Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ήπειρος: Σύμπραξη για απόβλητα
 Υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφέρειας και του Ομίλου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η Σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου. Στη διαδικασία παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευ. Καπετάνιος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας και στελέχη του Υπουργείου.

Τη σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκ μέρους του Ομίλου της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης και εκ μέρους θυγατρικής της «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ» ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Αγραφιώτης.

Δηλώσεις

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στη μέθοδο ΣΔΙΤ, έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια για την επιλογή της μεθόδου αυτής, που, όπως είπε, «είναι εργαλείο που πολύ ορθώς επιλέξατε, και αυτό το εργαλείο που έδωσε ένα αποτέλεσμα πάρα- πάρα πολύ θετικό». «Είναι μια μέθοδος που έχει πλεονεκτήματα και μόνο πλεονεκτήματα», είπε ενώ στη συνέχεια, πρόσθεσε και τα εξής: «Έχουμε μια συμμετοχή του Δημοσίου με 40% στη χρηματοδότηση αυτού του έργου και το υπόλοιπο 60% είναι ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό σημαίνει αν ακολουθήσουμε τη μέθοδο αυτή, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε γρήγορα πολύ σημαντικά έργα, κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια. Το δεύτερο στοιχείο και αυτό θα το ζήσετε τα επόμενα χρόνια, είναι ότι το έργο θα κατασκευαστεί στην ώρα του κι αυτό δείχνει σήμερα η εμπειρία από τα παρόμοια έργα. Επίσης θα ξεκινήσει και θα τελειώσει χωρίς αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του. Τέλος θα ξεκινήσει με ένα επίπεδο ποιότητας και αυτό το επίπεδο θα διατηρηθεί σε όλη τη διάρκειά του».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε «σπουδαία μέρα» τη σημερινή για την Ήπειρο. «Όταν θέλεις να κάνεις ανάπτυξη, πρέπει να δημιουργήσεις τις υποδομές οι οποίες θα σου δώσουν πλεονέκτημα. Έτσι ξεκινήσαμε σε πολλά μέτωπα. Ένα από αυτά ήταν οι βιολογικοί καθαρισμοί και οι αποχετεύσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Ηπείρου. Αλλά το μεγαλύτερο έργο που θέσαμε ως προτεραιότητα, ήταν να λύσουμε το θέμα των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε και καλή τιμή για τους πολίτες. Θέλω να εξάρω το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν όλοι μαζί, ο Α’ και ο Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και στη σημερινή δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, εκεί είναι το μυστικό. Ή είμαστε όλοι μαζί και έχουμε μια διαφορετική τύχη και αγωνιζόμαστε για αυτό, ή ο καθένας μόνος του χάνεται. Για να φτάσουμε στο σημείο να υπογράψουμε σήμερα έγινε μεγάλος αγώνας, τον οποίο όμως πιστέψαμε από την αρχή. Και σε αυτόν τον αγώνα πρωτοστάτησε η κ. Τ. Καλογιάννη, η οποία είχε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα κλείνει μια περίοδος 80 μηνών, κατά την οποία τεκμηριώθηκε η περιβαλλοντική αναγκαιότητα, η κοινωνική χρησιμότητα, η τεχνική εφικτότητα, η νομική εδραιότητα και η οικονομική βιωσιμότητα, ενός κρίσιμου έργου για τον εξευρωπαϊσμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως: «Πολλές φορές αισθάνθηκα θλίψη και απογοήτευση από τη μη κατανόηση του νόμιμου, ευπρεπή και δίκαιου αγώνα, για την υλοποίηση και του έργου αυτού. Σήμερα όμως νοιώθω μια μικρή ικανοποίηση, γιατί όχι μόνο αγωνίσθηκα για το σωστό, κυρίως όμως γιατί έπεισα για το σωστό».

Τέλος, ξεχώρισε για την συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου, τους κ. Ευάγγελο Καπετάνιο, Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και τον κ. Νίκο Μαντζούφα, Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ.

Εκ μέρους της «Αειφορικής Ηπείρου», μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γ. Αγραφιώτης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο έργο, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό καθώς θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων για τα επόμενα 25 χρόνια. «Είναι το πρώτο έργο της ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε να είναι το καλύτερο. Έχει τη μικρότερη τιμή εισόδου στη χώρα Θέλουμε να είναι επισκέψιμη η μονάδα από σχολεία, πανεπιστήμια κ.α.», πρόσθεσε.

Η τιμή- Οι ΧΑΔΑ

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης, αφού αναφέρθηκε και στο γεγονός της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που επιτεύχθηκε με τη συνεργασία των Δήμων και έτσι δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε. στην Ήπειρο, έκανε αναφορά και στην οικονομική παράμετρο του έργου: «Σήμερα από την προσφορά που μας έχει κάνει η εταιρεία 40,86 ευρώ/ τόνο, η τιμή τελικά κλείδωσε στα 39,54 ευρώ/ τόνος, ήτοι 1,32 ευρώ χαμηλότερα. Έτσι δεν είναι μόνο το πρώτο ΣΔΙΤ που υπογράφεται ως έργο διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, αλλά η τιμή που επιτεύχθηκε είναι η χαμηλότερη πανελλαδικά καθώς και συμφέρουσα για όλους τους δημότες της Ηπείρου».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Αναθέτουσα αρχή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης: ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ – εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Αντικείμενο Σύμβασης: Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως. Η Αειφορική Ηπείρου αναλαμβάνει την μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση του έργου.

Διάρκεια Σύμβασης: Η διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος κατασκευής του συνόλου των έργων (18 μήνες).

Ύψος επένδυσης: Η επένδυση ανέρχεται στα 52,6 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. ευρώ είναι δημόσια δαπάνη.

Θέσεις εργασίας: Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής, 90 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλο αριθμό παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.).
 
 Διαχείριση Αποβλήτων
Φάμελλος: Οι δήμοι να εφαρμόσουν την ΔσΠ
Συνάντηση ΕΕΔΣΑ με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ
Υπογραφή συμφωνίας εκμετάλλευσης βιοαερίου Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – Thalis ES με ΔΙΑΔΥΜΑ
Σχεδιασμός έργων διαχείρισης αποβλήτων στην Λέρο
Σύνοδος ΦΟΔΣΑ στη Θεσσαλονίκη
Ανακοίνωση ΕΔΣΝΑ για ΧΥΤΑ κι επιδημιολογική έρευνα
Αρχιζει το μεγάλο Συνέδριο στη Νάξο
Συνάντηση Γ. Κρεμλή – Χ. Μαμουλάκη
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στην Αττική
Η 12η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦοΔΣΑ
Νέο ΔΣ στην ΕΕΔΣΑ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook