Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Συναντήσεις Αν. ΥΠΕΝ για την μείωση της πλαστικής σακούλας
 Ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή, ο κύκλος διαβουλεύσεων του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου με εκπροσώπους της Αγοράς, εν όψει της επικείμενης έκδοσης Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας. Όπως όλα δείχνουν «έρχονται» οι βιοαποδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες τσάντες ή τα μέσα πολλαπλών χρήσεων.

Θετικά τα μηνύματα των συναντήσεων σύμφωνα με τον απολογισμό του Αναπληρωτή Υπουργού: «Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν σημαντική περιβαλλοντική πληγή, ενώ απαιτούνται πολλά χρόνια, ώστε να διασπαστούν σε μικροπλαστικά και να συνεχίσουν την επικίνδυνη πορεία τους».

Η ΚΥΑ

Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς ότι γενική στόχευση της επικείμενης ΚΥΑ είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με ταυτόχρονη πρόληψη τυχόν αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών αλλά και η δημιουργία θετικών αλλαγών στην οικονομία.

Παράλληλα, η ΚΥΑ θα στοχεύει στην ενθάρρυνση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, στην αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών από βιοαποδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες τσάντες, στην χρήση μέσων πολλαπλής χρήσης και στην ανακύκλωση του πλαστικού.

Κυρίως, όμως η νέα ρύθμιση στοχεύει στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς ως προς τη χρήση της σακούλας με ενθάρρυνση των μέσων πολλαπλών χρήσεων, αντί της μιας χρήσης.

Η χρήση της πλαστικής σακούλας αποδεδειγμένα περιορίζει την αποδοτικότητα πόρων, γεμίζει τους ΧΥΤΑ και τους ΧΑΔΑ, ενώ αποτελεί μεγάλη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η χρήση της στην Ελλάδα ξεπερνάει τον ευρωπαικό μέσο όρο, και ο περιορισμός της, εκτός των άλλων, αποτελεί ευρωπαϊκή απαίτηση.

Οι φορείς

Στις συσκέψεις συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΕΒΕΕ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ), βιομηχανίες και βιοτεχνίες παραγωγής καθώς και εισαγωγικές επιχειρήσεις, εταιρείες δικτύων λιανικής πώλησης και υπεραγορών, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
 
 Ανακύκλωση
Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας: Πρωτοπορία με Ανακύκλωση Χαρτιού
Μειώσαμε κατά 80% την σακούλα
Γ. Καραμέρος: Ικανοποίηση για την ανακύκλωση στον ΕΔΣΝΑ
Κάδοι στο δήμο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης
2018: Η πλαστική σακούλα κοστίζει…
«Τέλος» οι δωρεάν πλαστικές σακούλες
Η Πλαστική σακούλα ανεπιθύμητη στην Πάρο
Μελέτη ελληνική… για την διαχείριση συσσωρευτών της Ιορδανίας
Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ της Ανακύκλωσης
Περιβαλλοντική μέριμνα στη Δυτική Αττική
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες