Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
ΕΛΕΤΑΕΝ: Νέος μηχανισμός στήριξης ΑΠΕ: Το πριν, το μετά και οι κίνδυνοι
 Το σημαντικό αυτό νομοθέτημα ήρθε προς ψήφιση στην Βουλή μαζί με άσχετες προς αυτό τροπολογίες, π.χ η κατασκευή του τεμένους, κι έτσι χάθηκε η ευκαιρία να συζητηθεί διεξοδικά, αφού άλλα θέματα μονοπώλησαν την συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο νέος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ, όμως, ψηφίστηκε φέρνοντας μαζί του, σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) την σημαντικότερη αλλαγή που πραγματοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ από το 1994.

Δηλαδή, την αντικατάσταση του συστήματος των σταθερών τιμών (feed-in tariffs) με ένα σύστημα προσαυξήσεων (premiums) στηριγμένο στην τιμή της αγοράς. Επίσης, προβλέπει ότι η προσαύξηση μπορεί να καθορίζεται με διαγωνισμό. Τέλος, τα νέα έργα ΑΠΕ θα υποχρεούνται να συμμετέχουν στην αγορά, αναλαμβάνοντας σχετικές υποχρεώσεις με βάση κανόνες που δεν είναι ακόμα γνωστοί.

Η αλλαγή αυτή επιβλήθηκε από νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτροπής που τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2014. «Ο Ευρωπαϊκός κλάδος των ΑΠΕ έχει εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις του για αυτή τη νομοθεσία. Δεδομένης όμως αυτής, η Ελλάδα όφειλε να προσαρμοστεί» επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ θυμίζοντας ότι σε αυτή τη προσαρμογή η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει μια και έπρεπε ο νέος μηχανισμός να είχε τεθεί σε ισχύ το αργότερο 31.12.2015.

Μετά την ψήφιση του νόμου, πρέπει να εκδοθούν σειρά αποφάσεων και κανονισμών προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός. «Αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο από 1.1.2017 τα νέα αιολικά πάρκα να υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό, τότε –εάν η Πολιτεία δεν σπεύσει - διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος το πάγωμα των νέων έργων που ξεκίνησε από τις αρχές του 2016 να συνεχιστεί ουσιαστικά έως το πρώτο μισό του 2018» αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ και προτείνει η Πολιτεία να διεκδικήσει – εντός των περιθωρίων που της προσφέρει η ευρωπαϊκή νομοθεσία - την εξαίρεση από την υποχρέωση διαγωνισμών για τα νέα αιολικά πάρκα τουλάχιστον για το 2017.

Μπορεί, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιταγές, οι βασικές επιλογές που έκανε το σχέδιο νόμου να κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση (επελέγη ο μηχανισμός της μεταβλητής προσαύξησης,sliding premium κτλ) ωστόσο ένα μεγάλο μειονέκτημα του σχεδίου είναι η ασάφεια και το άγνωστο των κανόνων συμμετοχής στην αγορά στους οποίους θα υπόκεινται τα νέα αιολικά πάρκα (δηλαδή δεν είναι γνωστό εντός ποιών περιθωρίων θα πρέπει να κάνουν πρόβλεψη, τι ποινές θα τους επιβάλλονται, τι υποχρεώσεις εξισορρόπησης θα αναλάβουν στο μέλλον κλπ). «Οι αβεβαιότητες αυτές πρέπει να αρθούν άμεσα διότι είναι προφανές ότι διαφορετικά οι νέες επενδύσεις δεν είναι χρηματοδοτήσιμες» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Τσιπουρίδης.
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Άνεμος
Συνέντευξη Π. Λαδακάκου στο Ecotec
Η πίτα του Ανέμου
Τα 7 σημεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για τη διαβούλευση
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Eπένδυση 250 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ
Αιολικοί αριθμοί για το 2017
Ινδία: «Αιολική» ματιά στη θάλασσα
Μαζική ανάπτυξη των Α.Π.Ε. λόγω CO2
Επαγγέλματα του μέλλοντος από τις ΑΠΕ
ΕΛΕΤΑΕΝ για ν/σ δομημένου περιβάλλοντος
Νέο ΔΣ στην ΕΛΕΤΑΕΝ
Σχέδιο Γιούνκερ: Χρηματοδότηση για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες