Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 

Η βιομάζα μοχλός ανάπτυξης: Το έργο Bionergy4Business
 Ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) διοργάνωσαν εκδήλωση με σκοπό να παρουσιάσουν, σε επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου, τις αναπτυξιακές δυνατότητες της βιομάζας. Ακόμη, τα ερευνητικά και επιδεικτικά έργα στον τομέα της βιοενέργειας, το μοντέλο λειτουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στο χώρο της βιομάζας και επιτυχημένες εφαρμογές αξιοποίησης, το θεσμικό πλαίσιο κτλ. Κυρίαρχο μέρος των παρουσιάσεων, που έδωσαν μια πλήρ και κατατοπιστική εικόνα για τις ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα, κατέκτησε το έργο Bionergy4Business. Το έργο, στην Ελλάδα υποστηρίζεται από το ΚΑΠΕ, σχεδιάσθηκε για να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές αγορές στην ενεργειακή αξιοποίηση των διαθέσιμων «πράσινων» πόρων και την ομαλή, με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια, μετάβασή τους στη βιοενέργεια.

Κριτήρια-Δείκτες

Το Ecotec θα παρουσιάσει αναλυτικά, σε επόμενο τεύχος, τις σημαντικότερες ειδήσεις από τις παρουσιάσεις ωστόσο θα πρέπει να σταθούμε, εισαγωγικά, στα όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ, κ. Γιάννης Ελευθεριάδης σχετικά με την αειφόρο διαχείριση των δασών ως κρίσιμος παράγοντας του εγχώριου κλάδου αξιοποίησης βιομάζας. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ελευθεριάδης παρουσίασε την ξυλώδη βιομάζα και τις τάσεις. Βασισμένες στην «αρχή της αειφορίας» (Στάμου,1985) όπου μεταξύ άλλων το παραγωγικό δυναμικό του δάσους δεν υποβαθμίζεται αλλά βελτιώνεται: «Το δάσος ή η δασική έκταση διαχειρίζεται έτσι ώστε να διατηρείται η ικανότητά του να παρέχει διαρκώς και σε άριστο συνδυασμό ξύλο, προστασία, νερό, αναψυχή και λοιπά χρήσιμα αγαθά για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές του ανθρώπου». Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν θέματα νομοθεσίας. Μια σημαντική παράμετρος είναι η αειφόρος εκμετάλλευση των δασών. Μάλιστα έγινε ειδική αναφορά στην ευρωπαϊκή υπουργική διάσκεψη για την προστασία των δασών στη Ευρώπη (European Forests 2020): «Να διαμορφωθεί ένα μέλλον όπου όλα τα Ευρωπαϊκά δάση θα είναι ζωτικής σημασίας, παραγωγικά και πολύ-λειτουργικά.

Όπου τα δάση θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αειφόρο ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας την ευημερία των ανθρώπων, ένα υγιές περιβάλλον και οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» . Όπου το μοναδικό δυναμικό των δασών θα υποστηρίζει την πράσινη οικονομία, τα μέσα διαβίωσης, το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και την καταπολέμηση της ερημοποίησης προς όφελος της κοινωνίας. Και για όλα αυτά τα σημαντικά οφέλη και για την αειφορική διαχείριση των δασών, κομβικό σημείο πια για την οικονομία κάθε χώρας, έχουν ήδη θεσπιστεί 6 κριτήρια και 45 δείκτες (34 ποσοτικοί, 11 ποιοτικοί.

Περισσότερα στο Ecotec,Tεύχος 117, Απρίλιος 2016
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Γή
O ΕΣΔΑΚ στα Καμίνια για την κομποστοποίηση
Yπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου για την γεωθερμία
Γ. Δημαράς στη Βουλή για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού
Σύμβαση ΔΕΤΕΠΑ με ΗΛΕΚΤΩΡ για βιομάζα
ΕΣΠΑΒ: Ιδρύθηκε Σύνδεσμος παραγωγών βιοαερίου
Διαβούλευση για τη Γεωθερμία
Γεωθερμίας διάλογοι στη Μήλο
Γεωθερμία: Εσπερίδα του ECOCITY με τη συνεργασία του Δήμου Μήλου
Γεωθερμία στο Χαλάνδρι
Σαντορίνη: Έμφαση στην πράσινη ενέργεια
Ανοίγει ο δρόμος για τα οργανικά απόβλητα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook