Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Navarino Environmental Observatory: Πρότυπο συνεργασίας
 «Γέφυρα» ανάμεσα στην ακαδημαική κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα «χτίζει» με καινοτόμες προσεγγίσεις το Ερευνητικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (NEO). Στην κατεύθυνση μιας οικολογικής, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Ερευνητικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (NEO) παρουσιάστηκε ως πρότυπο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία της Σουηδίας.

Ο κύριος ομιλητής κ. Kevin Noone, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ανέπτυξε τρόπους με τους οποίους η επιστήμη και η επιχειρηματική δραστηριότητα συναντώνται και δημιουργούν πρότυπα πεδία συνεργασίας.

Στόχος του διαδραστικού σεμιναρίου με τίτλο ”Η αλληλεπίδραση μεταξύ επιστήμης και επιχειρήσεων" ήταν να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η επιστήμη, μπορεί να προσεγγίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και αντιστρόφως.

«Η ευρύτερη και στενή συνεργασία μεταξύ επιστήμης και επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι απολύτως απαραίτητη εάν θέλουμε να βρούμε λύσεις για τα σημερινά σοβαρά προβλήματα. Η εμπειρία μου, δουλεύοντας με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών, δείχνει ότι απαιτείται χρόνος, προσπάθεια, πόροι και συνεπής εξωστρέφεια και από τις δύο πλευρές προκειμένου να εγκαθιδρυθεί εμπιστοσύνη και να αναπτυχθεί κουλτούρα θετικής αλληλεπίδρασης. Ωστόσο, τα οφέλη της αλληλεπίδρασης είναι εξαιρετικά πολύτιμα και μας δείχνουν τι μπορούμε να πετύχουμε όταν δουλεύουμε μαζί», είπε ο κ. Kevin Noone.

Η κ. Karin Holmgren, Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του NEO, παρουσίασε «Το ταξίδι του ΝΕΟ» ως παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση μιας οικολογικής, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμης ανάπτυξης.

«Αποστολή του NEO είναι η συμβολή στην καλύτερη κατανόηση και βιώσιμη χρήση και διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Η έρευνα του ΝΕΟ εστιάζει σε αρκετούς από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της Συμφωνίας του Παρισιού. Για να διευρύνουμε τα σύνορα της γνώσης χρειαζόμαστε τη βασική έρευνα. Για να επωφεληθεί η κοινωνία από τις νέες μας γνώσεις χρειαζόμαστε την εφαρμοσμένη έρευνα. Για να οδηγήσει η έρευνα σε συντεταγμένες ενέργειες, καινοτομίες και βελτιώσεις στη χρήση των φυσικών πόρων, χρειαζόμαστε τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού τομέα και της κοινής γνώμης. Ως τέτοιο, το ΝΕΟ αποτελεί πρότυπο.», τόνισε η καθ. Karin Holmgren.

Η Αυτού Εξοχότητα Πρέσβης της Σουηδίας κ. Charlotte Wrangberg, εστίασε στην επιτυχή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., καθώς η ελληνο-σουηδική συνεργασία αποτελεί απτό παράδειγμα δημιουργικής συνέργειας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της επιστημονικής κοινότητας, με στόχο τη χάραξη στρατηγικών που εστιάζουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Το Ερευνητικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο (Navarino Environmental Observatory -NEO) είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, και έχει ως αποστολή την έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Με έδρα την Costa Navarino, το NEO έχει αναδειχθεί σε ένα δυναμικό κέντρο όπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο διεξάγουν έρευνα αιχμής, αναπτύσσουν νέα επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους, ανταλλάσσοντας παράλληλα τεχνογνωσία και ιδέες.

Η εκτεταμένη επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων και τοπικής κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας έχει συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις μεταβολές που συντελλούνται σε παγκόσμια κλίμακα, την κλιματική αλλαγή καθώς και στην αλληλεπίδραση σε επίπεδο δράσεων σε τοπική, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα.
 
 Επικαιρότητα
Φωτορεπορτάζ: Τα βραβεία Green Greek Awards στην Verde tec
Με όραμα τα «Έξυπνα» και ενεργειακά αυτόνομα νησιά
Ξεκινά η πλατφόρμα για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ
Ο Δήμος Ιλίου στη «VERDE.TEC 2018»
Δήμος Αρταίων: Ξεκινούν οι εγγραφές για τον 4ο «Δρόμο του Γιοφυριού»
O ΣΠΑΠ συμμετείχε με στην 2η Διεθνή Έκθεση Verde Tec
ΠΑΣΕΠΠΕ: Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ των βραβείων
Βράβευση μαθητών για το «Μαθαίνω για τα Δάση»
Η διεθνής έκθεση “Elec.Tec” έγινε θεσμός για τον κλάδο
Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον για την Πλατφόρμα Επιβράβευσης Ανακύκλωσης Followgreen
H ΚΕΔΕ στην έκθεση Verde Tec: Ο Γ. Πατούλης παρέδωσε τα βραβεία Green Greek Awards
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες