Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Μικρές ανεμογεννήτριες μεγάλα θαύματα…
 
ΚΕΙΜΕΝΟ:Μ.Σταθακόπουλος
ΦΩΤΟ:Αρχείο Ecotec

Είναι μικρές αλλά θαυματουργές. ..Μπορεί το παρόν να μην τους ανήκει, σίγουρα, όμως, τους ανήκει το μέλλον, και μπορούν να προσφέρουν σημαντικές λύσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος, ακόμη και σε αστικό περιβάλλον. Ο λόγος για τις μικρές ανεμογεννήτριες.
Όπως αυτές της βρετανικής εταιρείας Quiet Revolution. Έχουν ύψος 5 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα. Είναι αθόρυβες και μπορούν να εγκατασταθούν σε στέγες πολυκατοικιών, πάρκα ή σε οροφές μεγάλων εμπορικών κέντρων. Μπορούν να παράγουν 10.000 κιλοβατώρες ρεύματος μέσα σε ένα χρόνο -ικανό για την ηλεκτροδότηση δύο σπιτιών ή ενός γραφείου 20 ατόμων. Το πρώτο μοντέλο, το QR5 -είναι εγκατεστημένο, στην οροφή του Kings College στο Γουίμπλετον, και ολοένα χρόνο με το χρόνο, παρά τον περιορισμένο αριθμό που παράγει η εταιρεία, αυξάνει τις πωλήσεις του. Ο γερμανικός κολοσσός, στην ενέργεια, RWE, αγόρασε τμήμα της βρεττανικής εταιρείας εξαιτίας του μοντέλου QR5, αλλά ακόμη, δεν γίνεται λόγος για ευρεία χρήση της ανεμογεννήτριας, λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης και συντήρησης, αλλά και του ότι το συγκεκριμένο μοντέλο κοστίζει 30.000 ευρώ. Οι γερμανοί υπεύθυνοι του ομίλου RWE, πάντως, δείχνουν να πιστεύουν στο λαμπρό μέλλον της QR5.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, χτίζεται ουρανοξύστης, που οι ειδικοί κάνουν λόγο, για τον πρώτο οικολογικό «πύργο». Λέγεται, οτι θα είναι το πιο «ζωντανό» κτίριο στην αμερικανική μεγαλούπολη. Το φως του ήλιου θα αντανακλάται στις γυάλινες επιφάνειές του όλο το εικοσιτετράωρο. Για το χτίσιμο του θα χρησιμοποιηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, θα έχει συστήματα εξοικονόμησης νερού, φωτοβολταικά, συστήματα παραγωγής υδρογόνου, ένας απόλυτα ενεργειακά αυτάρκες ουρανοξύστης. Στον σχεδιασμό, προβλέπεται ανεμογεννήτρια, στην κορυφή του.
Το ίδιο θα συμβεί και στο Παρίσι. Το 2012 αναμένεται να είναι έτοιμος ουρανοξύστης 300 μέτρων που θα περιλαμβάνει όλες τις οικολογικές προδιαγραφές, χωρίς να λείπουν, και από αυτόν τον σχεδιασμό, ανεμογεννήτριες στη στέγη για να καλύπτονται ενεργειακές ανάγκες τουλάχιστον πέντε μηνών. Ο Αίολος, απο ότι φαίνεται «φυσάει» και στο Ντουμπάι. Ένας ακόμη «πράσινος» ουρανοξύστης, ύψους 312 μέτρων, διαθέτει στον σχεδιασμό του ανεμογεννήτριες και φ/β, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτάρκεια στον κτίριο. Ειδικότερα, στα μελλοντικά σχέδια του αρχιτέκτονα Ντέιβντ Φίσερ, ανήκουν τα πολυώροφα περιστρεφόμενα κτίρια, που θα κτιστούν στην Μόσχα και το Ντουμπάι. Κάθε όροφος θα μπορεί να περιστρέφεται ανεξάρτητα, αλλάζοντας διαρκώς την αρχιτεκτονική μορφή του κτηρίου. Οι δέκα τελευταίοι όροφοι θα περιστρέφονται ανεξάρτητα ο κάθε ένας απο τους υπόλοιπου, ενώ οι άλλοι 70 θα παίρνουν την μορφή που θα επιλέγουν οι αρχιτέκτονες. Σε αυτήν την πρωτοποριακή κατασκευή, ο Ντέιβντ Φίσερ θα χρησιμοποιήσει τον άνεμο για να καταστήσει αυτόνομα ενεργειακά αυτούς τους ουρανοξύστες.

Για τον λόγο αυτό θα εγκαταστήσει 79 ανεμογεννήτριες στα κτήρια, ώστε η ενέργεια που θα χρειάζεται κάθε ουρανοξύστης να παράγεται από τις δικές τους εγκαταστάσεις.
Στην Νότια Αυστραλία, εταιρεία της χώρας, είναι έτοιμη να παράγει, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, μικρές ανεμογεννήτριες, σκοτσέζικου σχεδιασμού, αθόρυβες κι εύκολες στην εγκατάσταση, στην οροφή οποιουδήποτε κτιρίου. Οι ανεμογεννήτριες αυτές, θα μπορούν να συνεργαστούν με φ/β συστήματα, σε μικροδίκτυο, έτσι ώστε η παραγωγή της ενέργειας να έχει μεγάλη ισχύ, ημέρα και νύχτα. Σε πρώτη φάση, 40 ανεμογεννήτριες, θα εγκατασταθούν σε κυβερνητικά κτίρια. Ανάλογες προσπάθειες αναμένεται να υλοποιηθούν και σε άλλες κατασκευές, όπως και σε κατοικίες, έτσι ώστε, το πρόγραμμα αυτό, να βοηθήσει την χώρα, να πιάσει τους στόχους του Κιότου. Η κάθε ανεμογεννήτρια του 1.5kW, μπορεί να παράγει μέχρι 2000kWh ετησίως.
Πρόσφατη έρευνα, του υπουργείου Ανάπτυξης της Βρετανίας αποδεικνύει πως εάν τα βρετανικά κτίρια ήταν εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά συστήματα και μικρές ανεμογεννήτριες θα παρήγαγαν όση ενέργεια παράγουν πέντε πυρηνικά εργοστάσια. Η ατμόσφαιρα θα απαλλασσόταν από 30 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση. Και προσθέτει η έρευνα, πως η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να επιδείξει περισσότερη τόλμη στην προώθηση των ΑΠΕ, κυρίως φ/β και μικρών ανεμογεννητριών, όπως έχει κάνει η Γερμανία. Και για να μην υποστηρίζουμε διαρκώς πως μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά, την ίδια στιγμή, που η βρετανική πολιτεία ψάχνει να βρει τρόπους, παρότρυνσης των πολιτών στην επιλογή συστημάτων ΑΠΕ για τις κατοικίες τους, η γραφειοκρατία, χτύπησε και πάλι. Η βρετανική πολεοδομία, απέρριψε αιτήσεις τόσο του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν όσο και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Κάμερον να εγκαταστήσουν μικρές ανεμογεννήτριες στα σπίτια τους.

Τεύχος: Ιανουάριος 2009

 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Άνεμος
Παγκόσμια Ημέρα της Αιολικής Ενέργειας, Global Wind Day
Νέο λογότυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ
Τροπολογίες για τις ΑΠΕ
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ημερίδα για τους διαγωνισμούς Α.Π.Ε.
Αιολικός αγώνας δρόμου
Συνέντευξη Π. Λαδακάκου στο Ecotec
Η πίτα του Ανέμου
Τα 7 σημεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για τη διαβούλευση
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Eπένδυση 250 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ
Αιολικοί αριθμοί για το 2017
Ινδία: «Αιολική» ματιά στη θάλασσα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook