Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Τι αλλάζει στην ανακύκλωση
 Από τις 11 το πρωί της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικτυακού Τόπου Διαβουλεύσεων, το νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Τσιρώνης, δόθηκαν όλες οι διευκρινήσεις σχετικά με το τι αλλάζει στον τομέα της ανακύκλωσης, ενώ επισημάνθηκε ο προσανατολισμός της Πολιτείας προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αυτό της κυκλικής οικονομίας.

Παρουσία και του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου αλλά και του Χαράλαμπου Μπιλίνη, τακτικό μέλος του ΕΟΑΝ, ο κ. Τσιρώνης παρουσίασε το νέο σχέδιο νόμου, «Τροποποίηση του Ν.2939/2001 – Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις».

Μάλιστα το χαρακτήρισε «κρίσιμο» που αφορά άμεσα την κυκλική οικονομία.

«Μετά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων είναι το πρώτο Σχέδιο Νόμου που αφορά την κυκλική οικονομία και θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε την σημασία και στην χώρα μας» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσιρώνης.

Όπως εξήγησε ο ΥΠΕΝ, ο νέος νόμος προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα, διότι σε αρκετές περιπτώσεις, είχαμε ως χώρα, πολύ κακές επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, και βρισκόμαστε πολύ κάτω από τα ευρωπαϊκά στάνταρ στα ζητήματα επαναχρησιμοποίησης, πρόληψης, διαλογή στην πηγή.

Αυτός ο νόμος είναι απόρροια δουλειάς τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ, κ. Πολιτόπουλο: «Δεν θεωρούμε ότι ο νόμος αυτός είναι ο τέλειος νόμος. Προσπαθεί να βάλει μια τάξη στις στρεβλώσεις που υπήρχανε, μιας και ο προηγούμενος νόμος, μας παρουσίασε όλες τις αδυναμίες. Έχοντας, λοιπόν, την εμπειρία και των Υπηρεσιών και των Συστημάτων προχωρήσαμε στην σύνταξη του».

Το μέλος του ΕΟΑΝ, κ. Μπιλίνης, επισήμανε πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει να αντιμετώπισει δυο βασικά ζητήματα: Το ένα είναι το δημοσιονομικό και το δεύτερο ότι η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί σε ένα άλλο διαφορετικό μοντέλο.

«Μέσα σε αυτήν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι και αυτό το νομοσχέδιο. Το νέο παραγωγικός μοντέλο, προφανώς, δεν θα αναπαράγει το παλιό, θα έχει οικολογικό και κοινωνικό χαρακτήρα».

Το νέο Σχέδιο Νόμου, που περιέχει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ανακύκλωσης θα βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης για τις επόμενες τριάντα ημέρες.


Περισσότερα στην έντυπη μορφή του Ecotec

 
 Ανακύκλωση
To πρώτο Μεγάλο Πράσινο Σημείο
Re-Battery: Εξι χρόνια προσφοράς
«Μαθαίνω να επισκευάΖΩ!» άνετα και δωρεάν…
Η σακούλα και το πλαστικό matrix
Δυτ. Αττική: Πρωταθλήτρια ανακύκλωσης
Οι χαρτοφάγοι «τρώνε» χαρτί στην Βόρεια Αθήνα
Μειώσαμε κατά 80% την σακούλα
Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας: Πρωτοπορία με Ανακύκλωση Χαρτιού
Γ. Καραμέρος: Ικανοποίηση για την ανακύκλωση στον ΕΔΣΝΑ
Κάδοι στο δήμο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης
2018: Η πλαστική σακούλα κοστίζει…
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook