Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 

ΕΛΕΤΑΕΝ για το νέο μηχανισμό στήριξης ΑΠΕ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος-Η αγορά στο κενό
 Με την επιστολή της η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας υπέβάλε τις απόψεις και τις προτάσεις της επί του σχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση και αφορά το νέο μηχανισμό λειτουργικής ενίσχυσης των Α.Π.Ε. «Επιβάλλεται η άμεση οριστικοποίηση των σχετικών αποφάσεων και η δρομολόγηση της εφαρμογής τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό προϋποθέτει συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνουμε όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται επί της ουσίας σύστημα στήριξης και δεν υπογράφονται νέες συμβάσεις πώλησης. Πολύτιμος χρόνος χάθηκε κατά το παρελθόν και επομένως τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες ώστε να μην παραμένει η αγορά στο κενό» αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ στην επιστολή της. Και σημειώνει με έμφαση ότι το σχέδιο επικαλείται «τα πρώτα αποτελέσματα του ενεργειακού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με τα οποία για την επίτευξη του στόχου του 2020 αρκούν 2.200 – 2.700 MW νέων έργων Α.Π.Ε.

Η ισχύς αυτή έχει σημαντική απόσταση από τους εν ισχύ σήμερα θεσμοθετημένους στόχους για το 2020, αλλά και από πολλές επιστημονικές και άλλες ανακοινώσεις που έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν. «Αυτό, επομένως δημιουργεί εύλογη αμφιβολία και ανησυχία για την εξυπηρέτηση και επίτευξη των θεσμοθετημένων ποσοστιαίων στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας και στο ηλεκτρισμό» λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ, κατά τις συναντήσεις της με φορείς των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, διαβεβαίωσε ότι εάν υλοποιηθεί ο νέος σχεδιασμός οι θεσμοθετημένοι στόχοι Α.Π.Ε. θα επιτευχθούν. «Δεδομένου όμως ότι αυτός εκπονείται από μια επιτροπή στην οποία εκπροσωπούνται αποκλειστικά κρατικοί φορείς και έχει αποκλεισθεί ο επιστημονικός κόσμος και ο ιδιωτικός τομέας, θα παρακαλούσαμε θερμά να μας παρασχεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία και μελέτες ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε πιο συγκεκριμένα» εκφράζει το παράπονο της η ΕΛΕΤΑΕΝ. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεί ότι ισχύει ο νόμος 3851/2010 που προβλέπει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους 20% Α.Π.Ε. στο ενεργειακό σύστημα και 40% Α.Π.Ε. στην κατανάλωση ηλεκτρισμού. «Σε περίπτωση που η Πολιτεία επιθυμεί να εξετάσει την τροποποίησή τους, αυτό επιβάλλεται να γίνει μέσω της εκ νέου νομοθέτησης και της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής» αναφέρει η Ενωση των αιολικών.

Περισσότερα Ecotec-Tεύχος 117-Απρίλιος 2016
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Άνεμος
ΕΛΕΤΑΕN για τις νέες δημοπρασίες ΑΠΕ
Στα σκαριά αιολικό πάρκο στο Μουζάκι
Ξεκινά το Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας
Κοινοπραξία Van Oord – Ελληνικά Καλώδια: Ανάθεση του έργου διασύνδεσης αιολικού πάρκου Hollandse Kust (South)
Γ. Μανιάτης: «Τεράστιες καθυστερήσεις στα κονδύλια από τα Αιολικά Πάρκα (2015-2017)»
Αιολική Ενέργεια: το Α’ Εξάμηνο 2018
Παγκόσμια Ημέρα της Αιολικής Ενέργειας, Global Wind Day
Νέο λογότυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ
Τροπολογίες για τις ΑΠΕ
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ημερίδα για τους διαγωνισμούς Α.Π.Ε.
Αιολικός αγώνας δρόμου
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook