Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
O Αν. ΥΠΕΝ στην Ηλεία-Στην αφετηρία το έργο ΣΔΙΤ
 Η Πολιτεία προτείνει την υλοποίησή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας με βελτίωση των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ. Αυτό ανακοίνωσε ο Αν. ΥΠΕΝ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ηλείας, με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της περιοχής. Ο Σωκράτης Φάμελλος στην παρουσίαση της πρότασης ανέφερε τα βασικά σημεία της σύμβασης ενώ κατέθεσε προτάσεις για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της ΠΕ Ηλείας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος που βρέθηκε στην Ηλεία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση:

παρενέβη για να δώσει μια οριστική και βιώσιμη λύση στην Ηλεία με την άμεση ένταξη εντός του Φεβρουαρίου του έργου της ΜΕΑ στο ΕΣΠΑ, την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής και την ταχύτατη υλοποίησή του, ενώ παράλληλα

κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προβλέπει η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία:

α) Μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην Μονάδα Επεξεργασίας από 60.000 σε 45.000 τόνους.

β) Δίδεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση με τη συμφωνία τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνονται από τους Δήμους από χωριστή συλλογή να αφαιρούνται από την εγγυημένη ποσότητα και να μη χρεώνονται.

γ) Κατασκευή ΚΔΑΥ στον Νομό Ηλείας κοντά στη ΜΕΑ, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, πράγμα που ακύρωνε στην πράξη την ανακύκλωση και επιβάρυνε με υπέρογκα κόστη μεταφοράς και διάθεσης υπολείμματος τους πολίτες.

δ) Ασφαλή και υγειονομική διάθεση των 10.000 τόνων δεματοποιημένων συμμίκτων απορριμμάτων που αποτελούν μια υγειονομική βόμβα στα Κονιδέικα, προς επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας και Αποκατάστασης της περιοχής.

«Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση, έως και 50%, στα ανταποδοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους πολίτες, πρακτικά και ουσιαστικά, όσο θα προοδεύει η ανακύκλωση σε κάθε δήμο θα μειώνεται αντίστοιχα το κόστος επεξεργασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αν. ΥΠΕΝ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αν. ΥΠΕΝ κατέθεσε επίσης προτάσεις για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της ΠΕ Ηλείας, καθώς και του χώρου απόθεσης απορριμματοδεμάτων στο Ποτόκι.

Τα χαρακτηριστικά

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηλείας θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τν/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απΆ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς.

Το συνολικό του κόστος είναι 34,4 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου είναι 16,86 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση περιλαμβάνει κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη.

Οι δηλώσεις

«Υλοποιούμε με γοργά βήματα τις δεσμεύσεις μας για σύγχρονες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Θυμίζουμε την απελπιστική κατάσταση με τα σκουπίδια στην Ηλεία που είχαμε παραλάβει. Όλος ο νομός ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Δώσαμε διέξοδο με τη Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης και τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς και τώρα γίνεται το μεγάλο βήμα προς την επεξεργασία και την κυκλική οικονομία. Μόλις φέτος έκλεισαν οι 5 ΧΑΔΑ της Ηλείας και σταμάτησε η χώρα μας να πληρώνει πρόστιμα γιΆ αυτούς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος.
 
 Διαχείριση Αποβλήτων
ΕΣΔΑΚ:192 κομποστοποιητές για χρήση στις σχολικές μονάδες
Ρένα Δούρου: «Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός πρέπει να προχωρήσει»
ΕΔΣΝΑ: Για την πιλοτική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού
O Γ. Πατούλης στην ΟΕΔΑ Φυλής
Γ. Πατούλης: Να μη γίνουμε Νάπολη…
Τα απόβλητα και οι λύσεις στο Μυστρά
ΚΕΔΕ: Στον Μυστρά για τα απόβλητα της Πελοποννήσου
Απάντηση ΕΔΣΝΑ σε δημοσιεύματα
Αγ. Παρασκευή: Ο καφέ κάδος… πάει Λαϊκή Αγορά
Ξεκινά το CirClE2018 στα Χανιά
Ιntrakat: Υπογραφή Σύμβασης για απόβλητα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook