Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Εγκαινιάστηκε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
 Το έργο του Ολοκληρωμένου Σύστηματος Διαχείρισης Απορριμμάτων που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Κοζάνη, αποτελεί ένα από τα παραδείγματα επενδύσεων της ΕΕ που έχει επιλεγεί στην λίστα με τα σημαντικά έργα επενδύσεων που αναφέρονται στον ιστότοπο του investEU, μαζί με άλλα έργα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της εκστρατείας.

Η σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ υπογράφηκε στις 10/06/2015 και προέβλεπε 2 έτη για την Κατασκευή Νέων Υποδομών και 25 έτη για τη λειτουργία των Νέων και των Υφιστάμενων Υποδομών Μεταφόρτωσης της Περιφέρειας.

Με το έργο αυτό, κοινή αντίληψη είναι πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπορεί, αφού είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα η οποία λειτουργεί από τις 10 Ιουνίου 2017 Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και έτσι εναρμονίζεται με της Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας στους πολίτες της μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η ταυτότητα του έργου

Κατασκευή Νέων Υποδομών:

• Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)

• Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)

• Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΕΥΑ)

• Λοιπά βοηθητικά Έργα (ζυγιστήρια, πλυντήριο, συνεργείο, κτίριο διοίκησης, πρατήριο, εργαστήριο – χημείο, κλπ)

• 1 νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κοζάνη

Λειτουργία Νέων Υποδομών και των 9 Υφιστάμενων ΣΜΑ:

Εορδαίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Αμυνταίου, Σερβίων
/
Βελβεντού, Βοΐου, Δεσκάτης, Τσοτυλίου

Το αντικείμενο του ΟΣΔΑ αποτελεί η παραλαβή Αστικών Στερεών Αποβλήτων από Δήμους μέσω των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Μεταφορά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Ανάκτηση Ανακυκλωσίμων Υλικών, Παραγωγή Εδαφοβελτιωτικού – Compost και Ταφή Υπολείμματος.

Η ΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας χωροθετείται εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και επεξεργάζεται το σύνολο των ΑΣΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (μέγιστη δυναμικότητα:120.00 τόνοι ανά έτος).

Το έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ συνδυάζει 17 εκατ. ιδιωτικής χρηματοδότησης του αναδόχου, 13 εκατ. από το πρόγραμμα ERDF (Jessica), 13 εκατ. δάνειο της ΕΤΕπ και 6 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δάνειο και ιδιωτικά κεφάλαια.

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. και την εκστρατεία investEU:

Προσφέρουν υποστήριξη για την ανάδειξη έργων, εξειδικευμένες επιχορηγήσεις και προγράμματα διαθέσιμα σε όλα τα στάδια και τις ηλικίες, έξυπνη δανειοδότηση για την ενεργοποίηση πρόσθετων επενδύσεων, στοχευμένη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη διασύνδεση.

Μέσω των πολυάριθμων χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την προσέλκυση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες της ΕΕ.

Οι επενδύσεις της ΕΕ βελτιώνουν την καθημερινότητά: Η καλύτερη εκπαίδευση, το εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας, η πράσινη ενέργεια, οι νέες υποδομές μεταφορών και η προηγμένη τεχνολογία, είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού investEU εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την ανάδειξη έργων που έχουν υλοποιηθεί μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με αποτελέσματα ορατά σε όλους.

Για να ενημερωθεί το κοινό για τα οφέλη των επενδύσεων της ΕΕ, μπορεί να επισκεφθεί τη διεύθυνση: http://europa.eu/investeu/home_el
 
 Διαχείριση Αποβλήτων
Σύνοδος ΦΟΔΣΑ στη Θεσσαλονίκη
Ανακοίνωση ΕΔΣΝΑ για ΧΥΤΑ κι επιδημιολογική έρευνα
Αρχιζει το μεγάλο Συνέδριο στη Νάξο
Συνάντηση Γ. Κρεμλή – Χ. Μαμουλάκη
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στην Αττική
Η 12η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦοΔΣΑ
Νέο ΔΣ στην ΕΕΔΣΑ
Το ΕΚ ψηφίζει για ΧΥΤΑ και ανακύκλωση
Συνέδριο ΕΣΔΑΚ: Κυκλική Οικονομία και η Βίβλος… για τα απόβλητα
Ολοκληρωμένη διαχείριση στη Μήλο
Αφετηρία για την ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook