Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Συλλογή τηγανελαίου στην αυλή του σχολείου - Περίπου 200 λίτρα για ανακύκλωση παρέδωσαν εθελοντές
 
Οι ποσότητες τηγανέλαιου που συγκέντρωσαν οι μαθητές του 11ο και 6ο Δημ. Σχολ. Στην Κατερίνη.
Οι ποσότητες τηγανέλαιου που συγκέντρωσαν οι μαθητές του 11ο και 6ο Δημ. Σχολ. Στην Κατερίνη.
Επιμελεία:Μ.Σταθακόπουλος
Φωτό: Αρχείο ΕΟΔνΠ

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) θα συνεχίσει να συλλέγει μεταχειρισμένο ελαιόλαδο προστατεύοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας οφέλη για τους πολίτες που συμμετέχουν στις δράσεις της. Όπως μας λένε εκπρόσωποι της ΕΟΔνΠ, μια φιάλη, ενάμισι λίτρο, τηγανελαίου που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού ομβρίων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μια πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρων νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια. Η ΕΟΔνΠ, εδώ και τέσσερα χρόνια, μέσα από δράσεις που προωθούν την ανακύκλωση, όπως το «Δίνω ζωή στα σκουπίδια μου», απευθύνεται κυρίως στον απλό πολίτη, στοχεύοντας στην ενεργειακή αξιοποίηση των «άχρηστων» μαγειρικών ελαίων, που ως γνωστό επιβαρύνουν το περιβάλλον, όταν ακολουθούν τη διαδικασία των αποβλήτων. Δημιουργούν επίσης μεγάλα προβλήματα αποφράξεων στο αποχετευτικό δίκτυο και τους βιολογικούς καθαρισμούς των Ο.Τ.Α., όταν καταλήγουν σε αυτούς ως υγρά απόβλητα.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου 2011/2012 οργανώθηκαν δράσεις για το τηγανέλαιο σε σχολεία του Δήμου Κατερίνης (11ο και 6ο Δημ. Σχολ.) στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες μαθήτριες και μαθητές. Οι οικογένειες των παιδιών αφού ενημερώθηκαν για τις βλαβερές επιπτώσεις των ελαιολάδων στο περιβάλλον, κλήθηκαν να τα συλλέξουν σε μπουκάλια νερού και μετά από 3 μήνες περίπου, το συγκέντρωσαν σε βαρέλια στις αυλές των σχολείων, τα οποία παρέλαβε εταιρεία ανακύκλωσης που δραστηριοποιείται στο νομό Πιερίας. Τα σχολεία έλαβαν ως αντάλλαγμα είδη καθαρισμού από την εταιρεία. Συλλογή μεταχειρισμένων μαγειρικών ελαίων πραγματοποιήθηκε και σε όλες τις δράσεις διάθεσης αγροτικών προϊόντων «Χωρίς μεσάζοντες». Η ΕΟΔνΠ παρέδωσε πρόσφατα περίπου 200 λίτρα στην εταιρεία ανακύκλωσης η οποία ως αντάλλαγμα δώρισε μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικών στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της ομάδας.
Πολλαπλά οφέλη έχει η δράση της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας, για το περιβάλλον, τον απλό πολίτη, την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και την αξιοποίηση των «άχρηστων» μαγειρικών ελαίων.
Πολλαπλά οφέλη έχει η δράση της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας, για το περιβάλλον, τον απλό πολίτη, την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και την αξιοποίηση των «άχρηστων» μαγειρικών ελαίων.

Η απόρριψη χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών τους, δημιουργεί προβλήματα στα αποχετευτικά συστήματα των πόλεων και στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Η δε ανεξέλεγκτη εναπόθεσή τους στο περιβάλλον αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον υδροφόρο ορίζοντα και τις θάλασσές μας. Η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των μαγειρικών ελαίων επιτάσσει την ξεχωριστή συλλογή τους και την παράδοσή τους σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις συλλογής για την προώθησή τους προς αξιοποίηση. Το κόστος για την παράδοση των ελαίων είναι μηδενικό, καλύπτεται από τις επιχειρήσεις συλλογής και μπορεί μάλιστα να αποφέρει οικονομικό όφελος π.χ σε σχολεία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εθελοντική Ομάδα της Πιερίας διοργανώνει ανάλογη δράση. Και το 2011 40 παιδιά, μαθητές δημοτικού σχολείου, συγκέντρωσαν 150 λίτρα τηγανέλαιου. Εκπληκτικό αποτέλεσμα με σημαντικά αποτελέσματα στην ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος.
Ένθετο: Η πρόταση

«Προκειμένου να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη λαδιών στους νεροχύτες των νοικοκυριών και στους κήπους προτείνουμε στους 3 Δήμους του Ν. Πιερίας να λάβουν άμεσα μέτρα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών. Η ΕΟΔνΠ υπόσχεται να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια με κάθε τρόπο, καταθέτοντας νέες προτάσεις αλλά και την εμπειρία των εθελοντών, για να απαλλαγούν νόμιμα και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση οι δημότες από τα απόβλητα αυτά, με απώτερο στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δείκτη ιδιαίτερης βαρύτητας για το τουριστικό προϊόν του τόπου μας».

 
 Ανακύκλωση
Δυτ. Αττική: Πρωταθλήτρια ανακύκλωσης
Οι χαρτοφάγοι «τρώνε» χαρτί στην Βόρεια Αθήνα
Η σακούλα και το πλαστικό matrix
Μειώσαμε κατά 80% την σακούλα
Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας: Πρωτοπορία με Ανακύκλωση Χαρτιού
Γ. Καραμέρος: Ικανοποίηση για την ανακύκλωση στον ΕΔΣΝΑ
Κάδοι στο δήμο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης
2018: Η πλαστική σακούλα κοστίζει…
«Τέλος» οι δωρεάν πλαστικές σακούλες
Η Πλαστική σακούλα ανεπιθύμητη στην Πάρο
Μελέτη ελληνική… για την διαχείριση συσσωρευτών της Ιορδανίας
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες