Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Διαμαρτυρία παραγωγών φ/β στο ΥΠΕΝ
 Εκατοντάδες παραγωγοί φωτοβολταικών συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου έξω από το Υπουργείο Ενέργειας με αιτήματα που αφορούσαν, κυρίως, τις πληρωμές από ΑΠΕ. Στη συνέχεια, οι σύλλογοι που τους εκπροσωπούσαν, ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), ο ΠΣΑΦ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών) ο Σύλλογος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ), καθώς και ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ).συναντήθηκαν με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη.

Μετά απο δίωρη διεξοδική συζήτηση όπου τέθηκε όλο το φάσμα θεμάτων που έχει ανοίξει με αιχμή τις πληρωμές προς τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τους δύο Συνδέσμους, υπήρξαν και δεσμεύσεις από πλευράς υπουργού:

«Θεωρεί εύλογο και συμφωνεί με το αίτημα μας για μείωση της υπερημερίας σε 120 ημέρες απο 170 σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό του παραδώσαμε πλάνο πληρωμής των μηνών παραγωγής Ιουλίου έως και Οκτωβρίου εντός του επόμενου διμήνου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός» λέει ο ΣΠΕΦ.

Και συμπληρώνει πως το επόμενο ορόσημο στο πλάνο που τέθηκε για μείωση των υπερημεριών είναι να εξοφληθεί ο υπόλοιπος Ιούλιος και ο μισός Αύγουστος σε αξία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ήτοι μέση υπερημερία 141 ημέρες. Επειδή ο υπουργός δεν μπορούσε να δεσμευτεί από τώρα για αυτό, ορίστηκε συνάντηση μαζί του εκ νέου για τις 28/2.

«Ο υπουργός κατανοεί πως το ληξιπρόθεσμο οφειλόμενο απο τη ΔΕΗ ΕΤΜΕΑΡ προς τον ΛΑΓΗΕ δια μέσου του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνει στο διπλάσιο αυτό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει η ανεισπραξιμότητα των λογαριασμών της» λέει επίσης ο ΣΠΕΦ.

Για το θέμα της Προσαύξησης Χρέωσης Προμηθευτών Ειδικού Λογαριασμού (ΠΧΠΕΛ) που η ΔΕΗ έχει σταματήσει να πληρώνει παράνομα, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι την Πέμπτη θα κλείσει το θέμα, αφού η ΡΑΕ θα εκδώσει την σχετική απόφαση.
Αναφορικά με το θέμα της διακοψιμότητας, η δέσμευση του Υπουργού είναι πως το μέτρο που λήγει τον Οκτώβριο του 2017 δεν πρόκειται να ανανεωθεί ή να παραταθεί. Για την Κυβέρνηση το θέμα αυτό έχει κλείσει οριστικά.
Για Net Metering

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία περιγράφει, συνοπτικά, τα αποτελέσματα της συνάντησης του, με τους φορείς του τομέα των φωτοβοτλαικών.

«Την Πέμπτη, η ΡΑΕ θα ανακοινώσει την απόφαση της για την Πρόσθετη Χρέωση Προμηθευτών για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που θα προβλέπει και αναδρομικότητα. Με την απόφαση αυτή αναμένεται να αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών στο Σύστημα Ηλεκτρισμού».

«Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να υπάρξει άμεση καταβολή ενός μέρους των εκκρεμών πληρωμών στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι υπερημερίες των πληρωμών και να φθάσουν σταδιακά τις 120 ημέρες».

«Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου, που είναι ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering) οδεύει προς ικανοποίηση. Η σχετική υπουργική απόφαση, , θα υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Αυτά είναι τα τρία σημεία της ανακοίνωσης του γραφείου τύπου του Υπουργού Ενέργειας.

(πηγή φωτό: ΣΠΕΦ)
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Ήλιος
Προτάσεις ΣΠΕΦ για το άρθρο 72
Tο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΦ
ΣΠΕΦ: Αρχαιρεσίες και Ετήσια Γενική Συνέλευση
ΣΠΕΦ: Τακτική Γ.Σ. και εκλογές
Επιτυχία ΚΑΠΕ το έργο στην Αλγερία
ΣΕΦ για απόφαση ΡΑΕ
Ικανοποίηση ΣΠΕΦ για την τροπολογία
Οι θέσεις του ΣΕΦ για την εγκατάσταση ΑΠΕ από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό και εικονικό συμψηφισμό ενέργειας
O ΣΕΦ στο Μιλάνο
ΣΕΦ για ΡΑΕ: Σεβασμό των νόμων και επιτάχυνση της αδειοδότησης
Φωτοβολταικά: Κοινή πρόταση ΣΠΕΦ - ΣΕΦ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook