Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Το Ecocity για το εργοστάσιο της Αμιαντιτ
 Ανοικτή επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς, έστειλε το Ecocity, ενημερώνοντας για τις μεγάλες ποσότητες προιόντων αμιάντου που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Αμιαντίτ, στο Δρέπανο Αχαΐας. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μονάχα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την υγεία των πολιτών, αφού τα συγκεκριμένα υλικά, βρίσκονται αφύλακτα στον συγκεκριμένο χώρο, εδώ και δέκα χρόνια.

Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της Αμαιντίτ.

Ακολουθούν αποσπάσματα της επιστολής που απευθύνεται στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας:

«Αξιότιμοι κύριοι

Ένα ακόμη ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, περισσότερο από δέκα χρόνια. Πρόκειται, όπως γνωρίζετε, για μεγάλες ποσότητες προϊόντων αμιάντου και παραγώγων αυτού, εκτεθειμένων στην ύπαιθρο σε αφύλακτους χώρους του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της πρώην ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαίας περισσότερο από δέκα χρόνια και χωρίς καμία επισήμανση της επικινδυνότητας των αποθηκευμένων υλικών. Έτσι, εισέρχονται στο χώρο άτομα είτε για να απορρίπτουν παρανόμως οικοδομικά απόβλητα είτε για να κλέβουν τυχόν χρήσιμα υλικά, μη γνωρίζοντες τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις στην υγεία τους, ενώ, επιπλέον, με τον άνεμο, ίνες αμιάντου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να εισπνέονται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, με πιθανή επιδείνωση της ποιότητας υγείας τους.

Σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και της Ε.Ε., τα προϊόντα αμιάντου έχουν χαρακτηρισθεί τοξικά (και πρωτίστως ως απόλυτο καρκινογόνο υλικό) και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Και αξίζει να σημειωθεί ότι τα σπίτια των κατοίκων του οικισμού της περιοχής, το Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου, το Νηπιαγωγείο Δρεπάνου το φροντιστήριο ξένων γλωσσών αλλά και το γήπεδο Δρεπάνου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την έκταση αυτή».

Επιτροπή του ECOCITY συναντήθηκε πραγματοποίησε συναντήσεις και πρωτοβουλίες: την 9η Ιουνίου 2017, συναντήθηκε με τη διοίκηση και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και συζήτησε για το πρόβλημα και της ευθύνες αδράνειας στο θέμα της ΑΜΙΑΝΤΙΤ. Επιπλέον προχώρησε ακόμη περισσότερο συγκαλώντας σύσκεψη στην Πάτρα, την 17η Ιουνίου 2017, με συμμετοχή εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, βουλευτών Αχαΐας, εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, στην Αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας.

Στη συνέχεια, το ECOCITY ενημερώθηκε για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Ιουλίου στο ΥΠΕΝ, παρουσία του αρμόδιου Αν. Υπουργού, μετά από αίτημα του δημάρχου Πατρέων, με αντικείμενο το ζήτημα της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης διοίκησης και της Περιφέρειας. Από τα δημοσιεύματα του Τύπου, δεν προκύπτει, ωστόσο να έχει ληφθεί καμία ουσιαστική απόφαση εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργού και της Αποκεντρωμένης διοίκησης, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε ότι η Αμιαντίτ αποτελεί ένα ζήτημα υψηλής περιβαλλοντικής προτεραιότητας.

Επιβεβαιώθηκε πάντως από τον ίδιο τον Αν. Υπουργό ότι «στην περιοχή της Πάτρας δεν προβλέπεται από τον εθνικό σχεδιασμό μονάδας ταφής επικινδύνων αποβλήτων. Η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει είναι μια δυνατότητα να αναληφθεί στο μέλλον μια πρωτοβουλία για τα υγειονομικά-νοσοκομειακά επικίνδυνα απόβλητα. Δεν έχει όμως ξεκινήσει και δεν έχει καμία σχέση με την Αμιαντίτ».

Οι προτάσεις του Ecocity προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια είναι οι εξής:

1. Αμεση τροποποίηση της με α.π. 5266/95937/07.11.2011 Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου με θέμα «Έγκριση εργασιών συλλογής, απομάκρυνσης επικινδύνων αποβλήτων και εξυγίανσης – αποκατάστασης του ακινήτου των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ», άλλως

2. την αντικατάσταση αυτής με νέα ρεαλιστική πρόταση στη βάση της διαχείρισης των αποβλήτων αμιάντου επί τόπου με τις πλέον ενδεδειγμένες τεχνολογικά πρακτικές (ταφή αμιάντου στο χώρο και εποπτεία όλης της διαδικασίας)

3. την άμεση λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων εκ μέρους των ιδιοκτητών και ειδικά της Εθνικής Τράπεζας στη βάση των τεχνικών εκθέσεων και προτάσεων που ήδη έχουν υποβάλει από το 2011.

4. την άμεση ανάληψη δράσης εκ μέρους της αρμόδιας Αρχής εφόσον ο φορέας εκμετάλλευσης – ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, ως υποχρεούται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα 11 και 12 του ΠΔ 148/2009, ανακτώντας στη συνέχεια το κόστος.

Τέλος, το ECOCITY ασκώντας το έννομο συμφέρον που πηγάζει από το άρθρο 13 του ΠΔ 148/2009 και από την Σύμβαση ¶αρχους (πρόσβαση στη Δικαιοσύνη) σε θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας του Περιβάλλοντος, σας γνωρίζει ότι εφόσον μέχρι την 31η Αυγούστου δεν υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας θα κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία επισημαίνοντας και αναδεικνύοντας τις αστικές και ποινικές ευθύνες κάθε υπευθύνου.

Την επιστολή υπογράφουν:

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ECOCITY:

-Θάνος Ζαφειρόπουλος

Η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Ζημιάς του ECOCITY:

-Γιάννης Κουμαντάκης Αντιπρόεδρος ΔΣ ECOCITY Oμ. Καθηγητής ΕΜΠ

-Μαργαρίτα Καραβασίλη, Πρόεδρος CISD (Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη), π. Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ,

-Χρύσα Βελλοπούλου , δικηγόρος, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια,

-Περικλής Πασχάκης, δικηγόρος
 
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
Ενίσχυση των πληγεισών περιοχών
Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου: Ξεκίνησε η λειτουργία του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης
To «LIFEPOSITIVEMgOFGD» στη Χαλκιδική
Κοινή πρόταση για τους δασικούς χάρτες στα νησιά
ΓΕΩΤΕΕ: Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές
Περιφέρεια Αττικής: Πιλοτική εφαρμογή στο Πεδίον του Αρεως
Απειλή στο Αιγαίο: Είδος προς εξαφάνιση η Πίννα
«Ξαναζεί» η λίμνη Κάρλα
Πεντέλη: Δενδροφύτευση στα καμένα
Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του «SEA CHANGE»
«Ελεύθερη» η κολύμβηση στο Σαρωνικό
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook