Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Carbon Expo: Πλατφόρμα για τη μείωση του CO²
 
Το Fira de Barcelona’
Το Fira de Barcelona’
Αποστολή: Μ. Σταθακόπουλος

Το πιο σημαντικό γεγονός που γιόρτασε πρόσφατα η πρωτεύουσα της Καταλονίας ήταν η κατάκτηση του τροπαίου του Champions League από τη θρυλική ομάδα της πόλης, την Μπαρτσελόνα. Στον απόηχο αυτής της αθλητικής επιτυχίας πραγματοποιήθηκε η όγδοη διοργάνωση της μεγαλύτερης ετήσιας παγκόσμιας πλατφόρμας για το κλίμα και τη χρηματοδότηση του άνθρακα, την εμπορία των δικαιωμάτων των εκπομπών και των τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
To Ecotec, μαζί με τα μέλη του European Environmental Press (EEP), επισκέφθηκε την Carbon Expo και το Fira de Barcelona’s Montjuïc, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία από έναν τομέα της πράσινης οικονομίας της οποίας οι «παίκτες», οι φορείς και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν περιμένουν το σινιάλο των ευρωπαϊκών και μη κυβερνήσεων για να ενεργοποιήσουν τις αντίστοιχες αγορές.
Η όγδοη διοργάνωση της έκθεσης συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες, από 110 χώρες, τόσο στις εκθεσιακές σάλες όσο και στα συνεδριακά φόρουμ, αλλά και στα επιχειρηματικά meeting rooms. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από το σημερινό καθεστώς, την μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς του άνθρακα και τις χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Πάνω από 220 εκθέτες παρουσίασαν προγράμματα και τεχνολογικές λύσεις, ενώ συγκεντρώθηκαν οι πλέον εξειδικευμένοι παράγοντες του χρηματιστηρίου των ρύπων, που θα κάνει έντονη την παρουσία του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι εκπρόσωποι αρκετών χωρών απέδειξαν ότι οι χώρες τους, παρά την απουσία σημαντικών συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο, δεν βρίσκονται σε αδράνεια προσμένοντας μια σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά έχουν κάνει εσωτερικά βήματα, στηριζόμενες σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες της αντίστοιχης αγοράς. Κι ενώ διαφάνηκε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν χρονοτριβήσει χάνοντας σημαντικό έδαφος να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και στον περιορισμό των αέριων ρύπων στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών για τα δικαιώματα εκπομπής, η Κίνα εμφανίστηκε έτοιμη να συζητήσει και να διαπραγματευτεί το πιλοτικό της πρόγραμμα σε τέσσερις πόλεις και δύο επαρχίες της.
Είναι ενδεικτική η δήλωση του Peter Zapfel, επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της Γενικής Διευθύνσης Κλίματος της Ε.Ε.: «Εμείς κοιτούσαμε δυτικά, προς τις ΗΠΑ, για την διεθνοποίηση των αγορών άνθρακα. Ωστόσο πρέπει να κοιτάμε ανατολικά, στην Κίνα και στη Νότια Κορέα».
Τα συνέδρια της Carbon Expo έθεσαν στο επίκεντρο των παρατηρητών κι επισκεπτών τους σημαντικά θέματα, όπως είναι η τρίτη φάση της Οδηγίας Εμπορίας Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου (European Union Emissions Trading Scheme - EU ETS), που εντάσσει νέους τομείς όπως η Δασονομία και η χρήση γης στη χρηματοδότηση του άνθρακα, αναπτύσσοντας αποτελεσματικότερους μηχανισμούς μείωσης του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των απλουστευμένων κανόνων και των τυποποιημένων βασικών γραμμών.
Εκτός από τα επίσημα workshops, πάνω από 50 δευτερεύουσες εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν από τους εκθέτες, που συζήτησαν για συγκεκριμένα προγράμματα στις αναπτυσσόμενες χώρες και για προκλήσεις στην εφαρμογή των «καθαρών μηχανισμών ανάπτυξης» πέρα από το 2013.
Από την Παγκόσμια Τράπεζα και σύμφωνα με στοιχεία της Αγοράς του Άνθρακα, υπολογίζεται ότι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς έχει σταθεροποιηθεί στα 140 δις ($140bn), ενώ αναμένεται κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν την πρωτοπορία της Ε.Ε. Τα νέα προγράμματα μείωσης των εκπομπών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επιβραδυνθεί, αλλά υπάρχει αναμονή για τα νέα επίπεδα των διεθνών στόχων του Άνθρακα. Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην Carbon Expo έδειξαν ελαφρώς συγκρατημένοι για την έκβαση σημαντικών θεμάτων νομοθεσίας και διεθνών
s Montjuï
s Montjuï

συμφωνιών, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή από όλους. Αυτό αποδεικνύει και η ετήσια έκθεση του International Emissions Trading Association (IETA), αποκαλύπτοντας προσδοκίες ανάπτυξης στο μέλλον.
Από τα σχόλια των συμμετεχόντων στις συζητήσεις της Carbon Expo υπάρχει αναγκαιότητα για δράση από τις κυβερνήσεις των χωρών και μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των μηχανισμών της αγοράς, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια νέα κατάσταση ενάντια στις κλιματικές αλλαγές.
«Η απλή λογική θα εξασφαλίσει ότι οι αγορές άνθρακα θα διαδραματίσουν έναν τεράστιο ρόλο στο μέλλον, είπε ο Andrew Steer, ο ειδικός απεσταλμένος για την Αλλαγή του Κλίματος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σήμερα, με τη μείωση των δαπανών για φιλικές προς το κλίμα λύσεις, οι αγορές άνθρακα ενθαρρύνουν ήδη το επιχειρηματικό πνεύμα, προωθούν τις νέες τεχνολογίες και επιτυγχάνουν περισσότερα σε αυτή την πάλη ενάντια στην κλιματική αλλαγή».
Η γραμματέας της ισπανικής κυβέρνησης για την Κλιματική Αλλαγή κ. Teresa Ribera έκανε λόγο για συμμετοχή από όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν ζητήματα που μέχρι σήμερα δεν είχαν προτεραιότητα, όπως η ανάπτυξη ενός νέου διεθνούς οικονομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Henry Derwent, ανώτερος υπάλληλος της ΙΕΤΑ, εξέφρασε ανυπομονησία για επέκταση της αγοράς του Άνθρακα, παγκοσμίως, αλλά επισήμανε τις δυσκολίες που δημιουργούν τα διάχυτα και όχι ξεκάθαρα μηνύματα των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας αβεβαιότητα στην αγορά και στην προώθηση των λύσεων. «Όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να επιταχύνουμε το ποσοστό μετριασμού των κλιματικών αλλαγών, και απαιτούμε σαφείς πολιτικές προκειμένου να δοθούν τα επιχειρήματα στον κόσμο ότι η χρηματοδότηση για μείωση των εκπομπών του άνθρακα είναι ένας ικανός τρόπος να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή» αντέτεινε ο διευθυντής κι επικεφαλής των Επενδύσεων του φορέα CDC Climat.
Ενώ η πλειοψηφία των συνομιλιών στράφηκε προς το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των ΗΠΑ ήταν κάτι που τονίστηκε έντονα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Τέλος, ο γενικός διευθυντής της Fira Barcelona δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της 8ης διοργάνωσης της Carbon Expo: Η ευαισθησία και η προσοχή μας για το περιβάλλον, καθώς επίσης και η παράδοσή μας να χτίζουμε γέφυρες σε άλλες χώρες και πολιτισμούς, δημιουργούν μια τέλεια διεθνή πλατφόρμα η οποία συγκεντρώνει τους παίχτες-κλειδία στην αγορά του άνθρακα».
Η επόμενη διοργάνωση της Carbon Expo θα διεξαχθεί στην Κολωνία της Γερμανίας, 30 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2012.

Ενθετο - Η Βαρκελώνη

Σύμφωνα με την απογραφή του 2006, η Βαρκελώνη είναι η 11η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρώπη με 1.605.602 κατοίκους. Παρά τα προβλήματα που πλήττουν όλες τις μεγαλουπόλεις και μάλιστα τις πόλεις-λιμάνια που συγκεντρώνουν χιλιάδες τουριστών κι επισκεπτών, η Βαρκελώνη διαθέτει ένα εκπληκτικό σύστημα αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων. Με απορριμματοφόρα πλάγιας φόρτωσης και συνεργεία με όλα τα σύγχρονα μηχανοκίνητα μέσα, με βάρδιες σε όλες τις ζώνες του 24ωρου, η πόλη διατηρείται καθαρή ακόμα και στα πολυσύχναστα σημεία, όντας φιλική για τον πεζό, με ανεπτυγμένο δίκτυο και σήμανση για τους ποδηλάτες.

Ενθετο-ΕΕP

Στα πλαίσια της επίσκεψης στην Carbon Expo, τα μέλη του European Environmental Press είχαν την ευκαιρία να συνεδριάσουν για άλλη μια φορά, συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα περιβάλλοντος, τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες αλλά και οργανωτικά θέματα. Κύριος στόχος ήταν η ενδυνάμωση της γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των μελών του EEP, η εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και η ενημέρωση για τις πράσινες τεχνολογίες ανά χώρα, ενώ έγινε ενημέρωση για διεύρυνση συνεργασιών με μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού. Από τη συνάντηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στην οικονομική κρίση και στον αντίκτυπό της σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

 
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
«Ελεύθερη» η κολύμβηση στο Σαρωνικό
Το ΕΚ ψηφίζει για το κλίμα και τα δάση
Η Ανάπλαση… και οι αντιδράσεις
Καταστροφική αλιεία με συνέπειες για όλους
Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων-Στόχος η απένταξη από τη λίστα Montreux
Μάνδρα: Αποκατάσταση και επούλωση πληγών
Περιβαλλοντικές μετρήσεις λόγω ναυαγίου
Κίνδυνος για τις ελιές
Εγκύκλιος Φάμελλου, για δασικές πυρκαγιές
Αυθαίρετα στη Μακρόνησο
Το Ecocity για το εργοστάσιο της Αμιαντιτ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες