Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ενημέρωση Φάμελλου σε ΚΕΔΕ- Στο 6% οι δήμοι στην ανακύκλωση!!!
 Τρία βασικά θέματα είχε η ατζέντα του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, οποίος ενημέρωσε το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ): Οι δασικοί χάρτες, το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία των έργων διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας.

Παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε τα εξής:

-Για δασικούς χάρτες:

«όσοι Δήμοι δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία των οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες, θέτουν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα των πολιτών στην περιοχή τους». Επίσης, προανήγγειλε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής θα υπάρξει εκ μέρους του ΥΠΕΝ ανακοίνωση ενός ακόμα βελτιωτικού εργαλείου για τους αγρότες, που θα αφορά στα συνοδευτικά στοιχεία της αίτησης που πρέπει να υποβάλουν για τις αλλαγές χρήσης, τις εκχερσώσεις και τις γεωργικές λειτουργίες σε πρώην δασική έκταση.

-Για την ανακύκλωση

Ο Αν. ΥΠΕΝ, παρουσίασε στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ πτυχές του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση και επανέλαβε τον νέο εθνικό στόχο, που είναι η μετάβαση στο 50% της ανακύκλωσης. Επεσήμανε δε, ότι η εισαγωγή νέου ρεύματος στα οργανικά απόβλητα των τροφίμων θα έπρεπε να είναι πέρα από υποχρέωση της χώρας και πολιτική θέση της Αυτοδιοίκησης.

«Πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην άνοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων σε διαφορετικό επίπεδο πολιτικής προτεραιότητας", είπε χαρακτηριστικά, γιατί ο μέσος όρος απόδοσης της ανακύκλωσης στους Δήμους είναι 6%!» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ακόμη τα εξής: ο πόρος της ανακύκλωσης είναι κοινωνικός πόρος και θα πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία, μέσω της Αυτοδιοίκησης, ενώ ανέφερε ότι η μείωση της εισφοροδιαφυγής, που σήμερα κυμαίνεται στο 40%, θα αυξήσει τους πόρους των Δήμων, κατά 2/3. Ως προς την μείωση της εισφοροδιαφυγής και της μείωσης του μη παραγωγικού κόστους για δράσεις ανακύκλωσης, καθοριστικό ρόλο αναλαμβάνει και η Αυτοδιοίκηση, η οποία εν τούτοις θα κρίνεται ανά Δήμο για την απόδοση της ανακύκλωσης.

-Για τα απόβλητα:

Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΝ, δεσμεύτηκε ότι εντός Ιουλίου θα είναι έτοιμες οι πρότυπες περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τα Πράσινα Σημεία. Στο ζήτημα της πλαστικής σακούλας προανήγγειλε τη σταδιακή μείωση της χρήσης της, με στόχο την κατάργησή της.

Ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προσφέρει η κυβέρνηση στους Δήμους, προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδια για την ανακύκλωση και την επίτευξη των στόχων – δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της ΕΕ.

Παράλληλα, θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ για επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά και ειδική χρηματοδότηση για τα νησιά και την Αττική.
 
 Επικαιρότητα
Περιοχές Natura και ανάπτυξη: Θα μπορούσαμε 15.000 νέες θέσεις εργασίας
H πρώτη Περιφερειακή Ενεργειακή Κοινότητα
VERDE TEC Forum: ΚΑΠΕ-ΕΛΚΕΘΕ σημαντική εκδήλωση για επενδύσεις σε θαλάσσιες ΑΠΕ και start up
Ρόδος: Ενεργειακή επάρκεια για 50 χρόνια
H Κυκλική Οικονομία αποκτά Πάρκο στο Ηράκλειο
Κοπής Πίτας της HELMEPA
Επανεκλογή Μίχαλου στην ΚΕΕΕ
ΕΚ: Άμ´ έπος άμ´ έργον για το CO2
Στα 2,5 δις ευρώ οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα- Σημαντικό όφελος για τις υποδομές ΑΠΕ
Αγροκτήματα με μηδενικό αποτύπωμα
Γέφυρα Πολιτισμού – Φύσης
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες