Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Η Πλαστική σακούλα ανεπιθύμητη στην Πάρο
 Μέσα από το συνεδριακό γεγονός που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου – Αντιπάρου (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.Π.Α.) σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, οι κάτοικοι του νησιού, κυρίως οι μαθητές, διατύπωσαν καινοτόμες προτάσεις για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον. Και από το 2018, θα κοστίζει σίγουρα, ακριβά…

Το συνέδριο είχε θέμα: «Καλές Πρακτικές στις νησιωτικές περιοχές: Ο σημαίνων ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην προστασία του περιβάλλοντος».

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πάρου και της Αντίπαρου απέναντι στον τρόπο που χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα στην καθημερινότητά τους.

Το κόστος

Από 1/1/2018 οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφορές, 15-50 μm, θα χρεώνονται με περιβαλλοντικό τέλος 0,03€ ανά τεμάχιο.

Το τέλος αυτό, το οποίο είναι ανταποδοτικό, θα αποδίδεται μέσω της ΑΑΔΕ στον ΕΟΑΝ ο οποίος θα το αξιοποιεί σε δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δωρεάν διάθεσης τσαντών πολλαπλών χρήσεων.

Στόχος είναι η μέση ετήσια κατανάλωση λεπτών σακουλών ανά πολίτη να μειωθεί στις 90 έως τα τέλη του 2019 (1 ανά 4 ημέρες ανά άτομο) και στις 40 έως τα τέλη του 2025.

H δήλωση

«Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν τεράστια περιβαλλοντική πληγή, καθώς βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ απαιτούνται αιώνες ώστε να διασπαστούν πλήρως. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ως έλληνες καταναλώνουμε ετησίως από 242* έως 363** τεμάχια ανά άτομο. Σύμφωνα με στοιχεία από την εγχώρια βιομηχανία, 1.700 τόνοι λεπτών πλαστικών σακουλών παράγονται μηνιαίως. Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι μεγάλες κυρίως στα νησιά μας λόγω του όγκου απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης, αλλά και των δυσκολιών στη διαλογή στην πηγή (εποχιακή απασχόληση –αλλαγές προσωπικού επιχειρήσεων, ένταση τουριστικής εργασίας, δύσκολη πρόσβαση οχημάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς).» ανέφερε η Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μέλος ΔΣ του ΕΟΑΝ.

Το συνέδριο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου – Αντιπάρου (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.Π.Α.) σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, στην αίθουσα του «Αρχίλοχου» στην Παροικιά της Πάρου.
 
 Ανακύκλωση
Ένα δις δολάρια για τη διαχείριση των πλαστικών
Γ.Πατούλης-Σ.Φάμελλος: Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ η Ανακύκλωση
ΥΠΕΝ: Κίνητρα για την ανακύκλωση και όχι μόνον…
COMBATT: Χριστουγεννιάτικη ανακύκλωση στο Μαρούσι
Επιστολή Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου στη ΚΕΔΕ
Γιορτή Ανακύκλωσης από COMBATT και δήμο Αμαρουσίου
ΕΣΔΑΚ: Μεγάλος διαγωνισμός ανακύκλωσης στα Σχολεία
Ανταποδοτική Ανακύκλωση στον Πειραιά
Παλλήνη: Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης 2018-2019
ECOELASTIKA:
INΣΕΤΕ: Τεράστιες οι δυνατότητες ανακύκλωσης στον τουριστικό τομέα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook