Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 

«Η ανακύκλωση το 2016»
 Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανακυκλωτών Μεταλλικών Απορριμμάτων (ΠΣΑΜΑ)

Διανύοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2016, αναρωτηθήκαμε πολλές φορές αν τα χειρότερα πέρασαν ή αν είναι μπροστά μας. Ο λόγος που μας οδηγεί στις σκέψεις αυτές είναι ότι η ανακύκλωση, ως γνωστό, διεξάγεται σε ανεπτυγμένες κοινωνίες με κατάλληλες υποδομές, ενώ σήμερα η χώρα μας εξακολουθεί να μετρά «μαύρες μέρες» ειδικά στον κλάδο της ανακύκλωσης.

Από διοικητικής άποψης, συμπληρώθηκε περίπου ένας χρόνος όπου ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έμεινε «ακέφαλος». Είναι μόλις τέσσερις μήνες που το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την ορθή διεξαγωγή της ανακύκλωσης στη χώρα. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά…

Συγκεκριμένα για τον κλάδο της ανακύκλωσης των μεταλλικών απορριμμάτων, το έτος 2016 ξεκίνησε με την παύση του μέτρου της απόσυρσης των οχημάτων ενώ παράλληλα είμαστε αντιμέτωποι ως εταιρείες ανακύκλωσης με την ραγδαία πτώση των τιμών των μετάλλων λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο, το μέτρο της απόσυρσης - με καθυστέρηση τριών μηνών - παρατάθηκε προσωρινά μέχρι τις 20/5/2016, γεγονός το οποίο δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να αποσύρουν το όχημά τους και παράλληλα να χρησιμοποιήσουν το όφελος της απόσυρσης στην αγορά νέου, όμως πολύ σύντομα θα δημιουργήσει και πάλι στις επιχειρήσεις του κλάδου οικονομικό μαρασμό. Οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης μεταλλικών απορριμμάτων, τις οποίες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανακυκλωτών Μεταλλικών Απορριμμάτων (ΠΣΑΜΑ) εκπροσωπεί ως κλαδικός βιομηχανικός οργανισμός, δεδομένου ότι το μέτρο της απόσυρσης ολοκληρώνεται και παράλληλα η πτώση των τιμών των μετάλλων τις πλήττει ήδη από το 2008, δεν μπορούν πλέον να καλύψουν το κόστος της ανακύκλωσης. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και το κόστος της διαχείρισης των υπολειμμάτων από την απορρύπανση – επεξεργασία, η ανακύκλωση καθίσταται ασύμφορη. Δυστυχώς, ο κλάδος αυτός συγκεκριμένα που αφορά την ανακύκλωση των οχημάτων ουδέποτε επιδοτήθηκε από το αντίστοιχο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης την ΕΔΟΕ ΑΕ, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις – μικρομεσαίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, που μέχρι σήμερα διεξήγαγαν την ανακύκλωση στην Ελλάδα να κλείνουν ή να οδεύουν προς εκεί.

Περισσότερα στο Ecotec,Tεύχος 117, Απρίλιος 2016
 
 Ανακύκλωση
To πρώτο Μεγάλο Πράσινο Σημείο
Re-Battery: Εξι χρόνια προσφοράς
«Μαθαίνω να επισκευάΖΩ!» άνετα και δωρεάν…
Η σακούλα και το πλαστικό matrix
Δυτ. Αττική: Πρωταθλήτρια ανακύκλωσης
Οι χαρτοφάγοι «τρώνε» χαρτί στην Βόρεια Αθήνα
Μειώσαμε κατά 80% την σακούλα
Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας: Πρωτοπορία με Ανακύκλωση Χαρτιού
Γ. Καραμέρος: Ικανοποίηση για την ανακύκλωση στον ΕΔΣΝΑ
Κάδοι στο δήμο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης
2018: Η πλαστική σακούλα κοστίζει…
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook