Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Στις μελέτες το μυστικό για τις Σκουριές
 Στις μελέτες το μυστικό για τις Σκουριές

(Κεντρική συνέντευξη-Αποσπάσματα…)

Η υπόθεση περιβάλλον ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του Ecotec με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), κ. Νίκος Πέτρου. Εν μέσω κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, το έμπειρο μέλος ενός Φορέα που συνεχίζει και προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην οικολογική ζωή του τόπου, μας έδωσε το δικό του στίγμα για τους Φορείς Διαχείρισης, την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα της κρίσης σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα, τα προγράμματα της ΕΕΠΦ, όπως οι Γαλάζιες Σημαίες και το Green Key.

-Τι γίνεται με την υπόθεση «περιβάλλον»; Την έχουμε ενταφιάσει;

Εντελώς. Ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων στις πρόσφατες εκλογές είδαμε ή ακούσαμε ουσιαστικά πράγματα. Ακόμα και σήμερα, παρατηρούμε περίεργες προσπάθειες, όπως εκείνος ο δασικός νόμος, που τελικά αποσύρθηκε, οι οποίες αποδίδονται σε λάθη και αβλεψίες αλλά πλέον, αρχίζουν και γεννούν ερωτηματικά κατά πόσον όλα αυτά, τελικά, οφείλονται σε λάθη.

-Ήθελα να ρωτήσω για τον δασικό νόμο αλλά με προλάβατε. Αντέδρασαν αρκετές οικολογικές οργανώσεις… Ποια είναι η δική σας θέση;

Δεν είναι σίγουρο τι γίνεται ακριβώς. Έτσι όπως ψηφίζονται οι νόμοι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει, ούτε τι ψηφίζετε ούτε τι περνάει, άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια όπως αυτό για τα δάση. Νόμοι προς ψήφιση, μέσα σε μια ή δύο ημέρες, χωρίς διαβούλευση, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία των πραγμάτων.

-Πάντως, έτσι όπως κατατέθηκε το σχέδιο νόμου ήταν 100% λάθος;

Απόλυτα. Καταρχήν δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών . Υπάρχει μια τρομακτική υστέρηση μεταξύ λόγων και πράξεων, τουλάχιστον σε ότι αφορά το κομμάτι του περιβάλλοντος. Το οποίο μονίμως βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο, είτε στον τομέα της ενέργειας είτε στους υπόλοιπους τομείς του. Για να αποφύγουμε την διάχυτη συνομοσιολογία θα έλεγα ότι τελικά πρόκειται περί αδράνειας της Πολιτείας κάτι το οποίο έχουμε διαπιστώσει και σε άλλα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά θέματα.

-Μέσα σε όλα αυτά προέκυψε και το θέμα των Σκουριών… Αναρωτιέμαι πως εννοούν οι Ευρωπαίοι την βιώσιμη ανάπτυξη…

Μα αυτό προϋποθέτει ξεκάθαρη νομοθεσία. Την οποία δεν διαθέτουμε. Και αυτό είναι το «σκόπιμο» στην υπόθεση περιβάλλον. Καταρχήν δεν υπάρχει αυτό το περίφημο γενικό χωροταξικό σχέδιο. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι όταν προκύπτει ένα θέμα, εκδίδεται μια ρύθμιση τοπική, να ρυθμίσει κάτι… Οι τοπικές συνθήκες όμως της Χαλκιδικής, ή της Καλύμνου ή της Λέσβου, εκεί που πάει να γίνει ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, δεν σημαίνει ότι βρίσκουν εφαρμογή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

-Υπάρχει και η προκατάληψη…

Οταν δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο δεν μπορούμε να συζητήσουμε το οτιδήποτε. Υπάρχει σίγουρα και αυτή η προκατάληψη κατά των οικολογικών οργανώσεων σύμφωνα με την οποία «είμαστε» αρνητές της ανάπτυξης, που όμως δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια γιατί ποτέ δεν λέμε «όχι» σε όλα. Πάντα υποστηρίζουμε το «μέτρο»… Ακόμα και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Δεν μπορεί ξαφνικά να συζητάμε για ένα τεράστιο πάρκο στην Δυτική Λέσβο το οποίο θα παράγει ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει σχεδόν όλη την Ελλάδα.

-Υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι στην Ελλάδα έχουμε ήδη αρκετές περιοχές NATURA και αρκετές ζώνες αποκλεισμού, ισχύει αυτό;

Ισως βρισκόμαστε πάνω από τον μεσογειακό μέσον όρο. Εμείς έχουμε, περίπου, κάλυψη του 27% της συνολικής έκτασης της χώρας ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18%. Επίσης δεν σημαίνει ότι στις περιοχές Natura απαγορεύεται να γίνει το παραμικρό. Λάθος εντύπωση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι δομικό, της νομοθεσίας δηλαδή... Σκεφτείτε ότι οι περιοχές Natura που έχουν Φορείς Διαχείρισης είναι 29, σε κάποιους ανήκουν περισσότερες από μια περιοχές, πείτε ότι φτάνουν τις 35. Αυτές, λοιπόν, οι περιοχές έπρεπε να έχουν καθορισμένα σχέδια διαχείρισης που δεν έχουν, έπρεπε να έχουν καθορισμένα δεδομένα και για τους οικότοπους και για τα είδη τους, που δεν υπάρχουν… Ήδη δίνουμε τώρα, στοιχεία που έπρεπε να τα έχουμε δώσει προ τριετίας κτλ.

-Για να επανέλθουμε στην περίπτωση των Σκουριών, ποια η θέση της ΕΕΠΦ;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε μελετήσει καλά το θέμα, αλλά από την πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι εύκολο να πάρουμε θέση. Το Υπουργείο αναφέρει, για παράδειγμα ότι οι μελέτες του έργου είναι απαράδεκτες, καταστρέφουν το περιβάλλον κτλ. Από την άλλη το ΣτΕ βγάζει άλλη απόφαση. Που βρίσκεται η αλήθεια; Δύσκολο να πει κανείς.

-Το ερωτηματικό, όμως, είναι εάν το περιβάλλον μιας περιοχής καταστρέφεται δια παντός ή για πολλά χρόνια κι αν θα σταματήσει να υπάρχει περιβάλλον εκεί…

Και υπάρχει και ο αντίλογος, χωρίς να τον υιοθετώ, ότι ανάλογη επένδυση λειτούργησε στην ίδια περιοχή και τα περιστατικά ρύπανσης στην θαλάσσια περιοχή ήταν λίγα, και υπήρξε τουριστική κίνηση στην περιοχή και οι επισκέπτες ούτε καν γνώριζαν ότι υπήρχαν οι Σκουριές και το μεταλλείο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε και συγκεκριμένη πληροφόρηση, ειδικά όταν σε αυτές τις περιπτώσεις οι μελέτες είναι και ιδιαίτερα σύνθετες. Ούτε είναι εύκολο να πει κανείς ότι αποκλείω μια επένδυση.


Ecotec-Τεύχος 114 (Ιανουάριος 2016)

 
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
Περιφέρεια Αττικής: Πιλοτική εφαρμογή στο Πεδίον του Αρεως
POLYECO Α.Ε.: Απομάκρυνε τοξικό αέριο χλωρίου από τον Ασπρόπυργο
Απειλή στο Αιγαίο: Είδος προς εξαφάνιση η Πίννα
«Ξαναζεί» η λίμνη Κάρλα
Πεντέλη: Δενδροφύτευση στα καμένα
Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του «SEA CHANGE»
«Ελεύθερη» η κολύμβηση στο Σαρωνικό
Το ΕΚ ψηφίζει για το κλίμα και τα δάση
Η Ανάπλαση… και οι αντιδράσεις
Καταστροφική αλιεία με συνέπειες για όλους
Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων-Στόχος η απένταξη από τη λίστα Montreux
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook