζουβαδάκης , Α. Σωτηροπούλου,Α. Στάμος, ΕΜΠ)
Σημαντικές επισημάνσεις διατυπώθηκαν στην παρουσίαση «Οικολογική σήμανση στα κτίρια: Επιλογή κριτηρίων περιβαλλοντικής αξιολόγησης» (Ε.Γιαμά , Α. Παπαδόπουλος , ΑΠΘ) ενώ απτό παράδειγμα χρήσης ΑΠΕ στον κτιριακό τομέα ήταν η χρήση της αιολικής ενέργειας σε εφαρμογές παθητικού δροσισμού (Χ.Μπαγιώργας,Γ. Μιχαλακάκου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Από το ΑΠΘ ,προήλθε και η επόμενη παρουσίαση «Εργαλεία εκτίμησης και υπολογισμού του μικροκλίματος υπαίθριων χώρων (Α. Χατζηδημητρίου)
Η τελευταία ενότητα, του ARENEP 2011 αφορούσε τις τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας, με παρουσιάσεις όπως «4 Πράξεις αρχιτεκτονικής ακροβασίας (Α. Γαβαλάς, Gavalas Architects & Associates), «Η συμβολή της διογκωμένης πολυστερίνης στην εξοικονόμηση ενέργειας (Π. Πατενιώτης (Πανελλήνιος Συνδέσμος Παραγωγών EPS) «Φυτεμένο δώμα εκτατικού τύπου στο νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη» Γ. Κοτοπούλης (egreen ZinCo) , οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια γραφείων - το κτίριο διοίκησης του ΚΑΠΕ (Α. Ανδρουτσόπουλος, Β. Σαγιά (ΚΑΠΕ), Ι. Θεοδωρίδου, Technische Universitat Darmstadt, Χ. Κωνσταντινίδου, Α.Παπαδόπουλος (ΑΠΘ), που έδωσαν μιαν άλλη διάσταση στον τομέα της κατασκευής, όχι μόνο σε νεοανειγεριόμενα κτίρια αλλά και σε ήδη υπάρχοντα.

Η οικονομία

Η πρώτη παρουσίαση αυτής της ενότητας, αφορούσε την παρουσίαση μηχανισμών για την ανάπτυξη ουσιαστικών συνεργατικών δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε θέματα πράσινης ανάπτυξης, καλύπτοντας σχετικές πολιτικές/ μέτρα και τεχνολογίες. («Διεθνής Αναπτυξιακή Συνεργασία για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας», Χ.Δούκας,Α. Παπαδοπούλου,Ι. Μακαρούνη, Ι. Ψαρράς (ΕΜΠ))
Η Τράπεζα Πειραιώς ανέπτυξε πρόγραμμα για Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση (Δ. Δημόπουλος, Επικεφαλής-Μονάδα Περιβάλλοντος, Τράπεζα Πειραιώς), ενώ στην συνέχεια αναλύθηκαν οι νομικές παράμετροι κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (Μ.Αθανασάκη, ΑΠΘ)
Ο ρόλος του κτηρίου και της αρχιτεκτονικής στην κλιματική αλλαγή και η συμβολή της νομοθεσίας των ΑΠΕ στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος ήταν το θέμα που πραγματεύτηκε ο κ. Μ. Χατζηγεωργίου καθηγητής ΕΜΠ. Από άλλη ομάδα ερευνητών, παρουσιάστηκε η εργασία «Έρευνα ενσωμάτωσης μελλοντικών τεχνικών στην εκτίμηση της ενεργειακής συμπεριφοράς συγκροτημάτων κατοικιών» (Μ.Χ Γεωργιάδου, P, Guthrie,T. Hacking, University of Cambridge)

Οι τεχνολογίες

Μια από τις σημαντικές στιγμές του συνεδριακού γεγονότος, ήταν οι αναφορά στις νέες τεχνολογίες, μέσα από την ενότητα, «Περιβαλλοντική Διαχείριση και Τεχνολογίες» Ι και ΙΙ. Παραδείγματα εφαρμογών όπως ο «Σχεδιασμός ξενοδοχείων στη Κρήτη με μηδενικές εκπομπές CO2 λόγω της χρήσης ενέργειας σε αυτά» (Ι. Βουρδουμπάς,ΤΕΙ Κρήτης) «Τεχνικές προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα ξενοδοχεία» (Σ.Ν Μποέμη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θ Σλίνη, Α. Παπαδόπουλος, ΑΠΘ) αλλά κι εφαρμογές με ενσωμάτωση φ/β στα κτίρια αποτέλεσαν την αφετηρία αυτού του κομματιού του Συνεδρίου. Τα «Οργανικά φωτοβολταϊκά με ευελιξία ενσωμάτωσης στα κτίρια» Μ. Τρυπαναγνωστοπούλου ,ι. Κούτσελας (Πανεπιστήμιο Πατρών) και η «Διαμόρφωση θερμοκρασιακών συνθηκών σε φωτοβολταϊκά συστήματα σε δώμα κτιρίου» (Μ.Καρτέρης , Α. Παπαδόπουλος, ΑΠΘ) ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Η γεωθερμία, η θερμομόνωση και τα φυτεμένα δώματα, δεν έλειψαν από το επίκεντρο των παρουσιάσεων. Οι θερμικές απώλειες των κτιρίων και οι αξιολογήσεις συστημάτων θερμομόνωσης, σπιτιών και γραφείων όπως και τα πρότυπα πιστοποίησης, κυρίως όμως, οι προτάσεις για την ανακτασκευή και διόρθωση παλαιών κατοικιών, ήταν το αντικείμενο που απασχόλησε τους συνέδρους. Οι παρουσιάσεις έδωσαν απαντήσεις ή και προβλημάτισαν το κοινό που τις παρακολούθησε, ενώ προβλήθηκαν πιλοτικά έργα και παραδείγματα εφαρμογής, όπως η θερμική απόδοση παραδοσιακής κατοικίας στη Μάρπησσα της Πάρο (Μ.Αμπατζή , Λ.Μπέης, SAA-H), βέλτιστος σχεδιασμός βιοκλιματικού σχολείου επί ΑΠΕ με βάση στην γεωθερμία στη ζώνη ενεργού πολεοδομίας δήμου Κοζάνης (Μ. Καράγιωργας ,BONAIR-Δ. Διαμαντόπουλος, ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ ), εξοικονόμηση ενέργειας Εξοικονόμηση ενέργειας και περιβαλλοντική διαχείριση Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"(Ε. Χλιοπάνου- Γ.Ν.Θ. Άγιος Παύλος, Ε. Γιαμά,Α Παπαδόπουλος ΑΠΘ)
Η ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων κατοικίας, τα οποία θα αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, με ταυτόχρονη αναφορά σε μια κοινή μεσογειακή ταυτότητα, είναι ο στόχος του έργου IRH-MED, που παρουσιάστηκε από εκπρόσωπο του ΚΑΠΕ (β.Σαγιά). Επίσης δόθηκε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας σε υφιστάμενα κτίρια (Ι. Θεοδωρίδου, Technische Universitat Darmstadt), στην ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενου κτιρίου (Κ.Καραντζή-La Sapienza), ενώ κέντρισε το ενδιαφέρον «Ο ρόλος της έρευνας στο σχεδιασμό βιώσιμων βιομηχανικών κτιρίων»(Δ.Μαυρίδου-ΔΠΘ). Μια περίπτωση βιοκλιματικής κατοικίας στις Φαρρές του νομού Αχαίας, παρουσιάστηκε από το πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.Μπάρλου), όπως επίσης και ο σχεδιασμός κοινωνικών κατοικιών με αρχές οικολογικού σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης (Μ.Κεχρινιώτη, Ρ. Στολίδου , Δ.Ψυχογυιός, Σ. Ψυχογυιός-(LΛBoratory of Λrchitecture)

Γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων έγινε και κατά την διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζες που ακολουθούσε μετά το τέλος των ομιλίων, σε κάθε ενότητα. Η διοργάνωση και η γραμματειακή υποστήριξη του συνεδρίου, από την «Ηλιότοπος» ήταν υποδειγματική.

Ενδιαφέροντα link: Δικτυακός τόπος συνεδρίου http://arenep2011.conferences.gr

 
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
ΤΕΕ:H νέα Τεχνική Οδηγία για τον Οδοφωτισμό
Μελέτη ΑΠΘ: Έως και 30,4% η εξοικονόμηση με συστήματα αλουμινίου υψηλής ενεργειακής απόδοσης
ΚΑΠΕ : Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Mετρό
PrioritEE: Πολύτιμο εργαλείο εξοικονόμησης στα δημόσια κτίρια
Μάθε για την εξοικονόμηση στο Παλαιό Φάληρο…
Roadshow για την ενεργειακή απόδοση
Νέο εργαλείο για την Ενεργειακή Απόδοση
Πελοπόννησος: Προκήρυξη για οδοφωτισμό
Το ΕΚ ψηφίζει για εξοικονόμηση και ηλεκτροκίνηση
Η ΕΒΗΕ για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον
Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Ecotec
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook