Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Διημερίδα ΕΟΑΝ στη ΔΕΘ
 Η εκδήλωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης συγκέντρωσε πλήθος ειδικών στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με το ΥΠΕΝ είχε θέμα «Οι νομοθετικές εξελίξεις και εφαρμογές στον χώρο της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της πρόληψης» και πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Νικόλαος Γερμανός. Εως το τέλος Οκτωβρίου ψηφίζεται το νέο σχέδιο νόμου.

Κατά την έναρξη των εργασιών έγινε περιγραφή της σημερινής κατάστασης της ανακύκλωσης στη χώρα μας, όπου το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται βρίσκεται μόλις στο 19%, ενώ σύμφωνα με το στόχο που έχει τεθεί στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων για το 2020, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 65%.

Για τον λόγο αυτό η πολιτεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις στον υπάρχοντα Ν.2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση και τον έχει καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, μαζί με τον κ. Χαράλαμπο Μπιλίνη, μέλος ΔΣ του ΕΟΑΝ, παρουσίασαν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ν. 2939/2001, ενώ ακολούθησαν οι ιδιαίτερα διαφωτιστικές παρουσιάσεις από τα στελέχη του ΕΟΑΝ.

Η κ Έφη Τριτοπούλου μίλησε για το περιβαλλοντικό τέλος και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προέλθουν από τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, η κα Αργυρώ Ρεμούνδου ανάπτυξε το θέμα των πράσινων σημείων, η κα Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μέλος ΔΣ ΕΟΑΝ, μίλησε για την ανακύκλωση και τον ρόλο της κυκλικής οικονομίας, ενώ στο κλείσιμο της πρώτης μέρας ο κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος Υποδ/ντής Τ. Περιβάλλοντος ΕΥΔ-ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Η δεύτερη μέρα

Ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους κκ. Σωκράτη Φάμελλο, Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Μιχάλη Γεράνη, Πρόεδρο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έδωσαν έμφαση στον κυρίαρχο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι δήμοι στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα ανακύκλωσης.

Η κ. Ρόζυ Χαριτοπούλου Δ/ντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΟΑΝ, ανέπτυξε στοιχεία για τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις των ΟΤΑ στην ανακύκλωση. Ο Γ.Γρ. του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θωμάς Ψαράς παρουσίασε την εικόνα της ανακύκλωσης στο δήμο του, ενώ ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης έδωσε έμφαση στις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η ανακύκλωση στα νησιά, καθώς και στις δράσεις του δήμου του, προκειμένου η Αλόννησος να θέσει στο περιθώριο τις πλαστικές σακούλες.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κομοτηνής κ. Γιάννης Μουρτίδης αναφέρθηκε στις προοπτικές της ανακύκλωσης στην περιοχή του, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος συνέδεσε την ανακύκλωση με την κοινωνική οικονομία παρουσιάζοντας το παράδειγμα συνεργασίας του Δήμου Τήνου, της ΕΕΑΑ και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονής – Κελιά». Ο κ. Βασίλης Στοϊλόπουλος Στέλεχος Ε.Υ.Δ./Ε.Π.- Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων για τη διαχείριση βιοαποβλήτων, ενώ το γύρο των ομιλιών έκλεισε ο κ. Δημήτρης Κανακόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης, ο οποίος κατέδειξε την ανάγκη εφαρμογής της κομποστοποίησης και έθεσε τους προβληματισμούς του για τους λόγους που δεν εφαρμόζεται ευρέως στη χώρα μας.

Οι προσκεκλημένοι

Την πρώτη μέρα της διημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό ο Bουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Μάρκος Μπόλαρης εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Τσιρώνης, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, η Bουλευτής Χαλκιδικής κ. Κατερίνα Ιγγλέση, ο κ. Θωμάς Ψαράς Γ.Γρ. του Δήμου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και η κ. Αφροδίτη Μπιζά, Αντιπρόεδρος ΕΔΣΝΑ, ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου.
 
 Ανακύκλωση
Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας: Πρωτοπορία με Ανακύκλωση Χαρτιού
Μειώσαμε κατά 80% την σακούλα
Γ. Καραμέρος: Ικανοποίηση για την ανακύκλωση στον ΕΔΣΝΑ
Κάδοι στο δήμο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης
2018: Η πλαστική σακούλα κοστίζει…
«Τέλος» οι δωρεάν πλαστικές σακούλες
Η Πλαστική σακούλα ανεπιθύμητη στην Πάρο
Μελέτη ελληνική… για την διαχείριση συσσωρευτών της Ιορδανίας
Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ της Ανακύκλωσης
Περιβαλλοντική μέριμνα στη Δυτική Αττική
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες