Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Από την Ρωσία… με ενέργεια
 Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συμμετείχε στις εργασίες της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στη Μόσχα. Ο έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νοβάκ, ενώ παρουσίασε τα στρατηγικά βήματα της κυβέρνησης, για το φυσικό αέριο.

Ο κ. Σταθάκης συμμετείχε στην ενότητα με τίτλο «Παγκόσμια Ενέργεια: Προκλήσεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Στην ομιλία του ο Υπουργός παρουσίασε τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, όπως αυτός διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια με τη διατήρηση ως στρατηγικού καυσίμου τον λιγνίτη και την ταυτόχρονη αναβάθμιση των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου.

Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο, ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει με την υιοθέτηση του ΓΆ Ενεργειακού Πακέτου και ανέλυσε τα τέσσερα στρατηγικά βήματα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Αυτά περιλαμβάνουν:

- Την ολοκλήρωση του ανοίγματος της χονδρικής και της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.

- Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε πενήντα περιοχές και πόλεις ανά την επικράτεια μέχρι το 2023.

- Τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε χώρα-κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου, με την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), καθώς και του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, με την προτεινόμενη επέκταση του Turkish Stream σε Ελλάδα και Ιταλία, διασφαλίζοντας έτσι την ισορροπία των τιμών Φυσικού Αερίου ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, εφόσον προχωρήσει το έργο του Nord Stream 2.

- Στην επέκταση της αγοράς φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) στα Βαλκάνια μέσα από τις διασυνδέσεις του κάθετου διαδρόμου (IGB, IBS, BRUA), την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του σταθμού Υ.Φ.Α. Ρεβυθούσας και τη δημιουργία του πλωτού σταθμού Υ.Φ.Α. της Αλεξανδρούπολης.

Στο περιθώριο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, ο ΥΠΕΝ συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νοβάκ. Ο Έλληνας ΥΠΕΝ επεσήμανε τον στρατηγικό ρόλο που παίζει η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ζητήματα που προκύπτουν από μεγάλου μεγέθους επενδυτικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου πρέπει να λύνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με γνώμονα τις αρχές που θέτει το ΓΆ Ενεργειακό Πακέτο και ότι διαρκής στόχος της Ελλάδας παραμένει η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας.
 
 Επικαιρότητα
Περιοχές Natura και ανάπτυξη: Θα μπορούσαμε 15.000 νέες θέσεις εργασίας
Προστασία περιβάλλοντος και ελληνικής ναυτιλίας
ΥΠΕΝ: Απόφαση για τα δέντρα Χριστουγέννων
Πρωτοβουλία ΤΕΕ για τη Μάνδρα
Έναρξη του Φεστιβάλ Καινοτομίας
Διήμερο μείωσης αποβλήτων στην Αγία Παρασκευή
Ξεκινάει το PROTOMEDEA-Ασπίδα προστασίας στη Μεσόγειο
Πρόγραμμα Smart Islands VS Κλιματικές Αλλαγές
Στη Verde Tec οι φιναλίστ των Βραβείων
ΤΕΕ Εγκαίνια έκθεσης Μηχανικών Καλλιτεχνών
Πράσινο Ταμείο: Χρηματοδότηση για βιώσιμη κινητικότητα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες