Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ελληνικές προτάσεις για τις Κλιματικές Αλλαγές
 Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στο Λουξεμβούργο, στην ατζέντα του οποίου κυριάρχησαν τα θέματα κλιματικής αλλαγής. Ο καθορισμός της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της COP 23 (Βόννη, 6-17 Noεμβρίου 2017), αλλά και η επίτευξη συμφωνίας γενικής προσέγγισης για τους Κανονισμούς ESR και LULUCF ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα. Τι πρότεινε η χώρα μας:

Όσον αφορά στον Κανονισμό ESR (εθνικοί στόχοι και πλαίσιο μείωσης εκπομπών από κτίρια, μεταφορές, απόβλητα, γεωργία και βιομηχανία εκτός ETS), ο Αν. ΥΠΕΝ επανέλαβε εμφατικά τη δέσμευση της Ελλάδας να πετύχει τις μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που της αντιστοιχούν για το 2030, χωρίς να κάνει χρήση του αποθεματικού ασφαλείας για χώρες με χαμηλό ΑΕΠ και υπεραπόδοση την περίοδο 2013-2020.

Όσον αφορά στον Κανονισμό LULUCF (εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα χρήσεων γης, αλλαγών χρήσεων γης και δασοπονία), ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι η διαφάνεια του λογιστικού συστήματος υπολογισμού εκπομπών παραμένει ένα ζητούμενο, προκειμένου να μη διακυβεύεται η αξιοπιστία των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Αναθεώρηση της Οδηγίας για το ETS η Ελλάδα διεκδικεί αύξηση χρηματοδότησης για την διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος των νησιών και επενδύσεις σε ΑΠΕ (από περίπου 400 εκ. σε 800 εκ. ευρώ).

Η δήλωση

«Η συμβολή κάθε χώρας είναι ουσιώδους σημασίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας αντίδρασης στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της συμφωνίας των Παρισίων», δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.

Οι δύο κανονισμοί καθορίζουν τους όρους επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων μείωσης εκπομπών από τους τομείς που δεν καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ETS). Και για τους δύο Κανονισμούς, το Συμβούλιο Υπουργών αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία γενικής προσέγγισης. Αλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τρίτη Σύνοδο της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Ναϊρόμπι, 4-6/12/2017), η οποία θα εστιάσει σε θέματα ρύπανσης.

Οι προτάσεις

Η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι το θέμα της πρόληψης της ρύπανσης θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προκειμένου να υπάρχει σαφής στόχευση δράσεων και δεσμεύσεων, με απτά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα πρότεινε, από την πλευρά της τρεις εθελοντικές δεσμεύσεις, άμεσα συνυφασμένες με μείζονα περιβαλλοντικά θέματα, που έχουν και κοινωνική και οικονομική διάσταση: (α) την διασύνδεση του νησιωτικού συστήματος, η οποία θα μειώσει δραστικά την τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα μειώσει τις μεταφορές πετρελαίου προς τα νησιά, θα μειώσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής και θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (β) τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς τρίτες χώρες αναφορικά με θέματα αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικά κέντρα, στη βάση του παραδείγματος της Αθήνας, και (γ) τη διαμόρφωση σχεδίων έγκαιρης αντιμετώπισης και περιορισμού περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες, με βασικό κριτήριο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
 
 Επικαιρότητα
Φωτορεπορτάζ: Τα βραβεία Green Greek Awards στην Verde tec
Με όραμα τα «Έξυπνα» και ενεργειακά αυτόνομα νησιά
Ξεκινά η πλατφόρμα για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ
Ο Δήμος Ιλίου στη «VERDE.TEC 2018»
Δήμος Αρταίων: Ξεκινούν οι εγγραφές για τον 4ο «Δρόμο του Γιοφυριού»
O ΣΠΑΠ συμμετείχε με στην 2η Διεθνή Έκθεση Verde Tec
ΠΑΣΕΠΠΕ: Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ των βραβείων
Βράβευση μαθητών για το «Μαθαίνω για τα Δάση»
Η διεθνής έκθεση “Elec.Tec” έγινε θεσμός για τον κλάδο
Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον για την Πλατφόρμα Επιβράβευσης Ανακύκλωσης Followgreen
H ΚΕΔΕ στην έκθεση Verde Tec: Ο Γ. Πατούλης παρέδωσε τα βραβεία Green Greek Awards
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook