Εκτύπωση  Αποστολή < Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος >             
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Ανακύκλωση
 Διαχείριση Αποβλήτων
 Οικολογική Δόμηση
 Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
 Εξοικονόμηση Ενέργειας
 Εναλλακτικές Τεχνολογίες
 Θέσεις
 Ατζέντα
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
 
Γίνε συνδρομητής!
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Επιστολή ΣΠΕΦ για ΠΧΕΦΕΛ
 Πρόταση και τεχνική ανάλυση απέστειλε ο ΣΠΕΦ στους αρμόδιους φορείς (ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ) για την συμβατότητα διατήρησης της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) παρά το Market Coupling του Target Model, δηλαδή την οποτεδήποτε σύζευξη αγορών που θα επιφέρει για την Χώρα μας με τις γειτονικές. «Αισθανόμαστε πως υφέρπουν μάλλον αφαιρετικές υπεραπλουστεύσεις αν όχι σοβαρές παρανοήσεις ή σκοπιμότητες στην δημόσια συζήτηση, όσον αφορά το τι ακριβώς σημαίνει και συνεπάγεται η Σύζευξη Αγορών» αναφέρει η επιστολή.

«Πιο αναλυτικά, η κοινή αντίληψη στην χώρα μας περί δήθεν κοινής επίλυσης ή συνεπίλυσης των Προημερήσιων Αγορών των επιμέρους χωρών που τελούν υπό σύζευξη (Market Coupling) και άρα η συνακόλουθη ανάγκη για την τάχα αφαίρεση κάθε διορθωτικού μηχανισμού άρσης στρεβλώσεων που τυχόν ισχύει και λειτουργεί σε κάθε μία από αυτές, είναι εσφαλμένη» σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ ο οποίος και επισημαίνει τα εξής σημεία:

-Όπου υπάρχει και λειτουργεί Market Coupling στην ΕΕ δεν υφίσταται συνεπίλυση των Προημερήσιων Αγορών

-Δηλαδή επί της ουσίας το Market Coupling δεν επιφέρει καμία κατάργηση ή συγχώνευση των επιμέρους Προημερήσιων Αγορών των χωρών που λειτουργεί

(όπως για παράδειγμα συνέβη στα νησιά των Κυκλάδων και εν προκειμένης του συστήματος νησιών της Πάρου που μόλις διασυνδέθηκαν με το ηπειρωτικό σύστημα σταμάτησε και να λειτουργεί ο Κυλιόμενος ΗΕΠ της, δηλαδή η Προημερήσια Αγορά της, αφού η διασύνδεση της έχει σχεδιαστεί σε χωρητικότητα έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του συστήματος της σε κάθε περίπτωση).

- To Market Coupling λοιπόν δεν είναι τίποτα περισσότερο από την μεγιστοποίηση των ανταλλαγών ενέργειας στα όρια της χωρητικότητας των διασυνδέσεων ανεξάρτητων κατά τα άλλα Προημερήσιων Αγορών με σκοπό την κατά το δυνατόν σύγκλιση των επιμέρους ΟΤΣ τους.

-Δεν αλλάζει τίποτα στην εν τοις πράγμασι ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της υπόστασης και λειτουργίας των δύο επιμέρους Προημερήσιων Αγορών.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΣΠΕΦ, η τυχόν κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή θα επιστρέψει την χώρα μας πίσω στην εποχή των καταστροφικών στρεβλώσεων σε βάρος των ΑΠΕ και του Ειδικού Λογαριασμού τους (ΕΛΑΠΕ) προς όφελος μόνο των Προμηθευτών και σε βάρος των καταναλωτών, που θα απαιτηθεί εν συνεχεία να επωμισθούν ένα στρεβλά μονίμως αυξανόμενο ΕΤΕΜΕΑΡ.

«Το Merit Order Effect και η πλασματική υπερδιόγκωση του ΕΤΜΕΑΡ που δημιουργεί, είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκά και βιβλιογραφικά πρόβλημα. Η Χρέωση Προμηθευτή που η Κυβέρνηση σας αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης ψήφισε με τον ν. 4414/2016, πρωτοπορεί διεθνώς, αφού κατάφερε με ουσιαστικό και δίκαιο τρόπο να εξαλείψει την στρέβλωση μέσα από τον ίδιο τον μηχανισμό λειτουργίας και επίλυσης της χονδρεμπορικής αγοράς. Η τυχόν μάλιστα κατάργηση της ΠΧΕΦΕΛ δεν θα επέφερε κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους Προμηθευτές, αφού η αύξηση της κερδοφορίας τους (κατά το αποφευγόμενο κόστος τους στην χονδρική λόγω των ΑΠΕ) θα ήταν οριζόντια για όλους, οδηγώντας και σε ισόποση επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ» αναφέρει ο ΣΠΕΦ και καταλήγει πως

«Αντικειμενικά δεν βλέπουμε κάποιον ουσιαστικό λόγο για την κατάργηση της ΠΧΕΦΕΛ λόγω του Market Coupling του Target Model αλλά ούτε και κάποια λειτουργική εναλλακτική για την υποκατάσταση της, η διατήρηση του μηχανισμού της είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη και δίκαιη».
 
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Ήλιος
UTECO ABEE: Επέκταση συνεργασίας με την ισπανική POWER ELECTRONICS S.L.
Ο ΣΠΕΦ χορηγός στον «Προμηθέα» του ΕΜΠ
Αγώνας ηλιακών αυτοκινήτων
Διαβούλευση για ΜΜΑΕΙ
Νέο ΔΣ στον ΣΕΦ
Προτάσεις ΣΠΕΦ για το άρθρο 72
Tο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΦ
ΣΠΕΦ: Αρχαιρεσίες και Ετήσια Γενική Συνέλευση
ΣΠΕΦ: Τακτική Γ.Σ. και εκλογές
Επιτυχία ΚΑΠΕ το έργο στην Αλγερία
ΣΕΦ για απόφαση ΡΑΕ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook