Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων-Στόχος η απένταξη από τη λίστα Montreux
 Η Ημέρα, φέτος, είναι αφιερωμένη στους αστικούς υγρότοπους και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, επισήμανε σε ανακοίνωση του, πως η Πολιτεία, για το συγκεκριμένο θέμα αναβαθμίζει τις πολιτικές και τους φορείς του περιβάλλοντος. Οι πολυάριθμοι υγρότοποι στην Ελλάδα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από τις Κλιματικές Αλλαγές. Αναλυτικά:
Από τα παράλια μέχρι τις ορεινές περιοχές, οι υγρότοποι επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων, η ρύθμιση του μικροκλίματος, αλλά και συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
Το ΥΠΕΝ, αναγνωρίζοντας την ύψιστη σημασία τους έχει ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και οριοθέτηση και των μικρών υγροτόπων της χώρας, ενώ παράλληλα προωθούνται δράσεις για την αποκατάσταση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν υγρότοποι Ramsar, με τελικό στόχο την απένταξή τους από τη "μαύρη λίστα" Montreux (υγρότοποι σε κίνδυνο).
Ο Aν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε τη σημασία τους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Παρά τη σπουδαιότητά τους, και λόγω του ανταγωνισμού του χώρου στο αστικό περιβάλλον, οι αστικοί υγρότοποι μπορεί να θεωρούνται περιοχές κατάλληλες μόνο για οικοπεδοποίηση ή απόθεση αποβλήτων. Χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για τα πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη που προσφέρουν οι υγρότοποι στον αστικό και περιαστικό ιστό.
Οι πρωτοβουλίες

Τον προηγούμενο χρόνο αναλήφθηκε, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλία για την κύρωση της Διεθνούς Συμφωνίας για το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών και η ένταξη νέων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000, κυρίως θαλάσσιων και παράκτιων, δράσεις που συνεχίζονται.

Η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σύμφωνα με το Υπουργείο, έρχεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά την πολιτική της χώρας και τις δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Επιτροπές της Βουλής και με την ψήφισή του, το ΥΠΕΝ θεωρεί πως θα καλυφθεί ένα τεράστιο κενό αναφορικά με το πλαίσιο διοίκησης και διαχείρισης του δικτύου Natura 2000.

Συγκεκριμένα, η ένταξη του συνόλου των περιοχών του δικτύου Natura2000 (446 συνολικά) στην αρμοδιότητα των 36 Φορέων Διαχείρισης που θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα θέτει τις βάσεις για τη συνολική και ολοκληρωμένη διαχείριση των σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προάγοντας παράλληλα και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.
 
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
AEK: Με σεβασμό στο περιβάλλον
Tomicus Tiniperda: Ο απειλή του Σέιχ Σου τρώει πεύκα
Ενίσχυση των πληγεισών περιοχών
Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου: Ξεκίνησε η λειτουργία του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης
To «LIFEPOSITIVEMgOFGD» στη Χαλκιδική
Κοινή πρόταση για τους δασικούς χάρτες στα νησιά
ΓΕΩΤΕΕ: Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές
Περιφέρεια Αττικής: Πιλοτική εφαρμογή στο Πεδίον του Αρεως
Απειλή στο Αιγαίο: Είδος προς εξαφάνιση η Πίννα
«Ξαναζεί» η λίμνη Κάρλα
Πεντέλη: Δενδροφύτευση στα καμένα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook