Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου στο Ecotec
 Συνέντευξη στον Μιχάλη Σταθακόπουλο (αποσπάσματα)

Ο τομέας της διαχείρισης των αποβλήτων είναι ένας τομέας που «πονάει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Χαλάνδρι ακόμα περισσότερο, λέει στην αρχή της κουβέντας μας ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος. «Η πόλη, τα τελευταία 30-40 χρόνια δεν έχει λύσει το πρόβλημα του χώρου, ένα αμαξοστάσιο για τα αυτοκίνητα καθαριότητας της πόλης, του υλικού εξοπλισμού» λέει ο δήμαρχος. Ο δήμος φιλοξενείται σε έναν χώρο εγκαταστάσεων υποστήριξης της Αττικής Οδού, που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο πάντα υπάρχει ο φόβος της έξωσης…εάν το Ταμείο προχωρήσει στην αξιοποίηση του.

Ετσι η πόλη ξεκινάει με ένα βασικό μειονέκτημα έναντι άλλων δήμων για την διαχείριση των αποβλήτων. Με στόλο 80 αυτοκινήτων, σ έναν αστικό ιστό πυκνοκατοικημένο και χωρίς ελεύθερους χώρους αλλά και χωρίς την αρμοδιότητα να χωροθετήσει ο ίδιος ο δήμος έναν τέτοιο χώρο, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα.

Ωστόσο, η σημερινή δημοτική αρχή, σε αυτούς τους 16 μήνες που έχει αναλάβει την πόλη, κινήθηκε σε δύο άξονες και διαθέτει ήδη έναν πρώτο σοβαρό απολογισμό δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ο πρώτος άξονας, όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ήταν το στρατηγικό σχέδιο αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση με το ανάλογο τοπικό σχέδιο διαχείρισης), σε αρμονία με το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Περιφέρεια και η Πολιτεία, και ο δεύτερος άξονας είναι οι ενέργειες του δήμου προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα (άμεση λύση των προβλημάτων μέχρι να εφαρμοστεί το σχέδιο διαχείρισης).

Άλλη μια σημαντική δράση είναι η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα WASTE4THINK.Ο δήμος Χαλανδρίου, μέσα από 99 προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Ε.Ε, μεταξύ και άλλων 4 ελληνικών, κατάφερε να προκριθεί για το έργο, στο οποίο με τρείς ευρωπαϊκές πόλεις (Κασκέ-Πορτογαλία, Μπισκάγια-Ισπανία, Σεβέζο-Ιταλία) και με την σύμπραξη 17 φορέων θα υλοποιήσουν πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής βιοαερίου, με χρηματοδότηση 450 χιλιάδων ευρώ από την Ε.Ε, από τα πράσινα απόβλητα, μέσα στην πόλη.

Αλλά εξίσου εντυπωσιακή είναι η προσπάθεια του δήμου σχετικά με την ανακύκλωση που θα επισκεφθεί… τα σχολεία της περιοχής: «Το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν περίπου 300 κάδοι ανακύκλωσης με διαφορετικά ρεύματα ενώ θα γίνει μια πολύ μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών για την αξιοποίηση του προγράμματος» λέει στο Ecotec o κ. Σίμος Ρούσσος.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, επίσης, απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν το νέο προσανατολισμό στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.


ECOTEC-Τεύχος 114, Ιανουάριος 2016

 
 Διαχείριση Αποβλήτων
Το Ecotec στο 5ο Διεθνές Συνέδριο ΕΕΔΣΑ
Αχαία: Ημερίδα για απόβλητα
Προετοιμασίες για το Συνέδριο της ΕΕΔΣΑ
Σεμινάριο για ΟΤΑ στις Βρυξέλλες
To 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΔΣΑ πλησιάζει…
Έργα επεξεργασίας λυμάτων στα Μεσόγεια
Ημερίδα Καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας λυμάτων
5ο Συνέδριο ΕΕΔΣΑ: Παράταση για την υποβολή περίληψης
Ελαιοπαραγωγή κι Επιπτώσεις στο Περιβάλλον
Έργο υγρών αποβλήτων στα Χανιά
Θα γίνει ο ΣΜΑ στον Ελαιώνα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες