Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Τo κτιριακό κέλυφος του μέλλοντος
 
Το «ecoλάπτοντας το μέλλον» αποτέλεσε πηγή πολύτιμης γνώσης κι ενημέρωσης για το κτιριακό κέλυφος.
Το «ecoλάπτοντας το μέλλον» αποτέλεσε πηγή πολύτιμης γνώσης κι ενημέρωσης για το κτιριακό κέλυφος.
Κείμενο: Μ. Σταθακόπουλος
Φωτό: Αρχείο Ecotec

H οικολογική δόμηση, ένας τομέας που επιτέλους «άνοιξε» στην χώρα μας, συγκεντρώνει τον τελευταίο καιρό την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων, ιδιωτών, επαγγελματιών, πολιτείας, γιατί έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, χρημάτων και φυσικών πόρων.
Το Ecotec παρακολουθεί στενά, όλες τις ενημερωτικές προσπάθειες για την προώθηση των νέων τεχνολογιών, υλικών, καινοτομιών που έχουν στόχο όχι μόνο την κατασκευή νέων «υγειών» κτιρίων αλλά και την παρέμβαση στα ήδη υπάρχοντα «τρύπια» κτίρια, που καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας.
Μια από αυτές τις προσπάθειες ήταν και η ημερίδα της FAECF, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Κουφωμάτων (Federation of European Window and Curtain Wall Manufacturers’ Associations), με τίτλο «ecoλάπτοντας το μέλλον», που διεξήχθη στο Royal Olympic Hotel. Στην ημερίδα συμμετείχαν πάνω από 150 εκπρόσωποι σημαντικών τεχνικών γραφείων. Το άνοιγμα των εργασιών έγινε από το Γιώργο Μυλωνάκη, πρόεδρο της FAECF.
Οι ομιλίες ήταν σε υψηλό επίπεδο και έδειξαν τις εξελίξεις και το μέλλον στο θέμα των προσόψεων & της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι κύριες ομιλίες, Ελλήνων και ξένων ομιλητών, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όλων, αφού όλη η εξειδίκευση και η τεχνική ή επιστημονική πληροφορία προσαρμόστηκε έντεχνα στις παρουσιάσεις ακόμη και για τους μη προϊδεασμένους.
Ο Holger Strauss, Διπλ. Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Delmold, Πολυτεχνείο Delft, άνοιξε την ημερίδα με θέμα «Printed Architecture». Η «Ολιστική προσέγγιση για το κτιριακό κέλυφος» ήταν το αντικείμενο ομιλίας της κ. Veneta Novakova, Διπλ. Μηχανικού, της R&D ETEM, ενώ οι «Προσόψεις: Οδικός χάρτης προς το 2050» έδωσε μια σφαιρική διάσταση του αντικειμένου της ημερίδας, από τον καθ. Ulrich Knaack (Πολυτεχνείο Delft).
Ο Michael Van Bogaert, Διεθνής Account Manager της Eternit, Δούκας ΑΒΕΕ, επέλεξε να μιλήσει για την «Εξοικονόμηση ενέργειας με αεριζόμενες επενδύσεις Eternit», ενώ «Η ενεργειακή απόδοση των προσόψεων του αύριο: η σημασία της ενέργειας παραγωγής τους» αναλύθηκε από την κ. Linda Hildebrand, Διπλ. Μηχανικό, Πολυτεχνείο Delft.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Άγις Παπαδόπουλος, ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της οικολογικής δόμησης, υλικών κι εφαρμογών, συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα την «Ανάπλαση εμπορικών κτιρίων: Δυνατότητες και προοπτικές των σύνθετων όψεων».
Η κ. Θάλεια Κωνσταντίνου, Διπλ. Μηχανικός, Πολυτεχνείο Delft, ανάλωσε τον χρόνο ομιλίας της στις «Στρατηγικές και εργαλεία ανακαίνισης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων». ενώ πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κ. Φ. Δομαζινάκη, Διευθυντή Ανάπτυξης & Υποστήριξης πελατών Αλουμύλ Α.Ε., σχετικά με την «Εξοικονόμηση ενέργειας με θερμομονωτικά και βιοκλιματικά συστήματα αλουμινίου».
Άλλες ομιλίες που πρόσφεραν ενημέρωση ήταν τα «Κτιριακά κελύφη στην Ελλάδα από το χθες στο αύριο: Το απαιτούμενο άλμα» του καθ. Εμμανουήλ Τζεκάκη από το ΑΠΘ, η «Ενεργειακή και περιβαλλοντική ποιότητα του οικοδομικού τομέα στην Ελλάδα» του καθ. Ματθαίου Σανταμούρη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και προέδρου του ΚΑΠΕ.

Η ημερίδα αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» τόσο για τον ιδιώτη όσο και τον επαγγελματία, επιστήμονα και τεχνικό. Το Ecotec, που ήταν χορηγός επικοινωνίας της ημερίδας, θα συνεχίσει να προβάλλει ανάλογα γεγονότα και στο μέλλον.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Σύνδεσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου και την Energy Line.

Ένθετο: Φορείς υποστήριξης:

  1. ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών
  2. Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων
  3. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  4. Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας
  5. ΚΑΠΕ – Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμηση Ενέργειας
Μεγάλοι χορηγοί: Elval Colour , Etem, Alumil, Δούκας, Green Windows.

Ενθετο – FAECF

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Κουφωμάτων εκπροσωπεί 14 εθνικές ενώσεις του κλάδου των μεταλλικών κατασκευών. Η Γενική Γραμματεία βρίσκεται στην Ολλανδία, ενώ η Τεχνική Γραμματεία στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Ο στόχος της FAECF είναι να ενισχύσει και να επεκτείνει τη θέση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κουφωμάτων στην αγορά. Στις τάξεις της ανήκουν φορείς από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ελλάδα (ΣΕΚΑ και DORAL), τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία. Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Κουφωμάτων FAECF αναδείχθηκε ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο δεύτερος Έλληνας πρόεδρος στην ιστορία της Ένωσης.

 
 Οικολογική Δόμηση
Διαδικτυακό σεμινάριο από το SBC Greece
Περιφέρεια Θεσσαλίας:Καταρτίζει οδικό χάρτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Διευθέτηση ομβρίων υδάτων της 82ης Ε.Ο Ασπρόχωμα – Πύλος στον κόμβο Τ.Κ. Ριζομυλου
Βιοκλιματικό το πρώτο ibis styles hotel της Αθήνας
Σεμινάριο για εξοικονόμηση και θερμομόνωση
Βιοκλιματικό Πολυιατρείο στου Παπάγου
Ενημέρωση για το δομημένο περιβάλλον
Ξεκινά ο ΚΕΝΑΚ 2017
Φυσικός φωτισμός (Daylight systems)-Άρθρο της Sielight
StoHellas: Ενημέρωση για την θερμομόνωση
Περί βιοκλιματικού σχεδιασμού ο λόγος
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook