Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Εγκαίνια του ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας
 Ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του πρώτου Ολοκληρωμένο Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, αφού την Τετάρτη 5 Ιουλίου τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος και πάτησε, συμβολικά, το «κουμπί» για την έναρξη της διαδικασίας. Την κατασκευή του έργου ανέλαβε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε, ενώ ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε.

Στα εγκαίνια συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ (Εταιρία Ειδικού Σκοπού που συστάθηκε για την υλοποίηση της Σύμβασης από τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.), μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, ο Ειδικός Γραμματέας για έργα ΣΔΙΤ του Υπουργείο Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Μαντζούφας, εκπρόσωποι της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα κ.α

Η σύμβαση

Η σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Ολοκληρωμένο Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ υπογράφηκε στις 10/06/2015 και προέβλεπε 2 έτη για την Κατασκευή Νέων Υποδομών και 25 έτη για τη λειτουργία των Νέων και των Υφιστάμενων Υποδομών Μεταφόρτωσης της Περιφέρειας.

Με το έργο αυτό, κοινή αντίληψη είναι πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπορεί, αφού είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα η οποία λειτουργεί από τις 10 Ιουνίου 2017 Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και έτσι εναρμονίζεται με της Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας στους πολίτες της μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η ταυτότητα του έργου

Κατασκευή Νέων Υποδομών:

• Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)

• Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)

• Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΕΥΑ)

• Λοιπά βοηθητικά Έργα (ζυγιστήρια, πλυντήριο, συνεργείο, κτίριο διοίκησης, πρατήριο, εργαστήριο – χημείο, κλπ)

• 1 νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κοζάνη

Λειτουργία Νέων Υποδομών και των 9 Υφιστάμενων ΣΜΑ:

Εορδαίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Αμυνταίου, Σερβίων /
Βελβεντού, Βοΐου, Δεσκάτης, Τσοτυλίου

Το αντικείμενο του ΟΣΔΑ αποτελεί η παραλαβή Αστικών Στερεών Αποβλήτων από Δήμους μέσω των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Μεταφορά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Ανάκτηση Ανακυκλωσίμων Υλικών, Παραγωγή Εδαφοβελτιωτικού – Compost και Ταφή Υπολείμματος.

Η ΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας χωροθετείται εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και επεξεργάζεται το σύνολο των ΑΣΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (μέγιστη δυναμικότητα:120.00 τόνοι ανά έτος).

Το πρόγραμμα Jessica

Για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο έργο διαχείρισης αποβλήτων υλοποιείται στην Ελλάδα ύψους 50 εκατ. ευρώ συνδυάζοντας 17 εκατ. ιδιωτικής χρηματοδότησης του αναδόχου, 13 εκατ. από το πρόγραμμα ERDF (Jessica), 13 εκατ. δάνειο της ΕΤΕπ και 6 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δάνειο και ιδιωτικά κεφάλαια. Tο έργο είναι μέρος της εκστρατείας InvestEU.Σχετικά με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις: http://europa.eu/investeu/home_el

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Καρυπίδης δήλωσε πως το έργο αναμένεται να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης για την περιφέρεια, δημιουργώντας τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και περίπου 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία. Πρόσθετες θέσεις εργασίας μπορούν επίσης να δημιουργηθούν, μέσω της ανάπτυξης των παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως η εμπορία ανακυκλώσιμων υλικών και η κατανομή των δευτερογενών προϊόντων.

To περιοδικό Ecotec παραβρέθηκε στα εγκαίνια και θα δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ για την Μονάδα, καθώς και δηλώσεις εκπροσώπων της διαχείρισης της Μονάδας αλλά και εκπροσώπων Φορέων για το σημαντικό έργο.
 
 Διαχείριση Αποβλήτων
Φάμελλος: Οι δήμοι να εφαρμόσουν την ΔσΠ
Συνάντηση ΕΕΔΣΑ με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ
Υπογραφή συμφωνίας εκμετάλλευσης βιοαερίου Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – Thalis ES με ΔΙΑΔΥΜΑ
Σχεδιασμός έργων διαχείρισης αποβλήτων στην Λέρο
Σύνοδος ΦΟΔΣΑ στη Θεσσαλονίκη
Ανακοίνωση ΕΔΣΝΑ για ΧΥΤΑ κι επιδημιολογική έρευνα
Αρχιζει το μεγάλο Συνέδριο στη Νάξο
Συνάντηση Γ. Κρεμλή – Χ. Μαμουλάκη
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στην Αττική
Η 12η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦοΔΣΑ
Νέο ΔΣ στην ΕΕΔΣΑ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook